Fingo radí Neživotné poistenie Poistenie majetku

Vytopení susedia? Vieme, prečo vám poisťovňa odmieta náhradu škody


potopa televízor kačka

Poznáte to. Zapnete práčku a utekáte do kuchyne miesiť koláč. Zrazu vám pri dverách zvoní rozzúrená suseda, že ste ju vytopili. Susedu uistíte, že ste poistení a začnete riešiť poistnú udalosť s vašou poisťovňou. No poisťovňa odmieta uhradiť poistné plnenie s odôvodnením, že na tento prípad poistení nie ste. Ako je to vôbec možné?  

V článku sa dočítate: 

  • Rozdiel medzi poistením domácnosti, nehnuteľnosti a zodpovednosti
  • Kedy vám poisťovňa uhradí škodu a kedy nie
  • Ako by ste sa teda mali poistiť správne
  • Prečo skontrolovať staršiu poistku

Rozdiel medzi poistením domácnosti, nehnuteľnosti a zodpovednosti

Poisťovne rozlišujú tri druhy poistenia: poistenie domácnosti, poistenie nehnuteľnosti a poistenie zodpovednosti.

Predstavte si, že svoj byt alebo dom otočíte hore nohami. Všetko, čo vám popadá, spadá do poistenia domácnosti. Naopak, veci pevne spojené s nehnuteľnosťou, spadajú do poistenia nehnuteľnosti.

V poistení nehnuteľnosti sú poistené nielen múry a steny, ale častokrát aj kuchynská linka, vstavané spotrebiče a skrine, radiátory, dvere, podlahy, kotol či vodárnička. Hnuteľné veci sú poistené v poistení domácnosti. 

Práčka je teda zvyčajne krytá v rámci poistenia domácnosti. Zodpovednosť za škodu, ktorú spôsobí, je hradená zo zodpovednosti za škodu príslušníkov domácnosti, ktorá je označovaná ako zodpovednosť príslušníkov domácnosti.

Kedy vám poisťovňa uhradí škodu 

  • Ak máte uzatvorené poistenie domácnosti spolu so zodpovednosťou, škodu susede nahradí poisťovňa z tejto zodpovednosti.
  • Ale pozor, zodpovednosť kryje časovú cenu. Suseda preto dostane náhradu škody zníženú o amortizáciu, teda opotrebenie svojho zariadenia.
  • Ak však svoju domácnosť poistenú nemáte, ale iba nehnuteľnosť, škodu spôsobenú susede budete musieť uhradiť v plnej výške z vlastného vrecka.
  • V prípade, že vznikla škoda aj vám, napríklad poškodené alebo vyduté parkety, tieto vám vaša poisťovňa uhradí z poistenia nehnuteľnosti.

Ak máte poistenie nehnuteľnosti vinkulované, musíte do poistnej udalosti zapojiť aj vašu banku. Vo väčšine prípadov, ak ide o škodu do 3 000 €,  banka vám vydá potvrdenie, že poistné plnenie môže poisťovňa poukázať priamo na váš účet.

Pozor! Voda z vodovodných zariadení, ako je toto riziko označované v poistných podmienkach, nie je kryté automaticky vo všetkých poisteniach. Väčšinou je toto riziko kryté v najvyšších balíkoch poistenia domácnosti a nehnuteľnosti. Nešetrite preto na poistení, nemusí sa vám to vyplatiť.

TIP: Naši skúsení finanční sprostredkovatelia z FinGO.sk vám poradia, ako si vybrať poistenie na trhu, ktoré vám poskytne kvalitné krytie a zároveň bude aj cenovo výhodné.

Ako sa teda poistiť správne? 

  • Majte poistenie nehnuteľnosti, domácnosti a zodpovednosti súčasne, ideálne na jednej zmluve. 
  • Ak máte dve samostatné poistenia (poistenie nehnuteľnosti zvlášť a poistenie domácnosti zvlášť), majte ich v jednej poisťovni. V prípade vzniku poistnej udalosti, ktorá sa bude vzťahovať na obe poistenia, budete ale s veľkou pravdepodobnosťou platiť spoluúčasť z oboch poistení.
  • Majte dojednanú zodpovednosť z držby nehnuteľnosti, ako aj občiansku zodpovednosť príslušníkov domácnosti súčasne.
  • Pri zodpovednosti sa neuspokojte s poistnými sumami do 50 000 €.

TIP: Poistenie nehnuteľnosti, rovnako ako poistenie domácnosti, si viete vybaviť aj jednoducho online. Zadáte niekoľko základných údajov o vašej nehnuteľnosti a vyberiete si poistenie, ktoré vám bude najviac vyhovovať. 

Prečo skontrolovať staršiu poistku

Nezabudnite aj na to, že ak máte poistenie spred niekoľkých rokov a nehnuteľnosť máte poistenú na nižšiu poistnú sumu, váš dom či byt už môže byť podpoistený.

Príklad: Predstavme si, že ste si pred 10 rokmi kúpili 3-izbový byt za 80 000 €. Medzičasom ste ho zrekonštruovali, ceny nehnuteľnosti stúpli, a váš byt má dnes hodnotu 120 000 €. Ak by ste napríklad vyhoreli, poisťovňa by vám vyplatila dojednané plnenie max. 80 000 €. Ale za túto cenu už nekúpite rovnako veľký byt v rovnakom stave vo vašej lokalite, možno skôr 2-izbový alebo len 1-izbák. Prípadne sa budete musieť odsťahovať na kraj mesta do lacnejšej lokality.

Viac podrobností a praktické rady ako sa podpoisteniu vyhnúť, si môžete prečítať aj v našom blogu.

TIP: Finanční makléri z FinGO.sk môžu vašu staršiu poistnú zmluvu skontrolovať a poistné sumy zaktualizovať. Zároveň vám odporučia, či na trhu nie je poistenie, ktoré by bolo pre vás výhodnejšie. Či už cenovo, rozsahom poistného krytia a asistenčných služieb, alebo aj z viacerých hľadísk.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články