Fingo radí Osobné financie Pandémia

Urobte si teraz poriadok v starších zmluvách. Môžete nájsť skryté finančné rezervy

papiere a kalulacka na tole

Ruku na srdce. Máte poriadok vo svojich zmluvách, ktoré sa vám doma za posledné roky nazbierali? Hypotéka, životná poistka, PZP, vkladná knižka… Vo finančných produktoch si treba raz za čas „upratať” a práve teraz môže byť tá správna chvíľa. Keďže kvôli pandémii trávite viac času doma, využite ho efektívne a povyťahujte zo šuflíkov všetky zmluvy. Oplatí sa to aj kvôli finančnej úspore, ktorá sa v neistých časoch, ktoré zažívame, určite zíde.

Kontrolou zastaralých zmlúv môžete v rodinnom rozpočte ušetriť desiatky, v niektorých prípadoch aj stovky eur mesačne. No nielen okamžitá peňažná úspora je dôležitá. Ak máte napríklad životnú poistku staršiu ako 5 rokov, môže sa pokojne stať, že vám v prípade vážnej choroby, úrazu, alebo dlhšej PN-ky ak ochoriete na koronavírus, v súčasnosti vôbec nepomôže. A čo také vkladné knižky, ktoré ešte stále niektorí schovávajú v šuflíku? Banky ich dnes úročia mizernými úrokmi, aby sa ich zbavili. Ani stavebné sporenie už nie je z pohľadu investovania také výnosné ako kedysi a Slováci zbytočne strácajú peniaze aj v dôchodkovom II. pilieri, kde je práve teraz ideálny čas na prestup z garantovaných fondov do akciových.

Praktických príkladov, prečo a ako vám prehodnotenie vašich finančných produktov môže pomôcť, je veľa. Kontrolou a následnou optimalizáciou starých zmlúv môžete využiť skryté rezervy a stabilizovať svoje financie. V horších časoch si tak dokážete udržať svoju životnú úroveň.

Prečo sa oplatí „upratať“ v starých zmluvách

  • Nechcete predsa platiť za niečo, čo nepotrebujete. Napríklad v životnom alebo aj neživotnom poistení vám poisťovňa nemusí vyplatiť poistné plnenie, lebo sa vaša situácia zmenila a v poistnej zmluve máte neaktuálne údaje. Alebo vám vyplatí plnenie nižšie ako ste očakávali. 
  • Úrokové sadzby na hypotékach a pôžičkách sú dnes oveľa výhodnejšie ako v minulosti, a tak by ste ich refinancovaním alebo konsolidáciou (čiže spojením viacerých úverov do jedného) dokázali výrazne ušetriť. Úspora na mesačnej splátke môže byť desiatky, ale aj stovky eur. 
  • Naopak, bežné sporiace produkty ako boli vkladné knižky, neskôr sporiace účty, alebo termínované vklady, dnes ponúkajú nevýhodné zhodnotenie, a tak na nich v súčasnosti viac strácate ako zarábate. Preto je lepšie poobzerať sa po iných formách zhodnotenia peňazí. 
  • V oblasti investícií sa otvárajú nové možnosti ako je investovanie do zlata a drahých kovov, investovanie do akcií, dlhopisov alebo nehnuteľností aj od nižšej sumy ako kedysi. Napríklad na súčasných prepadoch na akciových trhoch by ste mohli výrazne zarobiť.
  • Takisto sa menila legislatíva z pohľadu zdaňovania niektorých investičných produktov.  Ľudia si neuvedomujú, že napríklad môžu zo zisku svojho investičného produktu zaplatiť 19 % daň, pritom iný produkt by im priniesol rovnaké zhodnotenie, bez nutnosti platiť daň zo zisku. 
  • Situácia na finančnom trhu sa mení. Banky a poisťovne sa prispôsobujú potrebám klientov, upravujú svoje produkty alebo spájajú viaceré do jedného. Zároveň prinášajú úplne nové, ktoré predtým neexistovali a môžu vyhovovať vašim aktuálnym požiadavkám viac ako tie staré. 
  • Mení sa aj vaša situácia. Možno už nie ste single a máte rodinu. Alebo ste zmenili zamestnanie, zarábate viac, samozrejme ste zostarli a môžete trpieť nejakým ochorením. To všetko sú dôvody, pri ktorých sa oplatí pozrieť na vaše poistky, prehodnotiť výhodnosť úverov či možnosti sporenia. 
Ak svoje zmluvy zveríte do rúk odborníka, skontroluje vám ich komplexne – čiže prehodnotí všetky produkty, ktoré využívate. Nemusíte ani nikam chodiť, dá sa to aj na diaľku online, bez osobného stretnutia. Za služby finančného sprostredkovateľa neplatíte, ale práve vďaka nemu môžete vo vašom rodinnom rozpočte ušetriť desiatky aj stovky eur mesačne.

kontrola zmlúv

Aspoň raz za dva roky

V prípade zásadnejších zmien ako je svadba, narodenie dieťaťa alebo kúpa nehnuteľnosti, je ideálne prehodnotiť svoje finančné produkty a služby hneď. Keby sa vaša situácia nijako zásadne nezmenila, odporúčame skontrolovať zmluvy aspoň raz za 2 roky. Prečo? Kedysi ľudia pracovali na jednej pozícii v jednej firme aj 10 či dokonca 15 rokov. Dnes je bežné, že sa 2-3 roky ohrejú v jednej spoločnosti a potom odídu za lepšou ponukou. Zarábajú viac, kúpia si nové auto, presťahujú sa… Žijeme rýchlejšie a rýchlejšie sa menia aj naše potreby, vrátane tých finančných.   

Prečo vyhľadať pomoc finančného sprostredkovateľa

V tomto období každý z nás hľadá skryté rezervy, ktoré nám pomôžu prekonať ťažké časy, ak kvôli pandémii prídeme o prácu alebo sa náš príjem zníži. Mnohí Slováci sa však vo svojich finančných produktoch a službách nevyznajú. Pamätajú sa, aký majú úrok na hypotéke, akú sumu si posielajú na sporenie a že si platia „nejakú“ životnú poistku.

Ale podrobné podmienky svojich bankových a poistných produktov nepoznajú. Nechce sa im študovať niekoľkostranové zmluvy, ktoré obsahujú množstvo príloh a hviezdičiek pod čiarou. Preto tak ako so zdravotným problémom zájdeme k lekárovi alebo na rekonštrukciu domu vyhľadáme skúseného stavbára, aj ohľadom osobných financií je lepšie poradiť sa s osobou, ktorá sa v tejto oblasti skvele orientuje. A tým je finančný sprostredkovateľ, ktorý vám vie okrem dobrých rád často vybaviť aj dodatočné zľavy či iné zvýhodnenia a benefity.

Finančný sprostredkovateľ vám vaše zastaralé zmluvy prekontroluje komplexne. Nebude s vami riešiť len hypotéku, alebo len životné poistenie, ale posúdi parametre a výhodnosť všetkých finančných produktov, ktoré využívate. Keďže spolupracuje s viacerými bankami a poisťovňami, je objektívny, a tak dokáže vybrať to najlepšie riešenie pre vás s ohľadom na vašu aktuálnu situáciu. Za jeho služby nič neplatíte, ale dokážete s ním ušetriť. Jeho poteší vaša spokojnosť a pozitívna referencia. 

Tip na záver

Nájsť kvalitného finančného sprostredkovateľa nemusí byť ľahké. Mali by ste si sadnúť nielen profesijne, ale aj ľudsky, keďže ho tak trochu pustíte aj do vášho súkromného života. Ale akonáhle takého odborníka nájdete, máte vyhraté. Keď si začnete navzájom dôverovať, môžete mu zveriť starostlivosť o vaše rodinné financie a bude tu pre vás vždy, keď ho budete potrebovať. A vďaka tomu sa namiesto vybavovania a porovnávania zložitých finančných produktov budete môcť venovať svojej rodine alebo záľubám. 

Budeme radi, ak s kontrolou starších zmlúv alebo prípadnými obavami o vaše peniaze v čase pandémie oslovíte našich FinGO finančných sprostredkovateľov. Sme objektívni, féroví a vieme vám pomôcť aj online. Môžete nás kontaktovať aj telefonicky na čísle 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa ozveme sami. Vaše zmluvy skontrolujeme rýchlo, bezplatne a môžete sa spoľahnúť, že vám pomôžeme zoptimalizovať vaše výdavky.

Ak vás zaujímajú konkrétne príklady, koľko by ste mohli ušetriť na kontrole zmlúv, prečítajte si aj tento blog.

Poraďte sa ohľadom svojich rodinných financií jednoducho z pohodlia svojho domova. Nechajte nám kontakt a my sa vám ozveme. Pomôžeme vám. Spolu to zvládneme!

     

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články