Fingo radí

7 rád, ako ušetriť pri platbách kartou v zahraničí


cestovné poistenie

Nadchádzajúca dovolenková sezóna mnohých z nás vytiahne do zahraničia za oddychom a cestovaním. Ako býva dobrým zvykom, platobná karta cestuje s nami. Väčšinu z nás by však nenapadlo, že práve platba kartou v zahraničí nám môže dovolenkové nákupy výrazne predražiť.

Platobná karta sa stala bežnou súčasťou nášho života a tak niet divu, že sa stala aj nástrojom, ako z nás potajomky vytiahnuť nemalé poplatky. Banky často odporúčajú svojim klientom, že platba kartou v zahraničí je omnoho výhodnejšia ako platba v hotovosti. Nie vždy je to však pravda, obzvlášť v krajinách, kde sa neplatí eurom. Ale aby sme netvrdili, že za všetko môžu iba banky, niekedy môže ísť aj o snahu zahraničnej predajne alebo reštaurácie zvýšiť svoj zisk na úkor turistu. Poďme sa pozrieť, o čo ide.

Krajiny, kde sa neplatí eurom

Pri platbách kartou alebo výbere hotovosti z bankomatu v krajinách, kde sa neplatí eurom (napr. Maďarsko, Chorvátsko, Česká republika alebo Poľsko), vám bankomat alebo platobný terminál ponúkne platbu v našej domácej meno EURO. Tento garantovaný kurz však môže byť pre slovenského turistu až o 15 % menej výhodný ako kurz, ktorým by hotovostný výber alebo platbu prepočítala vaša banka.

Niektoré bankomaty sú dokonca také prefíkané, že odmietnutie takejto kurzovej garancie je často označené červenou farbou, aby psychologicky pôsobili na klienta, že robí niečo zlé. Ak klient kurzovú garanciu odmietne, bankomat a často aj POS terminál zvolí druhú varovnú hlášku, či si je klient skutočne istý, že chce kurzovú  garanciu odmietnuť.

Špecialisti zo spoločnosti FinGO.sk, jednoznačne odporúčajú odmietnuť garantovaný kurz ponúknutý bankomatom alebo POS terminálom. Týmto jednoduchým krokom môžete ušetriť častokrát desiatky eur.

Nemalé poplatky výbery predražia

Garantovaný kurz na POS terminále alebo bankomate je iba prvým z chytákov, s ktorým sa môžete v zahraničí stretnúť. Druhým je špeciálny poplatok za spracovanie transakcií v inej mene ako euro (tzv. bank cross-border fee), ktorý niektoré slovenské banky zaviedli do svojich sadzobníkov pri platbách alebo výberoch z bankomatu v krajinách, kde sa neplatí eurom.

Teda okrem toho, že zaplatíte poplatok za výber z bankomatu v zahraničí mimo eurozóny, ktorý môže byť aj 6 € za výber, vám môže banka skryto zaúčtovať aj poplatok, ktorý je už v zúčtovanej transakcii za výber alebo platbu kartou a ktorý dosahuje až 2 % z transakcie. Ako to vyzerá v praxi ?

PRÍKLAD (podľa aktuálneho kurzu v máji 2018): Predstavte si, že vyberáte na výlete v Prahe 10.000 českých korún, pri kurze Valuta predaj 25,109 za 1 €, ktorý má slovenská banka v kurzovom lístku. Avšak vy ste si zvolili v bankomate kurzovú garanciu s kurzom 23,35 CZK za 1 €, a bankomat vám zúčtuje 428,27 € na ťarchu vášho účtu. Navyše slovenská banka vám zaúčtuje poplatok za výber kartou 5 €. Celkovo sa vám z účtu odpíše 433,27 €.

Ak by ste nechali svoju banku prepočítať kurz,  vyzeralo by to nasledovne: 10 000 českých korún, kurz banky 25,109 + 2 % = 406,23 € + 5 € poplatok za výber, celkovo sa vám z účtu odpíše 411,23 €, čo je až o 22 € menej ako pri garantovanom kurze. Ak však máte banku, ktorá má poplatok za spracovanie nižší, alebo takú, ktorá tento poplatok nezaviedla vôbec, ušetríte ešte viac.

Čo teda robiť, aby ste si dovolenku užili bez obáv z toho, že vám banka alebo obchodník potajomky vytiahnu z vrecka nemalé poplatky?

Špecialisti zo spoločnosti FinGO.sk odporúčajú:

1. Ešte pred odchodom na dovolenku si na stránke vašej banky overte, akým kurzom prepočítava cudziu menu do meny EURO. Väčšina bánk používa kurz „devíza predaj“, ale nájdu sa banky, ktoré používajú „devíza stred“ kurz, ktorý je pre vás omnoho výhodnejší.

2. Ak máte viac účtov a viac kariet, používajte kartu tej banky, ktorá nemá zavedený alebo má najnižší transakčný poplatok a poplatok za výber z bankomatu v krajinách, kde sa neplatí eurom.

3. Ak máte možnosť, vyberajte si hotovosť v bankomatoch rovnakej bankovej skupiny ako vaša banka.  Môžete tak ušetriť nemalé finančné prostriedky za výbery v zahraničí.

4. V zahraničí si vyberajte bankomaty označené ako „banka“. Nevyberajte hotovosť z bankomatov nezávislých bankomatových asociácií, tieto často účtujú ešte doplnkový poplatok za použitie bankomatu väčšinou na úrovni 5€.

5. Venujte zvýšenú pozornosť upozorneniam na bankomate alebo platobnom termináli.

6. Nevyberajte garanciu kurzu aj keď vás bankomat alebo platobný terminál opakovane vyzýva na výber garancie.

7. Vyhnite sa bezkontaktným platbám. Platby vždy potvrďte PIN-om, aby ste mali možnosť rozhodnúť o odmietnutí garantovaného kurzu, ktorý je pre vás nevýhodný.

Odborníci z FinGO.sk vám pravidelne radia, ako sa pohybovať vo svete peňazí tak, aby ste z toho vyťažili maximum. Pridajte sa aj k našim fanúšikom na Facebooku a nenechajte si ujsť užitočné novinky, rady a tipy z oblasti financií.

Ak sa chcete poradiť ohľadom svojich rodinných financií, môžete nám zavolať na číslo 0800 60 10 60 alebo nám nechajte kontakt a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články