Neživotné poistenie Osobné financie Poistenie auta

Ako na dočasné odhlásenie vozidla v roku 2024


autíčko na klávesnici od počítača

Je vaše auto nepojazdné alebo ho chcete dočasne odhlásiť z evidencie z iného dôvodu? Je to pomerne jednoduché a vyhnete sa tak aj poplatkom za STK, EK alebo PZP. Prečítajte si, ako treba postupovať, aké doklady a podmienky musíte splniť a koľko vás dočasné vyradenie auta bude stáť.

V článku sa dočítate:

  • Čo je to dočasné odhlásenie vozidla
  • Čo znamená opätovné zaradenie vozidla do evidencie
  • Aké podmienky, doklady a poplatky súvisia s dočasným odhlásením
  • Ako na výhodné poistenie auta

Čo je to dočasné odhlásenie vozidla 

Dočasné odhlásenie vozidla môžete využiť, ak vaše auto neplánujete niekoľko mesiacov či rokov používať, je nepojazdné alebo máte iný dôvod na jeho odstavenie. 

Pozor! Túto možnosť riešte len v prípade, ak plánujete auto po čase opäť využívať. Netýka sa teda zošrotovania auta, vtedy ide o trvalé odhlásenie vozidla z evidencie.

Ak sa rozhodnete auto dočasne vyradiť z evidencie, počas celej doby vyradenia na ňom nesmiete jazdiť. Musíte dodržiavať aj ďalšie podmienky:

  • vozidlo počas vyradenia nesmiete používať v cestnej premávke
  • nesmie byť zničené ani napríklad rozpredané na náhradné diely
  • musí byť prístupné orgánu Policajného zboru (toto neplatí, ak vozidlo odovzdáte na spracovanie, čiže ho necháte zošrotovať a následne ho necháte vyradiť z evidencie vozidiel)
  • ak ste vlastníkom alebo držiteľom vozidla, môžete počas jeho dočasného vyradenia požiadať o prevod držby vozidla na inú osobu, zmenu vlastníckeho práva a o zápis vlastníka alebo držiteľa vozidla 
  • dopravný inšpektorát vykoná tieto vyššie uvedené zmeny, ak tomu nebránia iné zákonné dôvody, no osvedčenie o evidencii časť I, časť II ani tabuľku s evidenčným číslom držiteľovi vozidla nevydáva
  • keby ste chceli auto používať ešte pred uplynutím lehoty skončenia dočasného vyradenia vozidla, musíte požiadať o opätovné zaradenie do evidencie

Opätovné zaradenie vozidla do evidencie

Keď lehota vášho dočasného odhlásenia auta uplynie, do 30 dní sa potom musíte dostaviť na dopravný inšpektorát. Za poplatok 5 € požiadate o opätovné uvedenie vozidla do evidencie, pričom policajtom predložíte aj platné PZP. Doklady o vykonaní technickej a emisnej kontroly v tomto prípade nie sú potrebné.

Pozor! Ak by vaše auto nemalo platnú technickú alebo emisnú kontrolu, musíte ho tejto kontrole podrobiť najneskôr do 7 dní po opätovnom zaradení do evidencie. 

Poplatky spojené s dočasným odhlásením vozidla 

(platia aj pre predĺženie dočasného odhlásenia)

  • dočasné odhlásenie na lehotu do 1 roka – 5 €
  • lehota od 1 do 2 rokov – 20 €
  • lehota od 2 do 4 rokov – 35 €
  • lehota od 4 do 6 rokov – 70 €
  • lehota od 6 do 10 rokov – 170 €
  • lehota nad 10 rokov – 350 €
  • opätovné zaradenie do evidencie vozidiel pred ukončením lehoty dočasného vyradenia vozidla z evidencie – 5 €

 Aké sú dôvody pre dočasné odhlásenie vozidla

  • auto je nepojazdné a v blízkej dobe neplánujete riešiť jeho opravu
  • auto neplánujete dlhší čas využívať, napr. ste ho zdedili a nepotrebujete ho alebo chcete na dlhšie obdobie odcestovať do cudziny a podobne
  • auto používate na podnikanie, ale optimalizujete náklady a nebudete ho na istý čas potrebovať 

Ako postupovať pri dočasnom odhlasovaní vozidla

Musíte splniť tieto podmienky:

  1. V čase podania žiadosti musí mať vozidlo platnú STK a zaplatené PZP.
  2. Je potrebné mať zaplatený správny poplatok (od 5 €/rok do 350 €/10-20 rokov ako píšeme vyššie).
  3. Do 15 dní od vydania rozhodnutia o dočasnom odhlásení odovzdáte technický preukaz na príslušnom dopravnom inšpektoráte.
  4. Počas doby dočasného vyradenia vozidlo nesmie byť zničené, rozpredané na náhradné diely a podobne.
  5. Počas doby dočasného vyradenia musí byť vozidlo kedykoľvek prístupné kontrolným orgánom, teda policajtom a podobne.

Auto môžete dočasne odhlásiť osobne alebo elektronicky

O dočasné vyradenie môžete požiadať osobne na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, resp. v klientskom centre. 

Aké doklady potrebujete? 

  • zoberte si so sebou platný doklad totožnosti
  • ak ide o auto na podnikanie, prineste originál výpisu z obchodného registra alebo živnostenský list
  • ďalej potrebujete osvedčenie o evidencii časť II, alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii alebo technický preukaz vozidla a osvedčenie o evidencii vozidla
  • ak vám vydali čipovú kartu alebo osvedčenie o evidencii časť I, prineste si aj tie

TIP: Keby ste za seba na dopravný inšpektorát posielali zástup, nezabudnite mu dať splnomocnenie s vaším úradne overeným podpisom.

O dočasné odhlásenie môžete požiadať aj elektronicky – ale pozor, musíte mať aj elektronický podpis. Pri dočasnom odhlásení vozidla z evidencie sa neodovzdávajú tabuľky s evidenčným číslom.

Ako na výhodné poistenie auta 

Počas dočasného odhlásenia vozidla PZP za auto neplatíte. Túto skutočnosť ohláste vo svojej poisťovni, prípadne sa spojte s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám všetko potrebné ohľadom PZP vysvetlí a poradí, čo ďalej. 

Ak by ste sa chceli poradiť ohľadom vášho PZP či havarijného poistenia, obráťte sa na skúsených maklérov vo FinGO.sk. Vaše staršie zmluvy vedia rýchlo skontrolovať a zistiť, či obsahujú potrebné pripoistenia. Často sa totiž stáva, že ľudia platia za svoje poistenie veľa peňazí, pritom by v inej poisťovni za rovnakú cenu získali vyššie krytie alebo ďalšie výhodné služby navyše. 

TIP: Môžete sa s nami spojiť aj telefonicky alebo online. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články