Investície

Nechajte svoje úspory rásť

Svojim úsporám venujeme menej času, ako si zaslúžia. Sme orientovaní viac na zarábanie peňazí, ako na následnú starostlivosť o ne. Túto chybu by sme nemali robiť. Práve spôsob, ako so zarobenými finančnými prostriedkami naložíme, je často dôležitejší pre konečný efekt, ako zarábanie samotné.

Je fajn peniaze zarobiť. Ale ešte príjemnejšie je sledovať, ako sa nám zhodnocujú. Zhodnocovanie je ale časovo náročný proces, na ktorý má zásadný vplyv pravidelnosť a kontinuita.

Pomôže vám finančný poradca

Najjednoduchšie je zveriť sa do rúk odborníka – finančného poradcu, ktorý vykoná analýzu a predstaví vám možné riešenia. V konečnom dôsledku je ale vždy na vás, aby ste si zvolili pre vás prijateľné riešenie. Väčšina klientov ale nie je v oblasti financií odborníkom. Aby ste neboli len pasívnymi prijímateľmi riešení, je dobré mať aspoň základnú  predstavu o optimálnom nastavení svojich financií.

Ako by nastavenie starostlivosti o finančné prostriedky malo vyzerať?

V prvom kroku rozdeľme z pohľadu času finančné prostriedky na krátke – predstavujúce pohotovostnú rezervu, stredné – určené na plnenie väčších cieľov a plánov a dlhé – na zabezpečenie „pohodlia“ v staršom veku. Takýto pohlaď, v kombinácii s jasne definovanými cieľmi, ktoré chceme v jednotlivých horizontoch realizovať, nám dáva dobrú východiskovú pozíciu.

Financie nás sprevádzajú celým naším životom. Zodpovednosť za ne v skutočnosti dostávame v momente prvého zárobku, kedy sa stávame finančne nezávislý od rodiny, v ktorej sme vyrástli. Vtedy je najsprávnejší čas nastaviť si samostatné fungovanie.

Časť príjmu zhltnú nutné výdavky spojené s bývaním a bežným životom. Prostriedky, ktoré zostanú nad rámec, by sme mali najskôr kumulovať. V tomto štádiu Slováci radi využívajú sporiace účty. Sú jednoduché, flexibilné, peniaze na nich sú opäť ľahko dostupné. A práve jednoduchosť prístupu je často kameňom úrazu. Takto odložené prostriedky sa často stávajú „obeťou“ rýchlych, emocionálnych nákupov.

Riešením je nastaviť si vo financiách systém

Na úvod potrebujete krátkodobú rezervu, po ktorej siahnete v prípade nepredvídaných okolností. Jej výšku odporúčam nastaviť na 6-násobok mesačných výdavkov. V produktovom vyjadrení hovoríme o peňažných podielových fondoch. Ďalším krokom je pomenovanie si strednodobých cieľov. Sú to nákupy veľkých spotrebných vecí a starostlivosť o náš majetok ako oprava nehnuteľnosti, alebo kúpa auta. Optimálnou možnosťou je tu nastavenie schém pravidelného investovania u niektorého zo správcov.

Posledným krokom z časového hľadiska využitia prostriedkov, nie však z hľadiska realizácie, je nastavenie dlhodobých schém na riešenie dôchodku.

Je treba pamätať na to, že na roky zaslúženého odpočinku v starobe budeme potrebovať väčšie množstvo prostriedkov, ako nám poskytne štát a tak je dobré začať s odkladaním čím skôr.  Poslúžia dlhodobo nastavené  programy pravidelného investovania.

Nastavený systém pravidelnej tvorby rezerv rieši pravidelné príjmy. Jednorazové odmeny a iné nepravidelné príjmy sa stávajú  zdrojom jednorazových investícií, ktoré vám na mieru ušije váš finančný poradca.

Generačná rezerva

Ak máme toto základné nastavenie už za sebou, prichádza priestor na nastavenie generačnej rodinnej rezervy, ktorej prvoradým cieľom je udržanie hodnoty majetku s víziou zhodnotenia. Hodnotu, ktorú budete môcť odovzdávať z generácie na generáciu. Tu je priestor na investíciu do fyzického investičného zlata.

V súčasnosti žijeme ekonomicky „dobré časy“ –  štátu i jednotlivcom sa darí, je preto správny čas venovať sa budovaniu úspor, aby sme sa o ne mohli v budúcnosti oprieť.

Ak neviete, ako a kde začať, obráťte sa nás. Na našej stránke nájdete osem jednoduchých spôsobov investovania. S výberom optimálneho riešenia vám radi pomôžu naši investiční špecialisti.

Miroslav Tamáš

Miroslav Tamáš je odborník, ktorý pôsobí v oblasti investovania a zhodnocovania úspor viac ako 15 rokov. Ekonómia v kontexte vývoja medzinárodno-ekonomickej situácie je pre neho viac koníčkom ako prácou. O zložitých témach investovania píše jednoducho, pochopiteľne a zároveň odborne. V súkromí je Miroslav nadšeným cestovateľom a adrenalín si dopĺňa jazdou na motorke.

Share
Autor:
Miroslav Tamáš

Najnovšie články

Ako postupovať pri nehode? Zoznam krokov

Zažiť dopravnú nehodu je stresujúci zážitok, po ktorom nikto z nás netúži. Ak sa však dostanete…

Pred % dňami

Ako vyplniť formulár Správa o nehode (+ tlačivo na stiahnutie)

Stali ste sa účastníkmi dopravnej nehody a rozhodli ste sa, že nie je potrebné privolať políciu?…

Pred % dňami

Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

Pred % dňami

Konzervatívne investície opäť zarábajú. Využite to

O konzervatívne investičné produkty nebol v čase lacných peňazí kvôli nízkym úrokom veľký záujem. Dnes…

Pred % dňami

Hypotéka na pozemok: 7 rád, ako na to

Chcete kúpiť pozemok? Myslite na to, že hypotékou nemôžete financovať akýkoľvek kus zeme. Banka poskytne…

Pred % dňami

Hypotéka pre živnostníkov v roku 2024: Ako ju získať?

Podnikáte a uvažujete nad úverom na bývanie? Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na…

Pred % dňami