Osobné financie Život vo FinGO.sk

Život vo FinGO.sk: Na prvom mieste je dôvera a úprimný záujem o klienta


Komplexné poradenstvo je to, čo prilákalo Lenku Richterovú do sveta férového finančného sprostredkovania. Predtým pôsobila v bankovníctve a štvalo ju, že nemôže vždy klientom ponúknuť to najlepšie riešenie na trhu. V súčasnosti ju nájdete v pobočkách FinGO.sk v Prievidzi a v Trenčíne. „Na prvom mieste je vždy dôvera klienta. Je pre mňa dôležité, aby vedel, že sa môže na mňa spoľahnúť,“ zdôrazňuje Lenka Richterová. Vo svojom fachu chce byť odborníčkou, preto sa neustále vzdeláva a pomáha jej v tom aj Fingo Akadémia. Čo všetko nám o sebe ešte prezradila?

Lenka Richterová, finančná sprostredkovateľka vo FinGO.sk

Predtým ako ste sa stali finančnou sprostredkovateľkou ste pôsobili 10 rokov v bankovníctve. Ako by ste tieto dve oblasti porovnali? 

Práca v banke mi veľa dala a naozaj ma bavila. Neodchádzalo sa mi ľahko, ale postupne mi čoraz viac vadilo, že som mala pri hľadaní vhodného riešenia pre klienta doslova zviazané ruky. Nie vždy bolo mnou navrhnuté riešenie to najlepšie na trhu. Moje rozhodnutie odísť zrelo dlho, ale v momente keď som sa rozhodla, vedela som presne, že chcem robiť finančné sprostredkovanie. Dnes viem mojim klientom poradiť komplexnejšie, porovnať všetky možnosti a nemusím už požiadavky klienta prispôsobovať jednej banke. 

V banke ste sa venovali hlavne investovaniu. Je táto oblasť aj v súčasnosti vašou srdcovkou?

Investície ma lákali od samého začiatku. V banke som pôsobila na pozícii investičného špecialistu, ale venovala som sa aj ostatným oblastiam. No investíciami sa dajú prepojiť všetky oblasti, ktorým sa venujem. Nech s klientom začíname pri akomkoľvek produkte alebo požiadavke, vždy skončíme pri investovaní. 

Prečo je to tak? 

Každý chce mať predsa dobrý dôchodok, byť finančne nezávislý alebo mať čo najskôr splatenú hypotéku. Zaujímavé je, že väčšina klientov využíva investičné produkty, ale skoro všetci tvrdia, že neinvestujú. A ja im ukazujem, ako sa dá investovať s ľahkosťou a pocitom, že to nie je až taká veda ako si mysleli. Najhoršia investícia je „žiadna“ investícia.

Ako sa dá investovať s ľahkosťou a akú rolu v tom zohráva finančný sprostredkovateľ?

Na prvom mieste je vždy dôvera klienta. Je pre mňa dôležité, aby vedel, že sa môže na mňa spoľahnúť, a to nielen keď prostriedky investuje alebo začína sporiť. Výhoda finančného sprostredkovateľa je v tom, že na rozdiel od bankového pracovníka viem dať klientovi komplexný pohľad na jeho úspory a plány. Klienti často nevyužívajú iba jednu banku alebo poisťovňu, čiže im chcem čo najlepšie poradiť a pozrieť sa na všetky ich produkty. 

Stretávate sa s vašimi klientmi aj priebežne, aby ste skontrolovali výhodnosť ich produktov?

Áno. To, čo oceňujú moji klienti asi najviac, sú práve servisné stretnutia. Vtedy sa pravidelne stretneme, zhrnieme všetky produkty v rôznych spoločnostiach, porovnáme a zhodnotíme, či stále spĺňajú ich požiadavky. Je to služba naviac a robím to rada. Odmenou je spokojný klient, ktorý moje služby odporúča ďalej.

Aké služby v súčasnosti poskytujete Vašim klientom a v ktorých mestách pôsobíte?

Klienti sa väčšinou nezobudia s pocitom, že chcú investovať. Majú svoje sny a tie si chcú splniť. Už niekoľko rokov zažívame boom v oblasti hypoték, takže úver je momentálne najčastejšia požiadavka. Zorientovať sa v neustále sa meniacich podmienkach pri poskytovaní hypoték je ťažké. Snažím sa klienta pripraviť na to, čo ho čaká a tiež zdôrazniť, že by nemal zabúdať na iné oblasti, ktoré sú rovnako dôležité. Vždy hovorím, že mojim cieľom nie je klienta zadlžiť, ale pomôcť mu budovať majetok. A preto začíname pri hypotéke a zabezpečení, ale skôr či neskôr končíme pri investíciách. Aktuálne mám kanceláriu v Prievidzi a v Trenčíne, kde sa obklopujem ľuďmi, ktorí rozmýšľajú rovnako a sú im blízke hodnoty, ktoré sú pre mňa dôležité.

Finančnú sprostredkovateľku Lenku Richterovú nájdu klienti v pobočkách FinGO.sk v Prievidzi a v Trenčíne.

V oblasti hypoték spolupracujete aj s realitnou kanceláriou. V čom je výhoda takej spolupráce? 

S hypotékou je väčšinou spojená aj požiadavka na kúpu alebo predaj nehnuteľnosti a stále častejšie je potrebné komunikovať s realitným maklérom. Mojím cieľom je vyriešiť požiadavky klienta čo najkomplexnejšie a s čo najmenším stresom, preto logickým vyústením bolo, že sa naše služby rozšírili aj o realitnú činnosť. Pre klienta je obrovská výhoda, ak komunikuje s jednou kontaktnou osobou, ktorá ho vie previesť celým procesom. V realitnej kancelárii Do domčeka som našla profesionálne služby, ktoré sme prepojili s financiami a po niekoľkých mesiacoch hodnotím spoluprácu veľmi pozitívne.

Čo je podľa Vás na práci finančného sprostredkovateľa najnáročnejšie a ako vám v tom pomáha spolupráca s FinGO.sk?

Jednoznačne najnáročnejšie je zorientovať sa v mori produktov a parametrov. Tie sa neustále menia a množstvo času zaberá práve sledovanie zmien a samoštúdium. Veľkým prínosom sú vo FinGO.sk webináre, keďže ušetria čas a výhodou je, že sa k nim viem kedykoľvek vrátiť. Rovnako aj online porovnávače produktov a rôzne pomôcky, ktoré využívam doslova každý deň.

Využívate aj naše Trhovisko príležitostí?

Trhovisko využívam ja aj moji kolegovia. Úprimne musím povedať, že sú to často náročné prípady, kde si klienti nevedia sami pomôcť, ale beriem každý takýto prípad ako príležitosť posunúť sa ďalej. Samozrejme, nie je to tak vždy. 

Ako dlho už pôsobíte pod značkou FinGO.ak? 

V spoločnosti FinGO.sk pôsobím vlastne od samého začiatku. Páči sa mi, že som súčasťou spoločnosti, ktorá má ambiciózne ciele a darí sa jej ich napĺňať. To, čo je pre mňa najväčšia pridaná hodnota, sú ľudia, ktorí v nej pôsobia. Mám pocit, že sme ako jedna veľká rodina.

Boli ste aj jednou z prvých absolventiek Fingo Akadémie. V čom bolo toto vzdelávanie pre Vás prínosné?

Vo svojej práci sa snažím zaujať hlavne odbornosťou. Preto oceňujem školenia jednotlivých bánk a tiež školenia pre začiatočníkov. Za tri roky odkedy sa venujem finančnému sprostredkovaniu som sa veľmi veľa naučila, ale neustále ma prenasleduje pocit, že čím viac študujem, tým viac vidím veci, ktoré ešte neovládam. A to je dobre. Dôležité nie je vedieť všetko, ale vedieť stále viac. A to som našla vo Fingo Akadémii. Stretla som tam skupinku ľudí, pre ktorých je rovnako dôležité sa neustále zdokonaľovať a učiť, a debaty s nimi majú pre mňa obrovskú pridanú hodnotu.  

Ako jedna z najúspešnejších ste sa stali aj členkou VIP Klubu Fingo Akadémie. Aké to má pre vás výhody?

Práve VIP klub Fingo Akadémie mi prináša to, že nekončím absolvovaním školení, ale spolu s ďalšími členmi sa pravidelne stretávame a riešime zložité prípady, vymieňame si skúsenosti a navzájom si pomáhame. Doslova sa tešíme na spoločné stretnutia. Školiteľky Monika, Tonka a Lenka vždy vedia ako latku zdvihnúť ešte vyššie. 

Aký je Váš recept na úspech a čo by ste možno odkázali začínajúcim finančným sprostredkovateľom?

Úprimný záujem o klienta. Nie výška provízie, ale snaha pomôcť a nájsť čo najlepšie riešenia a nasmerovanie klienta na správnu cestu. Ak svoju prácu robíte najlepšie ako viete a stále sa posúvate dopredu, výsledok určite príde. Chce to veľa trpezlivosti a času, ale dnes už klienti oslovujú mňa na základe referencií a to je moja najväčšia odmena.

Ďakujem za rozhovor.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články