Fingo radí Investície Pandémia

Ako využiť pokles finančných trhov vo svoj prospech?


koronavírus finančné trhy

Koronavírus otriasa celým svetom, vrátane finančných trhov. Tie zažívajú dvojciferné prepady a situácia vyvoláva množstvo otázok hlavne medzi neskúsenými investormi, ktorí sa boja o svoje úspory a majetok. Panika je však úplne zbytočná. Základná rada znie – zachovajte chladnú hlavu a ak máte voľné finančné prostriedky, obráťte pokles trhov vo svoj prospech. Práve teraz môžete nakúpiť lacné akcie, ktoré neskôr porastú a zaručia vám vyšší zisk. História je toho dôkazom.

Investovanie do fondov či cenných papierov už dávno nie je len záležitosťou privátnych klientov a svoje peniaze takto zhodnocuje čoraz viac Slovákov. Ibaže najviac sa o ne zaujímajú práve v “krízových” obdobiach, aké nastalo aj teraz, keď koronavírus vyvoláva strach a prepady aj na finančných trhoch. Je prirodzené, že ľudia majú obavy o svoj majetok, no najhoršie čo môžu urobiť, je podľahnúť panike. Kto sa rozhodne zrušiť svoje investičné kontá a vybrať svoje úspory so stratou, ten to neskôr určite oľutuje. 

Nepanikárte a vyčkajte. Alebo zainvestujte ešte viac

Ak máte svoje peniaze zainvestované napr. v akciových alebo indexových fondoch a cítite neistotu či máte svoj investičný účet zrušiť a vybrať svoje peniaze, nepodľahnite panike. Odporúčame vám zachovať pokoj a určite nič nerušiť! To najmenej čo môžete pre seba a svoje peniaze urobiť, je vyčkať. Prepady na trhoch pod vplyvom ekonomických, geopolitických či iných negatívnych faktorov, akým je aktuálne koronavírus, sa dejú pravidelne a skúsení investori vedia, že sa niet čoho obávať. Práve naopak, vidia za nimi vyšší zisk. 

Väčšie či menšie kolísanie na burze je prirodzené a trhy aj po veľkých krízových situáciách opäť porastú. Tento trend sa neustále opakuje, preto na súčasnej situácii nie je nič výnimočné. Kým sa možno aj vy o svoje úspory strachujete, iní práve teraz vkladajú na rôzne investičné schémy ďalšie finančné prostriedky. Aj história nám už viackrát ukázala, že keď nastali krízy, ktoré negatívne ovplyvnili finančný trh, netrvalo dlho kým sa spamätal a potom rástol ešte rýchlejšie.  

TIP: Práve teraz je ideálna príležitosť začať investovať aj pre tých, ktorí doteraz čakali na „ten správny“ čas. Nižšie vysvetlíme, prečo. 

Z histórie: Každý obávaný prepad bol len malým otrasom 

Keď sa obzrieme do histórie, každý výraznejší prepad akcií, ktorý v danej chvíli ľudí poriadne vystrašil, napokon z dlhodobého hľadiska skončil len ako malé zaváhanie trhov. Bez ohľadu na to, čo sa stalo vo svete a ako veľmi sa trhy prepadli, vždy trvalo pár mesiacov alebo rokov, aby sa trhy spamätali, dostali na pôvodnú úroveň a potom rástli ďalej, navyše oveľa rýchlejším tempom.

finančné trhyZdroj: www.investing.com

Na tomto grafe vidieť, ako rástla hodnota akcií vo fonde Dow Jones Industrial Average. Prepady na trhu, ktoré na grafe môžu vyzerať len ako malé zakolísanie, v skutočnosti predstavujú veľké ekonomické krízy. 

Príkladom je najväčší denný prepad v dejinách obchodovania s akciami, ktorý nastal 19.10.1987 v New Yorku a tento deň sa dodnes nazýva Black Monday. Počas jediného dňa klesla hodnota Dow Jonesovho indexu až o 22,61 %, čo vyzeralo katastrofálne, ale z dlhodobého hľadiska šlo len o zanedbateľný výkyv. Koncom roku 1989 sa hodnota fondu nielenže vrátila na pôvodnú hodnotu, ale neskôr rástla tak rýchlo, až dosiahla zhodnotenie 228 %. 

Ďalšie roky znamenali obrovský nárast hodnoty väčšiny akciových fondov. 90-te roky navyše priniesli technologický pokrok, s ktorým sa svetová ekonomika rozbehla na plné obrátky.

Útoky z 11. 9. 2001 zatvorili burzu na celý týždeň

Neskôr sa na trhu objavovali aj ďalšie negatívne situácie, ktoré spôsobili pokles hodnoty akcií. Môžeme spomenúť útoky na americké dvojičky z 11. 9. 2001, po ktorých došlo k jednému z najväčších prepadov v priebehu jedného dňa v histórii. Udalosť zatvorila americké burzy na jeden celý týždeň, čo možno prirovnať k tomu, akoby sa zastavil život vo finančnom svete na pol roka.

Z útoku na dvojičky bol zarmútený celý svet a napríklad Dow Jonesovmu fondu trvalo 5 rokov, kým opätovne dosiahol svoju hodnotu spred septembra 2001. Tento pomalší rast však spôsobila aj vojna v Iraku a Afganistane. 

Trhy sa vždy spamätajú a potom rastú ešte rýchlejšie

Keď sa obzrieme len o pár rokov dozadu, aj v roku 2016 trhmi otriasli viaceré udalosti. Veľká Británia sa rozhodla vystúpiť z Európskej únie, naplno sa začala prejavovať migračná kríza a v Taliansku nastala banková kríza. Takéto udalosti vyvolávajú negatívne emócie, strach a veľa ľudí sa pod tlakom vlastného strachu nerozhodne najšťastnejšie, obzvlášť ak ide o financie. 

ako investovať

Ale ako potvrdila história, bez ohľadu na to, čo sa vo svete stane a aká príde kríza, skôr či neskôr sa trhy spamätajú a rastú ešte rýchlejším tempom. Tento fakt podčiarkuje aj posledné najväčšie zaváhanie Dow Jonesovho fondu, ktoré nastalo iba pred rokom, teda v roku 2019. V médiách rezonovala obchodná vojna medzi USA a Čínou a zároveň globálna ekonomika zaznamenala výrazné spomalenie. Koncom roka 2019 sa však trhy opäť upokojili a hodnoty akcií narástli.

Práve teraz môžete nakupovať akcie lacno

Aj súčasné kolísanie trhov kvôli koronavírusu nám umožňuje vrátiť sa do minulosti a poučiť sa z toho, ako sa správajú akciové trhy. Každá kríza, zakolísanie a pokles trhov v skutočnosti predstavuje obrovskú príležitosť nakúpiť akcie a podielové jednotky vo fonde za nižšiu cenu, akú mali napríklad pred pár rokmi. 

Príklad: Môžete si to predstaviť ako nákup potravín. Keď stúpne cena potravín, kúpime len tie, ktoré práve potrebujeme. Ale keď ich ceny klesnú alebo sú v akcii, nakúpime si ich viac, aj do zásoby. 

Lenže keď nejde o konkrétny tovar, ale o peniaze, väčšina ľudí sa správa opačne. Keď sú akcie vysoko, začnú ich vo veľkom nakupovať, a keď následne poklesnú, zo strachu akcie predajú za menej peňazí, a tak prídu o časť svojich úspor.

Pozor! Výkyv trhov, teda volatilita, predstavuje aj riziko spojené s investovaním. Práve preto odporúčame investovať do čisto akciových fondov najmenej na 10 a viac rokov. Nikto z nás nevie čo bude zajtra a ak by aj prišla ďalšia udalosť, ktorá spôsobí výrazný pokles na trhu, počas 10 rokov bude mať vaša investícia stále dosť času na to, aby dosiahla vyšší výnos.

Nepozerajte na krízu, ale na príležitosť 

Aj počas týchto dní sa kvôli koronavírusu naskytla ďalšia šanca ako využiť prepady na finančných trhoch vo váš prospech. 

  • Práve na takéto krízové udalosti pozerajte ako na obrovskú príležitosť začať investovať.
  • Teraz môžete nakúpiť lacné akcie, ktoré v budúcnosti porastú vyšším tempom, a tak na nich získate vyšší výnos.
  • Ak už investujete na pravidelnej báze, rozhodne by ste mali uvažovať nad vyšším vkladom, príp. nad väčšou jednorázovou investíciou. 
  • Samozrejme je potrebné sa dobre rozhodnúť, kam peniaze zainvestujete, aby vám poplatky nezobrali väčšinu výnosu. 

TIP: Profesionálni finanční sprostredkovatelia z FinGO.sk vám v závislosti od vašej finančnej situácie a cieľa odporučia, ktoré investičné nástroje sú pre vás vhodné a na aké obdobie do nich investovať.  

Obráťte sa na odborníkov a investujte výhodne

Menšie či väčšie výkyvy na finančných trhoch tu vždy boli a budú. Preto zachovajte chladnú hlavu a myslite na to, že v investovaní zohráva dôležitú rolu nielen pravidelnosť investície, ale aj trpezlivosť a vytrvalosť.

Ak si sporíte do fondov dlhodobo a chceli by ste v tomto období zainvestovať vyššiu čiastku, alebo s investovaním len začínate a chcete využiť ten „správny čas“, naši FinGO.sk finanční sprostredkovatelia vám s výberom investičnej príležitosti radi poradia. Môžete nám zavolať na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články