Investície Novinky Fingo

Sporenie je top predsavzatie. Kde robia Slováci chyby pri investovaní?


finančná rezerva

Príchod Nového roka si mnohí z nás spájajú s bilancovaním a predsavzatiami. Premýšľame, čo sa nám za posledných 12 mesiacov podarilo a mnohí si želáme, aby bol ten ďalší rok pre nás lepší a úspešnejší. K najčastejším predsavzatiam Slovákov patrí aj staré známe prianie “viac sporiť”. Pritom si však musíme dávať pozor na chyby pri investovaní. Aj v súvislosti s vývojom úrokových sadzieb na bežných bankových vkladových produktoch v súčasnosti už nie je pre ľudí dôležitá len otázka “koľko”, ale hlavne “kam” majú peniaze odkladať. Prieskum spoločnosti FinGO.sk ukázal, že drvivá väčšina klientov (až 92 %) nedokáže bez odbornej pomoci výhodne zhodnocovať svoje peniaze a robí chyby pri investovaní. 

Spoločnosť FinGO.sk uskutočnila prieskum, do ktorého sa zapojilo viac ako 120 finančných sprostredkovateľov a investičných špecialistov z celého Slovenska. Pýtali sme sa ich na skúsenosti s klientmi, ktorí sa kvôli častým chybám zbytočne ukracujú o lepšie zhodnotenie peňazí, a to dokonca aj v takej dôležitej oblasti ako sú ich dôchodky. Oblasť investovania mnohí klienti stále podceňujú, preto ich učíme investície diverzifikovať a zároveň vybrať také investičné nástroje, do ktorých budú svoje peniaze nielen odkladať, ale ich aj zhodnocovať, hovorí generálny riaditeľ spoločnosti FinGO.sk Ondrej Matvija.

Prečo teda Slováci nevedia správne investovať a na aké chyby pri investovaní si treba dať pozor?

Pozor na časté chyby pri investovaní a sporení

V prieskume makléri zhodnotili, aké najčastejšie chyby robia klienti v oblasti investovania, resp. sporenia. „Až 72 % klientov na sporenie využíva staré a nevýhodné sporiace produkty s nízkym úročením. 6 z 10 klientov nedodržiava investičný horizont a viac ako polovica ľudí má na investičné ciele zvolené nevhodné produkty,“ hovorí František Burda, riaditeľ pre investície a zlato vo FinGO.sk. 

Čo je ešte horšie, až 56 % klientov si nevie správne sporiť ani na dôchodok. „Klienti nemajú založený II. dôchodkový pilier alebo si v ňom sporia v nesprávnych fondoch. A to by sa dalo označiť za jeden z najväčších finančných prešľapov, ktorého následky si však uvedomia až o 25 či 35 rokov, keď budú odchádzať do dôchodku,“ varuje investičný odborník. 

Aké chyby pri investovaní nám bránia investovať výhodne? 

Radí František Burda, riaditeľ pre investície a zlato vo FinGO.sk

Chyba 1: Na sporenie využívame staré a už nevýhodné sporiace produkty s nízkym úročením (72 %)

Bežné sporiace produkty ako boli vkladné knižky, neskôr sporiace účty alebo termínované vklady v súčasnosti ponúkajú nevýhodné zhodnotenie, a tak na nich viac strácate ako zarábate. Keď sa pozrieme na infláciu, ktorá vyjadruje znehodnotenie peňazí, tak zistíme, že napríklad v septembri ceny medziročne vzrástli o 2,9 %. Zjednodušene sa dá povedať – ak vaše peniaze nezarobili medziročne aspoň 2,9 %, tak ste stratili na ich kúpnej sile. V oblasti investícií v súčasnosti existujú nové možnosti ako je investovanie do zlata, do akcií, dlhopisov alebo nehnuteľností aj od nižšej sumy ako kedysi. Je potrebné voliť také investičné produkty, ktoré prekabátia infláciu a zároveň vaše peniaze aj výhodne zhodnotia.

TIP: Pohľadajte doma vaše zastaralé finančné zmluvy a nechajte si ich bezplatne prekontrolovať. Nemusí ísť len o nevýhodné sporenie, ale možno si platíte aj nevýhodnú životnú poistku, poistenie domácnosti a nehnuteľnosti alebo pôžičku či hypotéku, na ktorých by ste mohli výrazne ušetriť. 

Chyba 2: Nedodržiavame investičný horizont a vyberáme peniaze z produktov skôr, čím prichádzame o väčší zisk (60 %)

Slovákov často vyplaší zopár negatívnych správ, a tak húfne rušia investície alebo vyberajú len malé zisky. Čas však zohráva v investovaní podstatnú rolu a čím dlhšie necháte vaše peniaze zarábať, tým lepší výnos môžete dosiahnuť. Na tom je postavený celý trh investovania a fungovanie dlhodobých investičných produktov. Kto je netrpezlivý, ten o svoje zhodnotenie príde, čo je veľká škoda. Platí jednoduché pravidlo – akcie, akciové fondy, indexové fondy a investičné zlato patria do dlhodobého investovania, čiže na týchto sporiacich produktoch si treba sporiť 5 rokov a viac. Vtedy vám investícia prinesie najvyššie zhodnotenie.

Chyba 3: Nevieme si správne sporiť na dôchodok. Nemáme II. pilier alebo si v ňom sporíme v nesprávnych fondoch (56 %)

Výhody II. piliera využíva stále viac Slovákov, čo je dobrá správa. Nestojí vás nič navyše a povinné odvody sa na osobnom dôchodcovskom účte premenia na vaše úspory na dôchodok. Ale zlá správa je, že väčšina ľudí si v II. pilieri sporí v garantovaných fondoch, ktoré ich peniaze zhodnocujú veľmi konzervatívne. Niektoré nezarábajú vôbec a ich zhodnotenie v súčasnosti neprekoná ani infláciu. Sú určené skôr pre staršiu generáciu, ktorá dovŕši dôchodkový vek v horizonte kratšom ako 15 rokov. Naopak negarantované fondy ponúkajú podstatne vyšší výnos, preto každému, kto si na dôchodok bude sporiť dlhšie ako 15 rokov, odporúčam presunúť úspory do indexového alebo akciového fondu. Túto zmenu môžete urobiť prakticky kedykoľvek. Znie to neuveriteľne, ale správne zvolený fond v dôchodkovom pilieri môže váš dôchodok nielen zdvojnásobiť, ale môže ho zvýšiť až 5-násobne.

TIP: Na zmenu fondu v druhom pilieri stačí jednoduchý formulár, ktorý si stiahnete napríklad z internetovej stránky svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ak by ste chceli zmeniť aj správcovskú spoločnosť, potrebujete na to od Sociálnej poisťovne akceptačný list. S ním uzatvoríte novú zmluvu s novou spoločnosťou a vaša stará zmluva zanikne automaticky.

Chyba 4: Máme na investičné ciele zvolené nevhodné produkty, nerozlišujeme medzi krátkodobými a dlhodobými investíciami (55 %)

Peniaze sa odkladajú podstatne jednoduchšie, keď máte jasnú predstavu, na čo si sporíte. Cieľ je preto veľmi dôležitý, nielen z dôvodu naplnenia zámeru, ale i správneho nastavenia adekvátnej mesačnej čiastky, ktorá musí byť v súlade so zamýšľaným cieľom. Je rozdiel, či si chcete odkladať peniaze bokom na dofinancovanie budúcej hypotéky o 10 rokov, alebo si šetríte na letnú dovolenku na budúci rok. Ak viete, že peniaze nebudete dlhšie obdobie potrebovať, nemali by ste ich mať na krátkodobom sporiacom účte s minimálnym výnosom a naopak. V závislosti od toho, či sú vaše ciele krátkodobé alebo dlhodobé, si potom vyberiete aj vhodný investičný produkt a nastavíte adekvátnu sumu sporenia.

TIP: Existuje množstvo príležitostí ako môžete vaše peniaze lepšie zhodnotiť, ale nie je vždy jednoduché vyznať sa vo všetkých možnostiach. Ak si neviete vybrať, obráťte sa na finančného sprostredkovateľa, ktorý má prehľad o celom trhu, a najlepšie vám poradí, ktorá investícia sa hodí na váš investičný cieľ.

Chyba 5: Slabo diverzifikujeme – nemáme svoje úspory rozdelené, často investujeme len do jedného produktu (38 %)

Investičné portfólio klienta by malo byť širšie a rozdelené na produkty s kratším sporením, na ktoré môžu siahnuť v prípade nepredvídaných udalostí a produkty s dlhším sporiacim horizontom, kde nechajú peniaze zarábať. V súčasnosti sa oplatí poobzerať napríklad po indexových fondoch (tzv. ETF fondoch), ktoré majú viacero výhod a prinesú klientom vyššie zhodnotenie. Zároveň odporúčam aspoň 10 – 15 % investícií smerovať na sporenie do zlata, ktoré slúži ako akási ochrana investičného portfólia. Investičné zlato ochraňuje klientov pred turbulenciami a nervozitou na finančných trhoch, preto sa označuje ako poistka pre neisté časy.

S vhodným výberom investičných produktov vám radi poradia aj naši skúsení FinGO.sk finanční sprostredkovatelia. Ochotne skontrolujú aj zastaralé zmluvy, a to nielen k sporeniu či poisteniu, ale aj k vašim starším úverom, na ktorých vám môžu znížiť splátku. Aj v nich sa totiž často ukrýva úspora, o ktorej možno netušíte, a pritom by ste tieto peniaze mohli pokojne výhodne investovať.

Nečakajte a obráťte sa na FinGO.sk – môžete nám zavolať na číslo 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články