Fingo radí

Je finančný sprostredkovateľ skutočne prínosom finančných transakcií?

Zvažujete spoluprácu s finančným poradcom a sprostredkovateľom, neviete však, čo môžete od nej očakávať? Budete platiť za jeho služby? A podľa čoho spoznáte dobrého sprostredkovateľa? Na tieto aj ďalšie otázky vám odpovie Eva Šablová, vzťahová manažérka kontaktného centra v spoločnosti FinGO.sk.

Zvažujete spoluprácu s finančným sprostredkovateľom, neviete však, čo môžete od nej očakávať? Budete platiť za jeho služby? A podľa čoho spoznáte toho dobrého? Na tieto aj ďalšie otázky vám odpovie Eva Šablová, skúsená finančná sprostredkovateľka a vzťahová manažérka kontaktného centra v spoločnosti FinGO.sk.

 Eva Šablová, vzťahová manažérka

Prečo by som sa mal obrátiť na finančného sprostredkovateľa a neriešiť obchod priamo so zástupcom konkrétnej banky alebo poisťovne?

Spolupráca s finančným sprostredkovateľom vám prináša viacero výhod. Jednou z nich je výrazne vyššia objektivita, keďže finančný sprostredkovateľ hľadá najvýhodnejšie riešenie pre vás nielen v jednej inštitúcii, ale vo viacerých. Sprostredkovateľ je navyše omnoho flexibilnejší a vie sa s vami stretnúť v čase, kedy vám to vyhovuje. Zároveň môže veľa vecí operatívne vybaviť v banke či poisťovni aj vtedy, keď vy nie ste k dispozícii. To výrazne uľahčuje a urýchľuje celý proces. A v neposlednom rade, jednou z výhod spolupráce so sprostredkovateľom je komplexnosť. Je dobré, keď navrhnuté finančné riešenia zapadajú do jedného celku. To však nie je možné dosiahnuť vtedy, ak si ich zabezpečujete individuálne.

Ako mať istotu, že finančný sprostredkovateľ mi nebude tlačiť produkt, pri ktorom má najvyššiu províziu a nie produkt, ktorý je najlepší pre mňa?

Túto istotu strácate, ak idete priamo do konkrétnej banky alebo poisťovne. Vtedy dostanete iba jeden produkt od tej konkrétnej inštitúcie. Práve spolupráca s finančným sprostredkovateľom by mala byť pre vás zárukou, že dostanete na výber z rôznych produktov viacerých bánk a poisťovní. Motiváciou finančného sprostredkovateľa je ponúknuť vám riešenia, s ktorými budete spokojný nielen dnes, ale aj o niekoľko rokov.

Budem za služby finančného sprostredkovateľa platiť?

Finančné sprostredkovanie je v rámci legislatívy služba bezplatná pre klienta. Sprostredkovateľ nemôže od klienta prijať darček, finančnú náhradu ani žiadne peniaze. Sprostredkovatelia majú príjem z už plynúcich provízií za uzatvorené finančné produkty. Čím väčší kmeň klientov finančný sprostredkovateľ spravuje, tým je jeho mesačný príjem vyšší. Finanční sprostredkovatelia, ktorí sa tejto činnosti venujú dlhodobo, majú vďaka tomu nielen jednorazový príjem z uzatvorenej zmluvy, ale kontinuálny príjem z obchodu.

Sú nejaké legislatívne podmienky, ktoré musia finanční sprostredkovatelia spĺňať, aby mohli túto činnosť vykonávať?

Agenti musia absolvovať povinné skúšky v jednotlivých sektoroch finančného trhu. Zákon rozlišuje šesť finančných sektorov: vklady, úvery, poistenie, kapitálové trhy, doplnkové dôchodkové sporenie a starobné dôchodkové sporenie. Sprostredkovateľ, ktorý má licenciu iba na poskytovanie úverov, by s vami nemal riešiť životné poistenie a naopak. Samozrejme, čím viac skúšok agent absolvuje, tým lepšie. Teoretické vedomosti sú však jedna vec. Rovnako dôležité je, aby mal sprostredkovateľ aj dostatok reálnych skúseností z praxe.

Existuje oficiálny zoznam sprostredkovateľov, kde si môžem overiť, či človek, s ktorým komunikujem, je aj oficiálnym agentom?

Národná banka Slovenska eviduje zoznam finančných agentov. V rámci tohto zoznamu si viete jednoducho skontrolovať, pre ktoré finančné sektory má konkrétny sprostredkovateľ oprávnenie. Kvalifikovaný finančný poradca pre rodinné financie je taký sprostredkovateľ, ktorý má licenciu vo všetkých sektoroch, alebo aspoň vo viacerých.

Kde nájdem dobrého finančného sprostredkovateľa?

O dobrých finančných sprostredkovateľoch sa dozviete väčšinou od spokojného klienta. Ak finančný sprostredkovateľ poskytne dobrú službu, získa vďaka odporúčaniu piatich nových klientov. Platí to samozrejme aj naopak. Preto je motiváciou každého dobrého finančného sprostredkovateľa vybudovať si dostatočný okruh spokojných klientov, ktorí jeho služby bez váhania doporučia svojim priateľom či známym.  Nájsť kvalitného a skúseného finančného sprostredkovateľa však môžete aj vďaka recenziám na internete.

Ako vo FinGO.sk dohliadate na kvalitu vašich sprostredkovateľov? 

Vo FinGO.sk sledujeme kvalitu poskytnutého riešenia, ako aj prístup ku klientom, kontrolou kvality cez naše kontaktné centrum. Tento zaužívaný systém práce nám umožňuje korporátny dohľad nad kvalitou sprostredkovateľa a zároveň ponecháva flexibilitu riešenia pre klienta. Stačí sa pozrieť na referencie spokojných klientov na našej stránke, alebo na Facebooku. 

Ak sa chcete poradiť ohľadom svojich rodinných financií, môžete nám zavolať na číslo 0800 60 10 60 alebo nám nechajte kontakt a my sa vám ozveme.

    FinGO tím

    FinGO.sk je finančno-sprostredkovateľská spoločnosť, ale aj férový porovnávač hypoték, investícií a poistenia. Našim klientom umožňujeme rýchle a nezávislé porovnanie produktov bánk a poisťovní a skontaktujeme ich s našimi skúsenými finančnými špecialistami v ich okolí. Pomáhame tak zjednodušiť výber vhodného produktu a ušetriť čas, energiu aj peniaze.

    Share
    Autor:
    FinGO tím

    Najnovšie články

    Ako postupovať pri nehode? Zoznam krokov

    Zažiť dopravnú nehodu je stresujúci zážitok, po ktorom nikto z nás netúži. Ak sa však dostanete…

    Pred % dňami

    Ako vyplniť formulár Správa o nehode (+ tlačivo na stiahnutie)

    Stali ste sa účastníkmi dopravnej nehody a rozhodli ste sa, že nie je potrebné privolať políciu?…

    Pred % dňami

    Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

    Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

    Pred % dňami

    Konzervatívne investície opäť zarábajú. Využite to

    O konzervatívne investičné produkty nebol v čase lacných peňazí kvôli nízkym úrokom veľký záujem. Dnes…

    Pred % dňami

    Hypotéka na pozemok: 7 rád, ako na to

    Chcete kúpiť pozemok? Myslite na to, že hypotékou nemôžete financovať akýkoľvek kus zeme. Banka poskytne…

    Pred % dňami

    Hypotéka pre živnostníkov v roku 2024: Ako ju získať?

    Podnikáte a uvažujete nad úverom na bývanie? Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na…

    Pred % dňami