Investície Pandémia

Máte II. pilier? Rýchlo s peniazmi do indexového fondu


druhý pilier

Kto si sporí na dôchodok v II. pilieri, mal by si dobre posvietiť na svoje fondy, v ktorých sa mu aktuálne zhodnocujú peniaze. Súčasná finančná kríza spôsobila prepady na akciových trhoch, a tak sporitelia s dlhopisovým portfóliom môžu z tejto situácie vyťažiť.

Ak máte svoje prostriedky v II. pilieri zainvestované v indexovom fonde, nerobte teraz žiadne unáhlené rozhodnutia. Stačí byť trpezlivý a počkať, kým fondy opätovne získajú svoju pôvodnú hodnotu. Hoci informácie o prepadoch trhov znejú hrozivo, časom sa situácia ustáli. 

V súčasnosti však majú klienti stále viac ako 70 % úspor v II. pilieri zainvestovaných v dlhopisovom portfóliu. Ak k nim patríte aj vy, máte jedinečnú príležitosť zarobiť na tom, že si presuniete všetky prostriedky do indexových fondov. Tie sú momentálne v mínuse okolo 18% a už len tým, že sa vrátia na svoju pôvodnú úroveň, vaše prostriedky zarobia spomínaných 18%. 

Pozor! Keby ste svoje nasporené peniaze ponechali v dlhopisovom fonde, nielen že vám nezarobia toľko ako v indexovom fonde, ale z ich hodnoty vám navyše ukrajuje aj inflácia, ktorá je obvykle vyššia ako výnos v tomto type fondu.

TIP: Ak vám do dôchodku ostáva menej ako 10 rokov, vaše prostriedky sa už automaticky presúvajú z akciového portfólia do dlhopisového tak ako je to stanovené zákonom. Čiže takíto klienti si už nemôžu meniť rozloženie fondov smerom k vyššiemu riziku a presúvať prostriedky do akciového alebo indexového fondu.

Ak si nie ste istí, ako je nastavený váš druhý pilier a či si máte upraviť fondy, neváhajte sa obrátiť na FinGO.sk. Zmenu fondov môžete urobiť aj online a naši sprostredkovatelia vám s tým radi pomôžu aj na diaľku. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme. 

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články