Fingo radí

Overenie platnosti PZP

Viete, ako si môžete rýchlo a jednoducho overiť platnosť PZP na vašom, alebo aj na cudzom vozidle? A ako najrýchlejšie zistíte, či nie je na trhu výhodnejšie PZP? Prinášame vám praktické rady, ako v týchto prípadoch postupovať. 

V článku sa dočítate:

  • Ako overiť platnosť PZP vozidla podľa ŠPZ
  • Ako na overenie PZP podľa VIN čísla
  • Ako si overiť PZP v poistnej zmluve
  • Ako si rýchlo porovnať ponuky PZP vo FinGO.sk

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je poistenie zodpovednosti za škodu, ktorú môžete spôsobiť vašim autom niekomu inému, čiže tretej strane. Toto poistenie je zo zákona povinné a keby ste ho nemali uzatvorené, hrozí vám pokuta až 3 320 eur. Zároveň by ste bez platného PZP pri poškodení vozidla inej osobe hradili škodu z vlastného vrecka. Tá sa môže šplhať pokojne až do výšky niekoľko desiatok tisíc eur.

Aby ste sa podobným finančným problémom vyhli, je dôležité, aby bolo vaša zmluva PZP platná. Viete si to overiť pomerne rýchlo a jednoducho. Rovnako si dokážete overiť aj platnosť PZP cudzieho vozidla, ktoré by vám mohlo spôsobiť škodu pri dopravnej nehode.

Poznáme niekoľko spôsobov, ako si overiť platnosť PZP – prostredníctvom ŠPZ, VIN čísla alebo poistnej zmluvy.

Overenie PZP podľa ŠPZ 

Najrýchlejšia a najjednoduchšia cesta ako si overiť platnosť vášho PZP alebo aj PZP cudzieho vozidla, ktoré vám napríklad spôsobí nehodu, je cez internet. Môžete na to využiť internetovú stránku Slovenskej kancelárie poisťovateľov, ktorá pre motoristickú verejnosť vytvorila stránku na overenie PZP.

  • stačí zadať evidenčné číslo vozidla (ŠPZ), dátum, ku ktorému chcete zistiť či a kde je vozidlo poistené, a overovací kód na stránke
  • po vyplnení sa vám zobrazia údaje o vozidle, číslo poistnej zmluvy a poisťovateľ – teda poisťovňa, v ktorej je auto poistené
  • v uvedenej poisťovni si potom môžete nárokovať škodu spôsobenú cudzím autom
  • ak sa vám po vyplnení údajov nezobrazí žiadna poisťovňa, môžete si uplatniť nárok na poistné plnenie v Slovenskej kancelárii poisťovateľov
  • za správnosť údajov nezodpovedá stránka, ale jednotlivé poisťovne, preto je dobré mať na mysli, že informácie nemusia byť v čase vyhľadávania  aktualizované

Pozor! Aby vám poisťovňa nahlásenú škodu z PZP vinníka uhradila, musíte mať dôkaz o tom, že vám vozidlo spôsobilo škodu. Ak by vinník z miesta nehody ušiel a po nahlásení nehody by vinu poprel, bez videa či iného usvedčujúceho dôkazu na uhradenie škody môžete zabudnúť. 

TIPAk ste vinníkom nehody, do poisťovne musíte nahlásiť škodu do 15 dní. Povinnosť hlásiť škodu do poisťovne vinníka nehody sa týka aj poškodeného, v jeho prípade však nie je určená žiadna lehota na nahlásenie škody. V prípade nehody, ktorá sa stala v zahraničí, sa lehota predlžuje na 30 dní.

Vedeli ste?

Od 1. júna 2022 platí novela zákona, vďaka ktorej už nie je potrebné volať políciu ani pri nehodách, pri ktorých vznikla škoda vyššia ako 3 990 €. Netýka sa to nehôd, pri ktorých vznikla škoda tretím stranám alebo došlo k zraneniu či úmrtiu.

Overenie PZP podľa VIN čísla

Overiť PZP si môžete aj prostredníctvom VIN čísla. Je to unikátny 17-miestny kód zložený z čísel a písmen, ktorý slúži na identifikáciu vozidla. Môžete ho nájsť na viacerých miestach v aute, väčšinou na motore, ale napríklad aj pod podlahou spolujazdca, na čelnom skle, na B stĺpiku a inde. Nájdete ho tiež vo všetkých oficiálnych dokumentoch, ktoré sa týkajú vozidla – v malom a veľkom technickom preukaze, poistnej zmluve či servisnej knižke.

Nevýhodou tejto možnosti overenia PZP je, že ju poskytujú len platené webové portály.

Overenie PZP v poistnej zmluve

Platnosť svojho PZP si môžete overiť aj tak, že pohľadáte zmluvu k PZP, zavoláte na infolinku svojej poisťovne alebo poprosíte o pomoc vášho finančného sprostredkovateľa. Ale ak potrebujete poznať platnosť PZP cudzieho vozidla, týmito spôsobmi sa to nedozviete.

Porovnajte si ponuky PZP

Veľa ľudí svoje povinné zmluvné poistenie nijako extra “nerieši”. Roky si platia rovnakú poistku bez toho, aby sa zaujímali o nové pripoistenia či iné výhodnejšie podmienky na trhu. Pritom by mohli získať za tú istú cenu aj atraktívnejšie krytie.

Ak chcete vedieť, či je vaše PZP výhodné, porovnajte si ho v praktickej online kalkulačke alebo sa rovno obráťte na FinGO.sk. Naši skúsení makléri majú výborný prehľad o aktuálnych podmienkach a cenách v rôznych poisťovniach na trhu, vedia vám objektívne odporučiť to najvýhodnejšie poistenie a ak budete chcieť, zmenu PZP rovno vybavia za vás.

TIP: Poradíme vám aj telefonicky alebo online. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme.

    Ľuboslava Šillerová

    Po masmediálnych štúdiách pracovala 8 rokov ako redaktorka v celoslovenských denníkoch. Neskôr z novinárčiny presedlala do oblasti public relations, ktorej sa venuje od roku 2014. Vo FinGO.sk pôsobí od roku 2019 ako PR manažérka. Po práci najradšej oddychuje s rodinou v prírode či na bicykli, rada zájde aj na koncert, do divadla alebo do kina.

    Share
    Autor:
    Ľuboslava Šillerová

    Najnovšie články

    Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

    Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

    Pred % dňami

    Konzervatívne investície opäť zarábajú. Využite to

    O konzervatívne investičné produkty nebol v čase lacných peňazí kvôli nízkym úrokom veľký záujem. Dnes…

    Pred % dňami

    Hypotéka na pozemok: 7 rád, ako na to

    Chcete kúpiť pozemok? Myslite na to, že hypotékou nemôžete financovať akýkoľvek kus zeme. Banka poskytne…

    Pred % dňami

    Hypotéka pre živnostníkov v roku 2024: Ako ju získať?

    Podnikáte a uvažujete nad úverom na bývanie? Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na…

    Pred % dňami

    Každoročné výpisy z druhého a tretieho piliera sa oplatí prečítať. Čo všetko v nich nájdete?

    Slováci dostávajú každoročne do svojich poštových schránok výpisy z druhého a tretieho piliera. Môže sa zdať, že…

    Pred % dňami

    Finančný sprostredkovateľ vám ušetrí čas aj peniaze. Ako to vlastne funguje?

    Radi by ste získali výhodnú hypotéku, chcete si kvalitne poistiť byt či auto alebo výhodne…

    Pred % dňami