Fingo radí Osobné financie

Zmena zdravotnej poisťovne: Ako postupovať v roku 2023


🔊 Tento text si môžete nielen prečítať, ale aj vypočuť. Ak sa ponáhľate, nastavte si vyššiu rýchlosť prehrávania, alebo si nahrávku jednoducho stiahnite a vypočujte neskôr.

Preplatia vám 150 eur ročne za zubára, poskytnú príspevok na dioptrické okuliare, vrátia za lieky 300 eur či dajú iné zľavy… Benefity a finančné príspevky väčšinou patria k hlavným dôvodom, ktoré motivujú ľudí k zmene zdravotnej poisťovne. Ak chcete prestúpiť do inej poisťovne, môžete tak urobiť raz ročne. Práve teraz je ten správny čas a prihlášku si môžete podať do konca septembra.

V článku sa dočítate: 

  • Ktoré zdravotné poisťovne pôsobia na Slovensku
  • 10 rád, ako postupovať pri zmene poisťovne
  • Aké benefity ponúkajú zdravotné poisťovne
  • Prehľad poisťovní s užitočnými odkazmi
  • Zmenu si vybavíte osobne alebo online 

Na Slovensku pôsobia tri zdravotné poisťovne – štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a dve súkromné – Dôvera a Union zdravotná poisťovňa. Všetky poisťovne musia poskytovať rozsah služieb zdravotnej starostlivosti definovaný zákonom, ale v benefitoch, finančných príspevkoch, zľavách a celkovo vo svojich službách nad rámec zákona sa líšia.

Samozrejme, benefity nie sú jediným dôvodom, prečo sa ľudia rozhodnú prestúpiť do inej zdravotnej poisťovne. Niekto zmení zubára či gynekológa a ten nový nemusí mať uzatvorenú zmluvu s každou poisťovňou. Pre iných pacientov je rozhodujúce, či poisťovňa uhradí ich plánovanú operáciu, ďalší poistenci si zas potrpia na modernú mobilnú aplikáciu, s ktorou majú vždy poruke svoj preukaz poistenca, prehľad zdravotných výkonov alebo predpísaných receptov.

TIP: Každá poisťovňa je v niečom špecifická, má rôzne pokrytie, počet zmluvných lekárov alebo poskytuje rôzne výhody. Pri porovnávaní benefitov zvážte najmä svoj zdravotný stav a reálne potreby vás a vašej rodiny.

 

10 rád, ako postupovať pri zmene zdravotnej poisťovne

  1. O zmenu poisťovne môžete požiadať raz ročne – treba tak urobiť do 30. 9. 2023 a poistencom novej poisťovne sa stanete od 1. 1. 2024.
  2. V prípade, že chcete prestúpiť do inej zdravotnej poisťovne, môžete osloviť našich FinGO.sk finančných sprostredkovateľov, ktorí zmenu poisťovne vybavia za vás.
  3. Vo všeobecnosti platí, že prihlášku do novej poisťovne môžete vyplniť a podpísať osobne na pobočke vybranej poisťovne.
  4. O niečo pohodlnejšie je podať si prihlášku cez internet. Poisťovne majú na stránkach zverejnené online prihlášky, ktoré vyplníte a zašlete elektronicky.
  5. Alebo si prihlášku z internetu vytlačíte, vyplníte a pošlete do poisťovne poštou, prípadne odnesiete osobne. Každá poisťovňa má svoj systém a snaží sa toto vybavovanie klientom čo najviac uľahčiť. 
  6. Po akceptovaní prihlášky vám nová poisťovňa pošle nový preukaz zdravotného poistenia a jej poistencom sa stanete od 1. januára 2024.
  7. Ak už vlastníte občiansky preukaz s elektronickým čipom, poisťovňa vám vystaví iba európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý budete využívať v zahraničí.
  8. Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa odhlasovať nemusíte, nová poisťovňa vybaví všetko za vás.
  9. V januári potom najneskôr do 8 dní musíte nahlásiť zmenu poisťovne svojmu zamestnávateľovi a ak ste živnostník, nezabudnite si upraviť trvalý príkaz a presmerovať svoje odvody do novej poisťovne.
  10. Zmenu poisťovne v novom roku nemusíte povinne nahlasovať vášmu všeobecnému lekárovi, zubárovi či iným špecialistom, ktorých navštevujete – stačí to len pre istotu spomenúť pri najbližšej návšteve lekára.

 

Zaujímavé benefity poisťovní

Dôvera

  • Zdravé zuby až 150 eur ročne môžete získať príspevok do 30 eur na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu, a to päťkrát v roku – teda spolu 150 eur ročne na zuby. 
  • 300 eur pre každého z rodiny môžete získať späť doplatky za lieky a dietetické potraviny do výšky 300 eur ročne. Napríklad 4-členná rodina takto ušetrí 1 200 eur. 
  • Poisťovňa prispieva deťom každý rok 50 eur na okuliarový rám a okuliarové šošovky (sklá). Ide o príspevok Zdravé oči pre deti do 18 rokov.

Union ZP

  • Príspevok 150 eur na zuby – z toho 50 eur si môžete uplatniť na dentálnu hygienu a 100 eur na všetky výkony, za ktoré si musíte bežne doplácať (zubné korunky, plombovanie)
  • Poisťovňa poskytuje príspevok na zdravý zrak v hodnote 150 eur, ktorý zahŕňa komplexné vyšetrenie očí do 50 eur, vyšetrenie OCT v hodnote 30 eur a príspevok 70 eur na okuliarové rámy alebo šošovky pre deti.
  • Príspevok na umelé oplodnenie a vyšetrenia a výkony súvisiace s liečbou neplodnosti metódami asistovanej reprodukcie až do výšky 1 200 eur. 

Všeobecná zdravotná poisťovňa

  • Peňaženka zdravia benefitný systém umožňuje využiť dodatočný finančný príspevok na zdravotnú starostlivosť do výšky 800 eur ročne pre celú rodinu a blízkych. Nárok na benefit má skupina minimálne 3 a maximálne 8 členov. Každý člen skupiny získa 100 eur, z ktorých môže 50 % darovať inému. Jeden člen tak dokáže získať bonus spolu 450 eur.
  • Poisťovňa prispieva dospelým poistencom na laserovú operáciu očí sumou 450 eur od výšky +1/-1 dioptrie. Príspevok 100 eur ročne na okuliarový rám pre deti si možno uplatniť bez ohľadu na výšku dioptrií, v prípade rámu pre dospelých je podmienkou dioptria od výšky +1/-1.
  • V Peňaženke zdravia poistenci nájdu aj benefit na zuby – 120 eur ročne, ktorý môžu využiť aj jednorazovo. Poisťovňa tiež prispieva sumou 450 eur na strojček na zuby pre deti.

Pozn.: Ide len o vybrané benefity. 

TIP: Zaujímajte sa hlavne o benefity a zľavy, ktoré reálne budete potrebovať a využijete ich. Na základe toho sa rozhodnite, či sa vám oplatí zmeniť poisťovňu a do ktorej sa prepoistiť. 

Myslite tiež na to, že poisťovne sa okrem benefitov líšia aj pokrytím a rozsahom siete zazmluvnených lekárov a nemocníc. Od toho sa potom odvíjajú aj čakacie lehoty na vyšetrenia alebo operačné zákroky. Každá poisťovňa má aj rôzny počet pobočiek a zároveň sa snaží vylepšovať elektronické služby, aby vám zjednodušila komunikáciu.

Kde nájdete viac informácií 

Viac informácií o benefitoch jednotlivých zdravotných poisťovní nájdete okrem pobočiek aj na internetových stránkach poisťovní, prípadne sa na ne môžete opýtať aj na ich infolinkách e-mailom či telefonicky.

Výber poisťovne nepodceňujte

Ak si myslíte, že vám iná zdravotná poisťovňa môže ponúknuť kvalitnejšiu starostlivosť alebo výhodnejšie zdravotné alebo finančné benefity, nebojte sa zmeny, je to naozaj jednoduché. Nezabudnite však, že ak chcete zmeniť poisťovňu k 1. 1. 2024, na podanie prihlášky máte čas len do konca septembra.

TIP: Ak uvažujete nad prestupom do inej zdravotnej poisťovne, radi vám s tým pomôžeme. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články