Fingo radí Investície

II. pilier: Čo o ňom treba vedieť a aké má výhody a nevýhody?


Druhý pilier

Druhý pilier nás nestojí nič navyše. Povinné odvody sa na osobnom dôchodkovom účte premenia na naše úspory na dôchodok, no ľudia sa v tomto systéme stále veľmi nevyznajú. Väčšina Slovákov si v II. pilieri sporí v garantovaných fondoch, ktoré ich peniaze zhodnocujú veľmi konzervatívne. Aké odporúčanie by dal sporiteľom v druhom dôchodkovom pilieri František Burda, investičný analytik v spoločnosti FinGO.sk?

Sporte si v správnych fondoch

Čo by mali sporitelia robiť, aby si neskôr mohli spokojne užívať zaslúžený dôchodok? „Predovšetkým sporiť si v tých správnych fondoch,“ radí František Burda.

„Väčšina sporiteľov – či už dobrovoľne alebo menej dobrovoľne – si sporí v konzervatívnych fondoch, ktoré dlhodobo zarobia menej než negarantované fondy s prevahou akciovej zložky. A práve v situácii keď akciové trhy padajú, sporiteľom sa otvára príležitosť na výhodné nákupy akcií,“ radí Burda.

Preto ľuďom, ktorí si budú sporiť na dôchodok dlhšie ako 15 rokov, odporúča presunúť svoje úspory do negarantovaných fondov.

Ako presunúť úspory do iného fondu

Ako však tento presun úspor z jedného fondu do druhého zrealizovať? „Veľmi jednoducho. Sporitelia, ktorí si dnes sporia v II. dôchodkovom pilieri, majú možnosť presunúť svoje úspory z garantovaného do negarantovaného alebo zmiešaného fondu prakticky kedykoľvek. Rovnako môže sporiteľ prejsť z jednej dôchodcovskej správcovskej spoločnosti do druhej. Stačí k tomu akceptačný list, ktorý na požiadane sporiteľa vydáva Sociálna poisťovňa. V prípade, že si sporiteľ sporí v systéme viac ako 2 roky, vydanie akceptačného listu je bezplatné,“ opisuje Burda.

S akceptačným listom si sporiteľ uzavrie novú zmluvu s vybranou dôchodcovskou správcovskou spoločnosťou. Starú zmluvu nie je potrebné rušiť, zruší sa automaticky.

Ak máte možnosť, vstúpte do II. piliera

Čo však sporitelia, ktorí si v II. dôchodkovom pilieri zatiaľ nesporia? Majú možnosť vstúpiť do II. piliera? „Takúto možnosť majú iba mladí ľudia do 35 rokov veku a rozhodne by tak mal urobiť každý, kto túto možnosť má,“ odporúča Burda.

„Výhodou druhého piliera je nielen to, že sa úspory sporiteľa pri vhodne zvolenom fonde môžu pokojne zhodnotiť aj o 9 % p.a. Toľko aktuálne ponúkajú indexové fondy. Ale najmä to, že prostriedky v II. pilieri sú dediteľné. V prípade, ak sa sporiteľ nedožije dôchodkového veku, nasporené prostriedky  zdedí oprávnená osoba,“ vysvetľuje Burda.

mladí ľudia v práci a druhý pilier

Naopak, ak si sporiteľ odvádza celý svoj dôchodkový odvod vo výške 18 % do Sociálnej poisťovne, v prípade jeho úmrtia „prepadnú“ jeho úspory v prospech štátu. Nehovoriac o tom, že spoliehať sa iba na sociálny systém a veriť, že štát sa o naše budúce dôchodky postará, je dnes už utópia.

Ako vstúpiť do II. piliera?

Ak uvažujete nad vstupom do II. piliera, ale neviete sa rozhodnúť, ktorú správcovskú spoločnosť si vybrať, obráťte sa na našich investičných špecialistov. Vo FinGO.sk vám vieme sprostredkovať zmluvu s ktoroukoľvek dôchodcovskou správcovskou spoločnosťou, pôsobiacou na našom trhu.

Rovnako sa na nás môžete obrátiť v situácii, ak už máte zmluvu so správcovskou spoločnosťou uzavretú, ale uvažujete nad zmenou investičnej stratégie. Naši špecialisti vám odporučia, ktorý fond je pre vás najvhodnejší vzhľadom na váš vek či príjem, aby sa vaše úspory zhodnocovali čo najvýhodnejšie. 

Skontaktovať sa s nami môžete emailom na adrese kontakt@fingo.sk ako aj na čísle 0800 60 10 60. Alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články