Fingo radí Investície

Sporenie do zlata ochráni vaše investičné portfólio


prasiatko mince

Inflácia na Slovensku láme rekordy. V apríli sa vyšplhala na 11,8 % a kúpna sila našich peňazí klesla ešte výraznejšie. Na mieste je preto otázka – ako v súčasnosti zarábajú vaše úspory? A ako ich máte  rozložené? Viete o tom, že investičné zlato hodnotu peňazí v čase uchováva? Aj bežní ľudia ním dopĺňajú svoje investičné portfólio, lebo zlato ich úspory chráni.

V článku sa dočítate:

  • Ako zabojovať proti inflácii a chrániť peniaze
  • Kam sa oplatí investovať a prečo je zlato istota
  • Kde si viete do zlata sporiť pravidelne od 25 eur
  • Ako si rýchlo porovnáte všetky možnosti investovania

Ako zabojovať proti inflácii a chrániť peniaze

Ak chcete zabojovať proti inflácii tými najlepšími zbraňami, zabudnite na sporiace a termínované účty s nízkym zhodnotením a začnite uvažovať ako veľkí investori. Aj s malými čiastkami môžete v dlhodobom horizonte narobiť veľké divadlo. Chce to len zvoliť správnu investičnú stratégiu a nezabudnúť na zlato, prípadne ho skombinovať s inými investičnými produktmi.

Úlohou zlata vo finančnom systéme je udržiavať hodnotu peňazí v čase. Ak si dnes kúpite nejakú službu za 1 gram zlata, očakávate, že aj o 20 rokov za daný gram zlata dostanete rovnakú službu. Zlato zároveň slúži aj ako poistka vášho portfólia, ak investujete aj do fondov. Pri páde akcií totiž cena zlata stúpa. Preto je dôležité, aby ste diverzifikovali svoje úspory. 

TIP: Podobným princípom sa riadia aj veľkí skúsení investori a platí to aj pre bežných ľudí. Viac o úlohe zlata sa dočítate aj v našom článku. 

Kam sa oplatí investovať? Zlato je istota 

Jediná cesta, ako môžete prekabátiť infláciu, je teda investovanie. Zlato by malo byť súčasťou vášho portfólia, prípadne ho môžete skombinovať s fondami.

  • Namiesto starých bankových sporiacich produktov sa do popredia dostávajú hlavne fondy obchodované na burze – tzv. ETF, ktoré majú viac výhod. 
  • Môžete si do nich sporiť aj po malých čiastkach, nemusíte mať na účte milióny ani tisícky eur.
  • Rovnako je pre bežných ľudí dostupné a zároveň aj bezpečné sporenie do zlata. Zlato totiž slúži ako diverzifikátor a zároveň ako ochrana investičného portfólia. 
  • Vedia to aj veľkí investori, dokonca aj štáty, ktoré nákupom zlata ochraňujú svoje portfólio proti nedôvere a nestabilite. Krajiny sa tak chránia do budúcnosti, kedy by mohlo dôjsť k oslabeniu ich meny. 
  • Ani k investovaniu do zlata nemusíte mať veľký vstupný kapitál. Môžete nakupovať aj zlaté mince, do ktorých si viete sporiť od pár desiatok eur mesačne.
  • Zlaté mince sa ľahko skladujú a sú ťažko falšovateľné. Navyše, ak by ste sa neskôr rozhodli, že sa časti svojej investície zbavíte, jednoduchšie speňažíte jednu mincu ako by ste mal predávať napríklad tehlu za destiatky tisíc eur.   

TIP: Zlato môže tvoriť 15 až 20 % z vášho investičného portfólia. Najlepšie urobíte, ak sa obrátite na skúseného finančného sprostredkovateľa. Aj s ohľadom na vaše plány vám poradí, kam môžete peniaze investovať a akým kľúčom ich rozložiť. 

Pravidelné sporenie do zlata od 25 € mesačne

Nezabudnite, že investičné zlato dokáže ochrániť vaše peniaze nielen proti inflácii, ale aj proti finančnej kríze, o ktorej sa v poslednom čase opäť hovorilo aj v súvislosti s pandémiou alebo s vojenským konfliktom na Ukrajine. Investori majú strach aj z recesie, ktorá môže byť spôsobená prudkým zvyšovaním úrokových sadzieb v USA. Aj preto v súčasnosti vo zvýšenej miere siahajú po zlate, ktoré ich portfólio podrží.

Ak sa rozhodnete do zlata sporiť pravidelne, nemusíte denne sledovať finančné trhy. Týmto spôsobom totiž využijete výhodné priemerovanie ceny – čiže pri poklese ceny zlata v jednom mesiaci nakúpite viac gramov za rovnakú platbu, a potom sa pri raste budete tešiť, že ste zlato nakupovali omnoho výhodnejšie. 

Aj cez FinGO.sk si môžete pravidelne sporiť na jednouncové zlaté mince, v ktorých budete postupne nakupovať podiely a každá vaša platba sa obratom premení na fyzické zlato. Do obľúbených zlatých mincí Viedenskí filharmonici sa dá sporiť už od 25 eur mesačne. 

  • S vhodným nastavením investičnej stratégie vám radi poradia naši skúsení finanční sprostredkovatelia
  • Máme prehľad o všetkých investičných nástrojoch na trhu a vieme vám ich rýchlo a fundovane porovnať. 
  • Bezplatne skontrolujeme aj vaše zastaralé zmluvy, a to nielen k sporeniu či poisteniu, ale aj k vaše staršie úvery. Ak sú zbytočne drahé, môžete ich refinancovať a znížite si tak mesačné splátky. 
  • Aj v nevýhodných finančných produktoch sa totiž často ukrýva úspora. A ušetrené peniaze môžete pokojne investovať aj do zlata. 

TIP: Podmienky a parametre rôznych investičných produktov na trhu si môžete rýchlo a efektívne porovnať aj v našej investičnej kalkulačke.

Nečakajte a obráťte sa na FinGO.sk – môžete nám zavolať na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články