Fingo radí Investície Pandémia

5 základných pravidiel, ako ochránite svoje peniaze


ochráňte peniaze

Máte obavy o svoje peniaze? To najmenej, čo môžete urobiť, je prečkať toto turbulentné obdobie, spôsobené epidémiou koronavírusu. Prečítajte si päť základných pravidiel, ktoré platia v každom čase. Nepodliehajte panike a skúste z tejto situácie s chladnou hlavou vyťažiť čo najviac. 

1. Rezervy

V prvom rade myslite na rezervy. Vo všeobecnosti platí, že každý z nás by mal mať odložené peniaze vo výške 6-násobku mesačného príjmu. Vzhľadom na to, že niektorí majú nižšiu spotrebu ako je výška príjmu, a naopak iní majú výdavky vyššie ako ich príjem, odporúčame mať rezervy vo výške 6 mesačných výdavkov. 

Rezerva sú peniaze, ktoré by ste mali mať ihneď k dispozícii v prípade neočakávanej udalosti. Či už ide o poruchu spotrebiča v domácnosti, opravu auta, výpadok príjmu alebo napríklad chorobu. Jednoducho povedané, rezervy vám majú pomôcť, aby ste nesiahali po drahých úverových produktoch alebo nákupoch na splátky vždy keď sa stane niečo, na čo zrazu potrebujete peniaze.

2. Investovanie

Investovanie je ideálny spôsob ako sa pripraviť na očákavané výdavky v budúcnosti. Môže to byť napríklad kúpa nehnuteľnosti, kúpa auta, vysnívaná dovolenka, príprava na štúdium pre vaše dieťa a podobne. Pri týchto plánoch obvykle vieme, čo nás to približne bude stáť a dokedy si na to potrebujeme nasporiť. 

Napríklad kúpa auta: Viete, že o 5 rokov budete potrebovať 10 000 €. Keby ste mali jednorazovo zohnať takú sumu, jednoznačne by ste museli ísť do úveru alebo leasingu. Keby ste si takú sumu chceli nasporiť, museli by ste si odložiť bokom 166 €. Ak využijete investičný produkt s ročným výnosom 5 %, stačí vám mesačne odložiť s príjmu 145 €, aby ste o 5 rokov dosiahli svoj cieľ a kúpili si auto bez úveru. Tým pádom mesačne ušetríte 20 €, čo za 5 rokov vytvorí peknú čiastku 1 200 €.

Ak hovoríme o dlhodobých plánoch ako je príprava na dôchodok alebo predčasné splatenie hypotéky, sú rozdiely medzi vkladom a nasporenou sumou na konci investovania oveľa vyššie

finančná rezerva

3. Diverzifikácia

Rozhodne neinvestujte len do jedného produktu, resp. do jednej investičnej schémy. Tak ako má každý z nás v živote rôzne plány a ciele, tomu aj potrebujeme prispôsobiť rôzne investičné produkty.

Krátkodobé ciele, čiže s horizontom do 5 rokov, si vyžadujú konzervatívne produkty ako napríklad dlhopisy alebo dlhopisové portfóliá. Takéto riešenie vám síce neprinesie vysoké výnosy, avšak máte istotu, že práve v tom čase keď budete svoje peniaze potrebovať, nestratia na hodnote kvôli nepriaznivej situácii na trhoch.

Na ciele, ktoré plánujeme v horizonte 5 až 10 rokov, však nie je vhodné sporiť v dlhopisoch. Na takéto plány využite rizikovejšie portfólio ako napríklad zmiešané fondy, alebo realitný fond. Výnosy sú obvykle zaujímavejšie ako pri dlhopisových fondoch, avšak s tým je spojené aj vyššie riziko, že v priebehu obdobia kedy si sporíte, môže nastať pokles na trhu. Viac ako 5 rokov je dostatočne dlhé obdobie na to, aby sa výkyv na trhu ustálil a aby si klient vybral svoje nasporené prostriedky so ziskom.

TIP: Keď si sporíte počas dlhého obdobia, čiže viac ako 10 rokov, nič vám nebráni siahnuť po rizikových produktoch, ktoré nám zároveň poskytnú vysoký výnos. Keďže takéto produkty sú citlivejšie na výkyvy trhu, neodporúča sa do akcií alebo indexových fondov investovať na kratšie obdobie

4. Zlato

Fyzické zlato si ako jedna z mála vecí drží svoju hodnotu bez ohľadu na to, čo sa na trhu udeje. Nepodlieha inflácii a jeho kúpna cena v čase rastie viac ako niektoré investičné produkty. Z tohto dôvodu by každý mal mať časť svojho majetku uloženú v zlate. V zásade by to malo byť aspoň 10 %, ideálne až 20 % z hodnoty majetku.

Zlato však nie je tak likvidné ako iné formy investície. Likvidita znamená dostupnosť, čiže ako rýchlo dokážete investíciu premeniť na peniaze. Najdostupnejšie sú napríklad rezervy, ktoré máte okamžite k dispozícii, alebo niektoré konzervatívne investície, ktoré môžete mať na bežnom účte do jedného dňa. Naopak, zlato alebo investícia do nehnuteľností sú investíciou s nízkou likviditou. Z tohto dôvodu využite zlato ako formu sporenia na dlhodobé ciele.

investovanie do zlata

Hovoríme o forme sporenia, lebo málo ľudí si môže jednorázovo nakúpiť zlaté tehličky alebo napríklad mince. Na ne si v súčasnosti môžete sporiť už od 25 € mesačne. Ale dajte pozor na poplatky spojené s touto formou investície. Na trhu sú rozdiely v poplatkoch, klient znáša a kedy sú mu zúčtované.

5. Nepodliehajte emóciám

Veľa ľudí robí tú chybu, že svoje prostriedky vyberú z investície v nevhodnú chvíľu. Často u ľudí takéto rozhodnutie vyplýva zo situácie na trhu, kedy akcie a fondy strácajú svoju hodnotu. Keď nastane nepriaznivá situácia na trhoch, obvykle nás o tom ako prvé informujú médiá a až vtedy ľudia začnú sledovať svoje investičné účty. Sledujú ako im doslova zo dňa na deň klesá hodnota na účte až sa rozhodnú, že už bolo toho dosť a vyberú svoje prostriedky.

Štatisticky len málo investorov dosiahne na svojom konte taký výnos aký dosiahne fond sám o sebe. Je to z toho dôvodu, že nepočkajú, kým sa trhy spamätajú a získajú naspäť svoju pôvodnú hodnotu pred poklesom.

Príklad: Pravidelné investovanie môžeme prirovnať k nákupu základnej potraviny ako je mlieko. Keby jedna krabica mlieka stála 10 eur, myslíte si, že by ho ľudia kupovali? Pravdepodobne nie. Ľudia by nakúpili nutné minimum. Ak by však to isté mlieko stálo 10 centov za 1 liter, je dosť možné, že by nakúpili naraz kartóny mlieka do zásoby. Presne takto isto funguje pravidelné investovanie. Jeden mesiac za 50 eur nakúpite napríklad 10 podielov vo fonde a o pár mesiacov neskôr to môže byť napríklad 100 podielov vo fonde. Pravidelnou investíciou sa minimalizujú výkyvy trhu a riziká spojené s investovaním.

Investiční odborníci zo spoločnosti FinGO.sk majú s investovaním dlhoročné skúsenosti. Aj v týchto dňoch sa s nami môžete spojiť či už telefonicky na čísle 0800 60 10 60 alebo na našej internetovej stránke navštívte chat a zanechajte nám odkaz. Našou výhodou je, že veľa vecí pre vás dokážeme vyriešiť online. Obráťte sa na nás aj v tomto ťažkom období, radi vám pomôžeme.   

Poraďte sa ohľadom svojich rodinných financií jednoducho z pohodlia svojho domova. Nechajte nám kontakt a my sa vám ozveme. Pomôžeme vám. Spolu to zvládneme!

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články