Fingo radí Hypotéky

Hypotéka vs. podnájom. Čo je výhodnejšie?


hypoteka vs. podnajom

Cesta za vlastným bývaním bude už o pár dní opäť o niečo zložitejšia. V júli sa totiž na Slovensku zavŕši vlna legislatívnych opatrení, ktoré od minulého roku postupne sprísnili poskytovanie úverov na bývanie.

„Od 1. 7. 2019 banky povinne zavedú poslednú úpravu, a síce znížia podiel hypoték s LTV nad 80 % o ďalších 5 percent. K hypotéke na nový byt či dom sa tak dostane menej ľudí a navyše, úvery nad 80 % z hodnoty nehnuteľnosti sú zároveň aj menej výhodné. Keďže banky sa pri nich vystavujú vyššiemu riziku napr. z dôvodu poklesu cien nehnuteľností, úroky v tomto prípade schvaľujú zhruba o 0,5 percenta vyššie,“ vysvetľuje riaditeľka pre úvery spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová. Najmä mladí, bez vlastných finančných zdrojov preto logicky uvažujú, či nie je jednoduchšie bývať v prenajatom byte ako vo vlastnom. V tomto článku sa pokúsime porovnať obe alternatívy bývania.

Porovnajte si celkové výdavky

Pri posudzovaní oboch spôsobov bývania sa asi väčšina z nás pozerá v prvom rade na cenu a celkové výdavky. Jednoducho, koľko za bývanie zaplatíme, resp. koľko prerobíme. Ako na to? Stačí si porovnať mesačnú výšku prenájmu s výškou splátky hypotéky, ku ktorej prirátame aj náklady na energie, fond opráv či iné výdavky pre bytové družstvo. Pri aktuálnych, ešte stále rekordne nízkych úrokových sadzbách na hypotékach, ostane rozdiel medzi týmito variantami nepatrný. Bývanie vo vlastnom, nie prenajatom byte, môže dokonca mesačne vychádzať aj lacnejšie.

Podľa finančných a realitných analytikov sú celkové náklady pri oboch alternatívach aj v horizonte 20 či 30 rokov veľmi podobné. Jediným rozdielom tak napokon ostane iba skutočnosť, že po splatení celej hypotéky vám nehnuteľnosť aj ostane. A vlastniť byt či dom, to nie je zlé. Práve naopak, je to skvelá investícia. Z tohto pohľadu teda vyhráva hypotéka. Rozhodovanie však samozrejme ovplyvňujú aj iné ako len ekonomické faktory. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Podnájom hlavne pre vetroplachov 

Skúste si položiť zopár ďalších otázok. Meníte často prácu, prípadne často cestujete a domov sa chodíte vyslovene iba vyspať? Chcete si ešte užívať, rodinu neplánujete, potrebujete voľnosť a necháte sa unášať životom, kam vás zaveje? Ak ste na viac z týchto otázok odpovedali áno, prenajatý byt sa zdá byť pre vás vhodnejším riešením.

Platí to predovšetkým pre mladých ľudí, ktorí pracujú vo svojom prvom zamestnaní a nechcú sa ešte viazať na jednu lokalitu. Okrem toho sú v súvislosti s komfortom bývania nenároční, a tak sa o náklady, niekedy dokonca aj o izbu pokojne podelia s kamarátmi. Navyše, ak je človek v podnájme, nemusí sa sám starať o nevyhnutné opravy, investovať do rekonštrukcie alebo riešiť platenie daní a iné povinnosti a papierovačky spojené s bývaním. Jednoducho, prenájom je  oveľa pohodlnejší. Mimochodom, počas tohto obdobia si môžete postupne nasporiť na vstupný kapitál pre budúcu hypotéku, keď sa pre ňu neskôr rozhodnete.

Kto by nad kúpou nehnuteľnosti nemal váhať

Ak sa naopak chcete usadiť a ste pevne rozhodnutí žiť na jednom mieste, kúpa bytu či domu je pre vás vhodnejším riešením. Po prvé, nikto vás nebude kontrolovať a vlastné bývanie si zariadite podľa svojich predstáv. Mesačné splátky hypotéky máte garantované aspoň na obdobie fixácie hypotéky, pričom výšku nájmu by vám mohol nájomca kedykoľvek zvýšiť. A napokon, ak plánujete rodinu, zrejme budete potrebovať aj väčšiu nehnuteľnosť, viac priestoru a aj členenie priestoru budete chcieť prispôsobiť rodine, čo si v podnájme nemôžete dovoliť.

Argument, že na hypotéke veľa prerobíte, lebo banka si na úrokoch zinkasuje priveľa peňazí, už dnes tiež neobstojí. Ak predsa platíte nájom, ten v celej výške ostane v cudzích rukách. Úrokové sadzby na hypotékach sú stále rekordne nízke a navyše, ak sa vám občas podarí menšiu čiastku peňazí ušetriť a odložiť bokom, môžete ju použiť na mimoriadnu splátku hypotéky, znížiť si splatnosť úveru a na úrokoch tak napokon prerobíte menej.

Poraďte sa so skúseným odborníkom

Ak stále váhate medzi podnájmom a kúpou bytu na hypotéku, určite sa obráťte na skúseného odborníka, ktorý dokáže posúdiť všetky okolnosti vašej situácie a nájsť pre vás to najvýhodnejšie riešenie. Aktuálne ponuky jednotlivých bánk si môžete jednoducho porovnať na www.fingo.sk. Náš operátor z kontaktného centra vám následne zavolá, položí niekoľko doplňujúcich otázok a dohodne stretnutie s vhodným skúseným odborníkom. Finanční špecialisti FinGO.sk pôsobia na celom Slovensku.

„Pre rýchle zorientovanie v aktuálnej situácii na trhu hypoték slúži aj náš jednoduchý online porovnávač. Pár klikov stačí na to, aby ste získali prehľad o ponúkaných hypotékach a úrokových sadzbách v jednotlivých bankách. Podľa zvolenej výšky a dĺžky splácania úveru okamžite zistíte výšku mesačných splátok hypotéky a môžete si ju porovnať s mesačným nájmom,“ radí Eva Šablová. Odborníčka zároveň podotkla, že hypotéky si dnes vďaka nízkym úrokovým sadzbám bežne berú aj mladí ľudia, netreba sa toho obávať. „Ak sa klienti neskôr rozhodnú pre väčší byt alebo pre bývanie v inej lokalite, je to prirodzené a nič nezvyčajné. Dnes nie je problém predať nehnuteľnosť aj s ťarchou vo forme hypotéky, deje sa to bežne,“ dodáva.

Žeby predsa vyhrala hypotéka?

Pri rozhodovaní nezabúdajte na vlastné potreby a osobné preferencie. Nie každý chce mať rodinu a žiť na jednom mieste po celý život, ale ako vysvetlila odborníčka, ani „vetroplachovia“ sa nemusia báť, keďže nehnuteľnosť dnes dokážu jednoducho predať aj s hypotékou.  Predstava, že celý život platíte za bývanie do cudzieho vrecka a napokon vám a vašim blízkym nič neostane, neznie lákavo.

„Vlastná nehnuteľnosť je výborná investícia. Úrokové sadzby na hypotékach sú stále na svojich historických minimách, banky tak požičiavajú ľuďom na bývanie lacnejšie ako kedykoľvek predtým a nikto nevie, dokedy tento stav potrvá. Na hypotéku je teda stále správny čas a ak by vás odrádzali sprísnené júlové pravidlá pri poskytovaní úverov, nemusíte to brať tak tragicky. Stále existujú viaceré možnosti ako môžete potrebnú výšku svojej hypotéky dofinancovať. Naši sprostredkovatelia vám s tým radi pomôžu ,“ dodáva Eva Šablová zo spoločnosti FinGO.sk.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články