Fingo radí Osobné financie

5 extra dôvodov, prečo mať finančného sprostredkovateľa

stretnutie a podanie ruky

V oblasti osobných financií sa stále viac Slovákov obracia na finančných sprostredkovateľov. Šetria nám čas strávený vybavovačkami v bankách či poisťovniach a hľadajú pre nás najvýhodnejšie finančné riešenia, no po podpise hypotéky či poistky sa ich práca nekončí a o naše produkty sa starajú ďalej. Strážia dôležité termíny, zmeny podmienok, kontrolujú výhodnosť produktov aj o rok alebo keď sa naša finančná situácia zmení. Kvalitný maklér vám poradí aj pri poistnej udalosti a dá sa povedať, že sa vie postarať o lepšie finančné zdravie a pohodlie vašej rodiny.  

Každý človek chce, aby mal finančné produkty, ktoré sú v prvom rade kvalitné, cenovo výhodné a aby spĺňali jeho aktuálne potreby. Podobne ako lekár, aj finančný sprostredkovateľ sa stará o vaše zdravie, ale o to finančné. Sleduje aktuálne dianie na trhu, má prehľad o novinkách a trendoch, aj o zmenách v poplatkoch či v podmienkach jednotlivých produktov.

„Úlohou finančného sprostredkovateľa nie je len to, aby klientovi odporučil a vybavil najvýhodnejšiu hypotéku, životné poistenie alebo investičný produkt. Priebežne kontroluje aj aktuálnosť vašich zmlúv, aby boli pre vás stále výhodné. Jednoducho, stará sa o vaše finančné pohodlie, a šetrí tak nielen váš čas, ale veľakrát aj peniaze,“ vysvetľuje Martin Bittara, šéf Kontaktného centra vo finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGO.sk.

Spokojnosť klienta a referencie  

Aj preto je veľmi dôležité vybrať si solídneho človeka a odborníka na financie, na ktorého sa môžete spoľahnúť a dôverovať mu. Niekto si možno myslí, že maklér robí svoju prácu len kvôli provízii, no nie je to tak. Jeho cieľom je v prvom rade spokojnosť klienta a pozitívne hodnotenie, ktoré mu môže priniesť nových klientov z okruhu jeho známych.

„Naši makléri oceňujú každú pozitívnu spätnú väzbu a referencie od klientov, ktoré im pomáhajú pri ich ďalšej práci. FinGO.sk zároveň kontroluje a stráži kvalitu svojich maklérov. Komplexnosť služieb, férovosť a rýchlosť, ale najmä spokojnosť klienta je u nás na prvom mieste,“ hovorí Martin Bittara.

Prečítajte si päť praktických dôvodov, pri ktorých si možno aj vy uvedomíte, že finančný sprostredkovateľ nie je len na parádu. Jeho práca pokračuje aj po podpise zmluvy k vašej hypotéke alebo poistke nehnuteľnosti…

1. Pomôže pri poistných udalostiach

Predstavte si, že sa vám stane akákoľvek poistná udalosť v oblasti životného alebo neživotného poistenia. Po predĺženom víkende sa vrátite domov a zistíte, že máte vytopenú kúpeľňu. Alebo ráno cestou do práce zistíte, že vám z auta ukradli notebook, prípadne na lyžovačke kvôli vašej nepozornosti zrazíte lyžiara, ktorý skončí so zlomenou nohou v nemocnici. Čo ako prvé urobíte? Voláte v závislosti od situácie sanitku, policajtov alebo požiarnikov, a v tomto momente sa môžete hneď obrátiť aj na svojho finančného sprostredkovateľa

Po prvé, vďaka nemu hneď zistíte, či vaša poistka vôbec kryje situáciu, ktorá sa vám stala. Ale čo je ešte dôležitejšie, ešte predtým ako začnete poistnú udalosť riešiť s poisťovňou, maklér vám poradí, ako s poisťovňou komunikovať a akým chybám sa vyhnúť pri žiadosti o poistné plnenie. „Sprostredkovateľ vám poradí aj to, kedy môžete od poisťovne žiadať náhradu. Napríklad v prípade poistenej PN-ky tak musíte urobiť bezodkladne a niektoré poisťovne vám dokonca dajú bonus za skoré ohlásenie poistnej udalosti. V prípade trvalých následkov úrazu však môžete požiadať o plnenie aj 2 roky od úrazu,“ vysvetľuje Martin Bittara z FinGO.sk. 

Pri krádeži vecí z auta je pre poisťovňu rozdiel, či ste mali notebook alebo mobil odložený v kufri, alebo len na zadnom sedadle auta. Rovnako je dôležité vedieť, že ak ste sa vytopili a boli ste dlhšie preč, napríklad na týždennej dovolenke pri mori, niektoré poisťovne vám môžu krátiť plnenie, ak ste si pred odchodom neuzavreli hlavný prívod vody. „Takýchto príkladov je mnoho a finančný sprostredkovateľ má prehľad o výnimkách aj podmienkach, ktoré sú v jednotlivých poisťovniach časté. Aj preto je vhodné radiť sa s maklérom už pred výberom poistenia a konkrétnej poisťovne,“ dodáva odborník. 

2. Stráži dôležité termíny a výročia 

Po podpise hypotéky sa práca makléra nekončí. On je tou osobou, ktorá sleduje dôležité dátumy ako je napríklad výročie fixácie na úvere na bývanie. „Klienti môžu podľa zákona urobiť na svojej hypotéke raz za rok mimoriadnu splátku úveru vo výške maximálne 20 % z istiny úveru. Ale niektoré banky ponúkajú možnosť pridať k tejto sume aj ďalšie percentá, čiže klient môže splatiť aj 40 % z istiny úveru ročne,” upozorňuje Martin Bittara. O tejto možnosti napríklad veľa klientov vôbec netuší.  

Sprostredkovateľ poradí aj to, či sa vám na hypotéke oplatia mimoriadne splátky. Ak máte na úvere extra nízky úrok, sú to najlacnejšie požičané peniaze, a tak sa na mimoriadne vklady oplatí počkať na obdobie, keď budú úroky rásť. „Či chceme alebo nie, zvyšovaniu úrokov na hypotékach sa v budúcnosti nevyhneme. Potom keď stúpnu o 2 či 3 percentá, bude ten správny čas na predčasné splatenie úveru,“ vysvetľuje odborník na financie. Vtedy vám maklér poradí aj to, z ktorého sporenia vytiahnuť peniaze. Na predčasné splatenie úveru sa treba pripraviť a je úlohou poradcu, aby vám už po podpise hypotéky nastavil správny investičný produkt s týmto zámerom.

EXTRA TIP: Ak splácate staršiu hypotéku s menej výhodným úrokom, váš poradca vám ju môže pomôcť refinancovať – teda preniesť do inej banky aj mimo výročia fixácie. Niektoré banky totiž preplácajú poplatok za predčasné splatenie úveru, aby k sebe prilákali nových klientov z iných bánk. Finančný sprostredkovateľ vie, ktoré banky to robia a zároveň poradí, či sa vám refinancovanie úveru oplatí.

Príklad: Ak by ste si refinancovali hypotéku vo výške 100 000 eur so splatnosťou 20 rokov, na ktorej máte úrok 1,5 % napríklad za hypotéku s novým úrokom 0,6 %, ušetríte na preplatení úveru takmer 10 000 eur. A to je už cena poriadnej dovolenky alebo aj menšieho auta :). 

Stráženie termínov sa týka aj sporiacich produktov, aby ste vedeli napríklad to, kedy z nich môžete vytiahnuť peniaze a neplatiť pritom vysoký poplatok. Maklér vám môže poradiť aj to, aby ste v banke požiadali o zníženie úroku na vašom spotrebnom úvere, lebo aj táto možnosť existuje. Príkladov, ako môže byť sprostredkovateľ v tomto prospešný, je opäť viac.

3. Kontroluje výhodnosť starších zmlúv

Tak ako vo svojich účtoch, aj v zmluvách k finančným produktom si treba raz za čas upratať. “Aj v tomto vám pomôže sprostredkovateľ, ktorý priebežne kontroluje aktuálnosť vašich údajov na zmluvách, výhodnosť podmienok ako aj to, či zvolené parametre produktu stále vyhovujú vašej aktuálnej situácii. Za kontrolu vašich zmlúv maklérovi nič neplatíte, pritom vďaka nej môžete v rodinnom rozpočte ušetriť desiatky, v niektorých prípadoch aj stovky eur mesačne, najmä pri úveroch,” opisuje Martin Bittara. 

Ale nielen finančná úspora je dôležitá. Ak máte napríklad staršiu životnú poistku spred niekoľkých rokov, môže sa pokojne stať, že vám v prípade vážnej choroby alebo úrazu v súčasnosti vôbec nepomôže, alebo vám poisťovňa vyplatí menej peňazí ako reálne potrebujete. Ani stavebné sporenie už nie je také výhodné ako bývalo a možno zbytočne strácate peniaze aj v dôchodkovom II. pilieri.

Uvedomte si, že situácia na finančnom trhu sa mení, banky aj poisťovne svoje produkty prispôsobujú potrebám klientov a zároveň sa mení aj vaša životná situácia, ktorá ovplyvňuje výhodnosť vašich zvolených podmienok napríklad na životnej poistke alebo na sporení. Nechcete predsa platiť za niečo, čo nepotrebujete alebo čo už nie je také výhodné ako kedysi. 

4. Myslí na váš lepší dôchodok

Každý z nás sa chce mať na staré kolená dobre. Povedzme si úprimne, zo štátneho dôchodku si toho veľa neužijeme – ale, mohli by ste si užiť viac ako si možno myslíte. Finančný sprostredkovateľ automaticky prehodnotí aj váš druhý pilier dôchodkového sporenia, ktorý vás nič nestojí, lebo sa doňho odvádzajú povinné odvody. Lenže je dôležité, do akých fondov vaše odvody odchádzajú.

Väčšina Slovákov má totiž v II. dôchodkovom pilieri nesprávne nastavené fondy. Vláda v roku 2013 prehodila úspory ľudí do garantovaného fondu, a tak sporitelia prišli o veľké výnosy. Mnoho ľudí si tento fond ponechalo, lebo si ani nevšimli, že sa táto zmena udiala, a tak nevedia, že v súčasnosti ich výnosy trpia. Peniaze z ich odvodov sa v garantovanom fonde zhodnocujú veľmi slabo, niektoré nezarábajú vôbec a ich úročenie v súčasnosti neprekoná ani infláciu

Znie to neuveriteľne, ale správne zvolený fond v dôchodkovom pilieri môže váš dôchodok nielen zdvojnásobiť, ale rozdiel vo finále môže byť pokojne dokonca aj päťnásobne vyšší. Týka sa to najmä ľudí, ktorým do dôchodku ostáva viac ako 15 rokov. Je veľmi dôležité, aby svoje odvody smerovali do indexových alebo akciových fondov, ktoré síce podliehajú väčším výkyvom, ale v dlhodobom horizonte majú v priemere až 5-násobne vyšší výnos.

5. Stará sa o vašu budúcnosť a plánuje vopred

Aké sú vaše finančné plány na ďalších 10 či 25 rokov? Koľko by ste chceli nasporiť svojim deťom na štart do dospelosti a ako si predstavujete svoj dôchodok? Sprostredkovateľ rieši vaše finančné potreby komplexne. Dôkladne zanalyzuje váš rodinný rozpočet, pýta sa na vaše plány, a tomu prispôsobuje aj výber a štruktúru vašich finančných produktov. 

Kvalitnému maklérovi záleží na tom, aby bolo vaše finančné riešenie výhodné aj s ohľadom na vaše plány do budúcna. Myslí na niekoľko rokov dopredu, a tak vďaka nemu aj vy viac premýšľate nad svojou finančnou budúcnosťou.

Mimochodom, aj z praktického hľadiska je výhodné, ak vám rodinné financie spravuje jeden človek. Môžete mať viac produktov v rôznych inštitúciách, ale spravované budú na jednom mieste, jedným človekom, ktorý ich bude mať takpovediac „pod palcom“. Na vášho sprostredkovateľa sa navyše môžete obrátiť kedykoľvek, aj deň pred dovolenkou keď hľadáte cestovné poistenie alebo pri mimoriadnych okolnostiach ako je náhla zmena životnej situácie v rodine, alebo pri poistnej udalosti. 

Prajeme vám finančné zdravie na dlhé roky 

Na spoločnosti FinGO.sk klienti oceňujú komplexnosť, rýchlosť a kvalitu poskytovania finančných služieb. Naši makléri vám bezplatne skontrolujú aj staršie finančné zmluvy a sú na telefóne aj pri poistných udalostiach. Pobočky máme na celom Slovensku, ale môžete sa s nami spojiť aj prostredníctvom call centra na čísle 0800 60 10 60, alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme. 

Spolupráca s finančným sprostredkovateľom je pre vás bezplatná, ale môže vám priniesť množstvo výhod. „Kvalitný a profesionálny finančný sprostredkovateľ bude vašim finančným partnerom na niekoľko rokov. Chce si s vami vybudovať dlhodobý vzťah založený na dôvere, preto je jeho výber naozaj veľmi dôležitý,“ uzatvára Martin Bittara z finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGO.sk. Prajeme vám, aby ste našli spoľahlivého odborníka, ktorý sa postará o vaše finančné zdravie a pohodlie k vašej spokojnosti. 

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články