Finančné správy

Zmena zdravotnej poisťovne v roku 2018. Ako na to?

Uvažujete nad zmenou zdravotnej poisťovne? Čas na podanie prihlášky do novej zdravotnej poisťovne máte iba do konca septembra.

Zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu môže každý poistenec raz za rok, vždy ku koncu septembra. Poistencom novej zdravotnej poisťovne sa poistenec stáva 1. januára nasledujúci kalendárny rok. Aké sú najčastejšie dôvody, pre ktoré sa ľudia rozhodnú zmeniť zdravotnú poisťovňu?

Jedným z dôvodov môže byť zmena lekára, ktorý nemusí mať zmluvu uzatvorenú so všetkými poisťovňami. Častým dôvodom sú aj odlišné čakacie lehoty na niektoré operácie alebo rozdielny prístup pri preplácaní zdravotnej starostlivosti poskytnutej v inom členskom štáte EU. Stále častejšie je však dôvodom pre zmenu zdravotnej poisťovne aj rýchlosť a prístup poisťovne pri vybavovaní rôznych podnetov alebo sťažností a celkový servis. Ľudia sú náročnejší, vyžadujú si jednoduchý a pohodlný prístup ku svojmu účtu poistenca a online služby zodpovedajúce 21. storočiu. Najčastejším dôvodom pre zmenu zdravotnej poisťovne sú však lepšie výhody a služby v inej zdravotnej poisťovni.

Benefity poisťovní nad rámec zákona

Jednotlivé poisťovne poskytujú svojim poistencom rôzne benefity nad rámec verejného zdravotného poistenia, najmä v oblastiach, ktoré si konkrétna poisťovňa vytýči ako prioritné. Pripravili sme pre vás stručný prehľad najzaujímavejších benefitov jednotlivých zdravotných poisťovní. Kompletný zoznam benefitov a podmienky pre ich získanie nájdete vždy na stránkach zdravotnej poisťovne. 

Zdravotné poisťovne poskytujú svojim poistencom rôzne benefity nad rámec verejného zdravotného poistenia.

Union zdravotná poisťovňa poskytuje benefity všetkým kategóriám svojich poistencov. Tým najmenším bezplatne zapožičia na obdobie 6 mesiacov monitor, ktorý sleduje dych bábätka. Podložka, ktorá sa vkladá do postieľky, znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia, ktorý je jedným z najväčších postrachov všetkých mamičiek. Poisťovňa tiež poskytuje svojim poistencom príspevok vo výške 100 eur ročne na ošetrenie u zubára, prispieva na niektoré nepovinné očkovania až do výšky 50 % a odmeňuje dobrovoľných darcov krvi balíčkom vitamínov a výživových doplnkov.

Všetky benefity Union zdravotnej poisťovne a podmienky ich získania nájdete tu

Aj zdravotná poisťovňa Dôvera preplatí všetky náklady alebo prispeje svojim poistencom na viaceré očkovania nad rámec povinných očkovaní. Deťom do 1 roka bezplatne poskytne babybox – praktickú tašku plnú potrebných drobností pre bábätko a jeho mamičku v hodnote 50 eur. Svojim poistencom vráti doplatky za lieky až do výšky 200 eur ročne pre každého člena rodiny. Štvorčlenná rodina tak môže získať späť až 800 eur ročne za už zaplatené doplatky za lieky. Všetci poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera môžu využiť na komunikáciu so svojou poisťovňou aj mobilnú aplikáciu Dôvera, ktorá im umožní rýchle platenie poistného či výber receptov. 

Všetky benefity zdravotnej poisťovne Dôvera a podmienky ich získania nájdete tu

Všeobecná zdravotná poisťovňa sústreďuje nadštandardnú zdravotnú starostlivosť do prevencie. Nad rámec zákona prepláca svojim poistencom niektoré vyšetrenia, alebo poskytuje príspevok či znižuje vekovú hranicu preventívnych vyšetrení až o 10 rokov. Deťom prispieva na dentálnu hygienu až do výšky 50 eur ročne a ako jediná zdravotná poisťovňa na Slovensku zabezpečuje deťom s poruchami príjmu potravy liečbu na špecializovanom pracovisku ťažko liečiteľných porúch príjmu potravy. V spolupráci s vybranými kúpeľmi prispieva Všeobecná zdravotná poisťovňa svojim poistencom na špeciálne liečebno – preventívne programy v kúpeľoch, zamerané na liečbu obezity alebo zdravý chrbát. Myslí aj na viacnásobných darcov krvi, ktorým venuje vitamínový balíček na podporu zdravia.  

Všetky benefity Všeobecnej zdravotnej poisťovne a podmienky ich získania nájdete tu

Zmena zdravotnej poisťovne. Ako postupovať?

Zdá sa vám, že iná zdravotná poisťovňa poskytuje svojim poistencom viac ako tá vaša? Do konca septembra ju môžete vymeniť.

Ak sa tak rozhodnete urobiť, postup je jednoduchý. Navštívte pobočku vami vybranej poisťovne a vyplňte prihlášku. Prihlášku však môžete vyplniť aj online, prípadne si ju stiahnuť, vyplniť a zaslať poštou na adresu poisťovne. Po jej akceptovaní vám nová poisťovňa vydá preukaz poistenca. Ak vám už bol vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom, poisťovňa vám vystaví iba európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý je platný v zahraničí. Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa odhlasovať nemusíte. 

Povinnosti poistenca v súvislosti so zmenou zdravotnej poisťovne

V súvislosti so zmenou zdravotnej poisťovne máte ako poistenec aj niekoľko povinností. Ak ste zamestnanec, musíte oznámiť zmenu poisťovne svojmu zamestnávateľovi a to najneskôr do ôsmich dní od zmeny. Ak tak neurobíte, hrozí vám pokuta až do výšky 331 eur. Ak ste živnostník, musíte uhradiť predpísané poistné najneskôr do ôsmich dní už na účet novej zdravotnej poisťovne. Zmenu zdravotnej poisťovne by ste mali oznámiť aj svojmu lekárovi, hoci zákon neurčuje lehotu na toto oznámenie.

Magdalena Dorčáková

Magdaléna Dorčáková vyštudovala manažment, ale omnoho viac ju baví hrať sa so slovíčkami. Ako obsahová špecialistka píše články najmä z oblasti financií a realitného developmentu. Miluje beh a spolu so svojou rodinou sa už niekoľko rokov intenzívne snaží o život bez odpadov.

Share
Autor:
Magdalena Dorčáková

Najnovšie články

Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

Pred % dňami

Konzervatívne investície opäť zarábajú. Využite to

O konzervatívne investičné produkty nebol v čase lacných peňazí kvôli nízkym úrokom veľký záujem. Dnes…

Pred % dňami

Hypotéka na pozemok: 7 rád, ako na to

Chcete kúpiť pozemok? Myslite na to, že hypotékou nemôžete financovať akýkoľvek kus zeme. Banka poskytne…

Pred % dňami

Hypotéka pre živnostníkov v roku 2024: Ako ju získať?

Podnikáte a uvažujete nad úverom na bývanie? Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na…

Pred % dňami

Každoročné výpisy z druhého a tretieho piliera sa oplatí prečítať. Čo všetko v nich nájdete?

Slováci dostávajú každoročne do svojich poštových schránok výpisy z druhého a tretieho piliera. Môže sa zdať, že…

Pred % dňami

Finančný sprostredkovateľ vám ušetrí čas aj peniaze. Ako to vlastne funguje?

Radi by ste získali výhodnú hypotéku, chcete si kvalitne poistiť byt či auto alebo výhodne…

Pred % dňami