Životné poistenie

Máte uzatvorené životné poistenie? Neznamená to, že ste aj riadne poistený

Pred niekoľkými rokmi ste si uzatvorili životné poistenie. Pravidelne platíte predpísané poistné a myslíte si, že ste poistený dobre. Nemusí to byť pravda. Mať životnú poistku ešte neznamená byť naozaj aj riadne poistený. 

Ak máte poistné zmluvy, ktorým ste nevenovali pozornosť viac ako päť rokov, celkom určite nebudú spĺňať vaše aktuálne potreby. Zároveň dnes existujú možnosti, ktoré pred piatimi alebo desiatimi rokmi neboli. Vďaka tomu by vaše zmluvy dnes mohli byť kvalitnejšie. A možno aj lacnejšie.

Čo vám vie poskytnúť nové životné poistenie oproti tomu starému?   

  • poisťovne používajú nové úmrtnostné tabuľky a teda životné poistenie sa stalo lacnejším, ako tomu bolo v starých poistných zmluvách,
  • na svojom starom poistení môžete mať iba 12 až 17 kritických ochorení, nové poistenia kryjú už 67 kritických ochorení,
  • trvalé následky úrazu zvykli byť pred 15 rokmi ešte bez progresie a teda v prípade veľmi ťažkého úrazu by ste dostali toľko % z poistnej sumy, koľkými bol ohodnotený váš úraz (napríklad 70 % z poistnej sumy). Pri nových typoch poistenia trvalých následkov môžete dostať až 300 % poistnej sumy, teda o 230 % viac ako pri starej poistnej zmluve,
  • nové životné poistenia majú oveľa menej výluk ako staré poistenia,
  • nové typy pripoistení ako je úmrtie pri dopravnej nehode, chirurgický zákrok, poistenie dávky v nemocnici z dôvodu chorôb alebo poistenie invalidného dôchodku z dôvodu choroby aj úrazu by ste márne hľadali v starších typoch poistenia,
  • v nových typoch poistenia viete poistiť na jednej zmluve až 8 osôb a tým šetríte nielen na transakciách banke, ale získavate aj zľavu z poistného až 25 % a zvýšenie poistných súm až o 35 % zdarma,
  • poisťovne sa snažia podporovať zdravý životný štýl a poskytujú zľavy na poistení nefajčiarom, klientom, ktorí športujú alebo pravidelne absolvujú  preventívne prehliadky.

Čo teda so starými zmluvami?

Odpoveď je jednoduchá. Treba ich kvalitne zauditovať. Pozrieť sa na to, čo je v nich už zbytočné a naopak, čo v nich chýba. Toto sú najčastejšie problémy starých poistných zmlúv, ktoré môžu mať v prípade poistných udalostí neželané dôsledky:

  • Nesprávne nastavená výška poistenia
  • Drahý typ poistenia
  • Málo poistených udalostí
  • Nenahlásené zmeny (zmena adresy, zamestnania, rodinného stavu a pod.)

Životné poistenia

  • Zbytočné pripoistenia nevyhovujúce súčasnej situácii
  • Chýbajúce pripoistenia vyhovujúce súčasnej situácii
  • Zlá riziková skupina
  • Zlá investičná stratégia
  • Nesprávna oprávnená osoba

Ako ste na tom vy? Ktoré zo spomínaných vecí sú problémom aj na vašej zmluve? Máte ešte prehľad, čo vlastne máte poistené a na akú sumu? Ak nie, určite je načase skontrolovať, za čo vlastne platíte.

Žiaľ, väčšina ľudí má problém porozumieť tomu, čo vôbec ich zmluva obsahuje. Preto je vhodné nechať si svoju starú životnú poistku skontrolovať odborníkom. Dobrý odborník na poistenie má často aj nepríjemné otázky ohľadom vašej životnej situácie, ale iba vtedy vie kvalitne nastaviť vaše poistenie.

Poistnú zmluvu vám môže skontrolovať poradca priamo z poisťovne. Nie je to však najlepšie riešenie. Takýto poradca vám vie poskytnúť len to, čo ponúka iba jedna poisťovňa. Poradca z FinGO.sk vám vie ponúknuť všetko, čo je dostupné na trhu. Pre skontaktovanie sa s ním kliknite na náš jednoduchý porovnávač životného poistenia a zistite, že aj vaše poistenie môže byť dnes kvalitnejšie a možno aj lacnejšie. 

FinGO tím

FinGO.sk je finančno-sprostredkovateľská spoločnosť, ale aj férový porovnávač hypoték, investícií a poistenia. Našim klientom umožňujeme rýchle a nezávislé porovnanie produktov bánk a poisťovní a skontaktujeme ich s našimi skúsenými finančnými špecialistami v ich okolí. Pomáhame tak zjednodušiť výber vhodného produktu a ušetriť čas, energiu aj peniaze.

Share
Autor:
FinGO tím

Najnovšie články

Ako postupovať pri nehode? Zoznam krokov

Zažiť dopravnú nehodu je stresujúci zážitok, po ktorom nikto z nás netúži. Ak sa však dostanete…

Pred % dňami

Ako vyplniť formulár Správa o nehode (+ tlačivo na stiahnutie)

Stali ste sa účastníkmi dopravnej nehody a rozhodli ste sa, že nie je potrebné privolať políciu?…

Pred % dňami

Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

Pred % dňami

Konzervatívne investície opäť zarábajú. Využite to

O konzervatívne investičné produkty nebol v čase lacných peňazí kvôli nízkym úrokom veľký záujem. Dnes…

Pred % dňami

Hypotéka na pozemok: 7 rád, ako na to

Chcete kúpiť pozemok? Myslite na to, že hypotékou nemôžete financovať akýkoľvek kus zeme. Banka poskytne…

Pred % dňami

Hypotéka pre živnostníkov v roku 2024: Ako ju získať?

Podnikáte a uvažujete nad úverom na bývanie? Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na…

Pred % dňami