Neživotné poistenie Poistenie auta

Najvýhodnejšie PZP – ako ho získať?


pzp

Povinnému zmluvnému poisteniu ľudia často nevenujú zvýšenú pozornosť. Kúpia si auto, uzatvoria poistku, každý rok zaplatia šek od poisťovne a kým sa im nestane poistná udalosť či nekúpia nové auto, svoju poistku “neriešia”. Pravidelná kontrola zmlúv je však dôležitá, a to či ide o poistenie auta, bývania či o životné poistenie. Rovnako to platí aj pre vaše staršie PZP. Ako môžete svoje auto poistiť výhodnejšie? 

Čo je to PZP

Povinné zmluvné poistenie, známe aj ako PZP, je poistenie zodpovednosti za škodu, ktorú môžete spôsobiť vašim motorovým vozidlom niekomu inému, čiže tretej strane. Uzatvorenie poistenia je povinné zo zákona č. 381/2001 Z.z. Ten presne špecifikuje, kto je povinný uzatvoriť si PZP, územný rozsah poistenia, minimálne poistné sumy a podobne.

Keby ste PZP nemali, hrozí vám pokuta až do 3 320 eur a zároveň by ste pri poškodení auta niekomu inému museli platiť škodu z vlastného vrecka. Tá by sa mohla vyšplhať aj do výšky niekoľko desiatok tisíc eur.  

Prečo skontrolovať staršie PZP

Pri kontrole PZP môžete ušetriť aj desiatky eur alebo za tú istú sumu získať viac. 

  • Mnohé poisťovne dávajú vyššie zľavy svojim klientom na prvý rok poistenia a po roku im poistné buď zvýšia alebo zachovajú výšku poistného, aj keď nový klient s rovnakými parametrami by u nich mohol mať nižšie poistné kvôli aktuálnym zľavám. 
  • Poisťovne aj v rámci PZP rozširujú svoje služby, rozsah krytia, pripoistení či asistenčné služby. 
  • Preto by bola škoda keby ste si platili starú poistku a prišli tak o výhodnejšie podmienky. 

TIP: Ak sa obrátite na finančného sprostredkovateľa z FinGO.sk, pri kontrole vašej zmluvy vám bezplatne poradí, aké sú aktuálne možnosti PZP na trhu. Ak nájdete pre vás výhodnejšie podmienky, pomôže vašu zmluvu upraviť alebo uzatvoriť novú. Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme.

    Čo si viete pripoistiť

    Pri poistení majetku by vás nemala zaujímať len cena, ale aj rozsah krytia. V posledných rokoch väčšina poisťovní umožnila svojim klientom pripoistiť si k PZP aj vybrané škody, ktoré sa môžu stať na ich vlastnom aute. Ide napríklad o škody na skle, ale aj škody spôsobené živlami (napríklad krúpy) či stret so zverou a podobne.

    Je viacero druhov pripoistení, ktoré si môžete uzatvoriť k svojmu PZP a medzi najčastejšie využívané pripoistenia patria: 

    • Pripoistenie čelného skla
    • Pripoistenie živelných udalostí
    • Pripoistenie stretu so zverou
    • Úrazové pripoistenie
    • Rozšírené asistenčné služby

    Okrem toho svoje auto viete poistiť aj na škody spôsobené výtlkmi na ceste alebo škody vzniknuté na prevážanej batožine. Rovnako si viete pripoistiť ukradnutie vozidla, totálnu škodu na vozidle a mnoho ďalších.

    Prasknuté čelné sklo a PZP

    Pripoistenie čelného skla sa oplatí

    K najčastejším škodám, ktoré sú nočnou morou vodičov, určite patrí prasknuté čelné sklo. Škoda od kameňa odleteného spod kolies vozidla má byť hradená z PZP vinníka, lenže ak sa vám takáto škoda stane, musíte označiť vinníka, ktorý vám poškodenie čelného skla spôsobi. 

    • Poisťovňa od vás bude vyžadovať aj dôkaz, že škoda vznikla tak ako ju opisujete, napríklad videozáznam. A to je väčšinou problém. 
    • Počas šoférovania totiž nemáte šancu zaevidovať, spod ktorého kolesa kameň odletel. Takže ak nemáte video nahrávku, je náročné dokázať niekomu vinu.
    • Poisťovne preto priniesli samostatné produkty na poistenie čelného skla a neskôr niektoré zaviedli aj možnosť pripoistiť si škody na svojich sklách k svojmu PZP. 
    • Nemusíte si tak už uzatvárať havarijné poistenie, aby ste boli chránený voči takejto škode. 
    • Bez hľadania vinníka a následného náročného dokazovania vás PZP s pripoistením čelného skla bude ročne stáť o zopár desiatok eur viac, ale stále to bude lacnejšie ako havarijné poistenie.  
    • Výška ročného poistného za toto pripoistenie je v porovnaní so sumou, ktorú zaplatíte za výmenu čelného skla na aute výrazne nižšia. Môže sa pohybovať na úrovni 10 – 20 % z hodnoty čelného skla. 

    Príklad: Kým za havarijné poistenie zaplatíte niekoľko stoviek eur ročne, pripoistenie čelného skla na sumu do 500 € (čo je pri väčšine bežných áut dostatočný limit) vás môže stáť približne 60 € za rok a nemusíte naháňať vinníka ani dokazovať poisťovni, kto vám škodu spôsobil. 

    Pripoistenie čelného skla je najčastejšie využívané pripoistenie k PZP. Ale pripoistiť si toto riziko v rámci PZP môžete iba v tej istej poisťovni, v ktorej máte uzatvorené základné PZP a ktorá má toto pripoistenia v ponuke. Podmienkou je len fotodokumentácia pri vstupe do poistenia, že sklo je nepoškodené.

    Ako často môžete zmeniť PZP 

    • Prehodnotiť svoje PZP môžete vždy k výročiu vašej zmluvy, teda raz ročne. 
    • Ak by ste chceli zmluvu vypovedať, musíte tak urobiť najneskôr 6 týždňov pred jej výročím, výpoveď v tomto čase už musí byť zaregistrovaná v poisťovni. 

    TIP: Výročie je dátum (deň a mesiac), kedy vaša zmluva nadobudla platnosť. Je to vždy rovnaký deň v každom roku. Napr. ak ste si uzatvorili zmluvu so začiatkom 1.7.2019, tak ďalšie výročie na vašej zmluve je 1.7.2020.

    • Ak by ste chceli prehodnotiť svoje PZP v poisťovni, kde zmluvu máte uzavretú, je to na individuálnej dohode medzi vami a vašou poisťovňou. 
    • Ak vám vaša poisťovňa vyjde v ústrety, podmienky zmluvy vám môže upraviť aj počas jej platnosti.

    Fingo.sk PZP strážca

    Nechajte si poradiť, nič vás to nestojí 

    Každé poistenie by malo byť prispôsobené vašim potrebám a predstavám. Či už ide o PZP, ale aj iné neživotné poistenia, FinGO.sk finanční sprostredkovatelia vaše aktuálne zmluvy skontrolujú bezplatne. Sami sa potom rozhodnete, či ostanete vo vašej poisťovni alebo svoju poistku zrušíte a uzatvoríte novú u konkurencie. Vždy to závisí od aktuálnej ponuky na trhu a od vašich preferencií. 

    Dôležité je poprosiť o pomoc finančného odborníka, ktorý má prehľad o celom trhu, a odhodlať sa k tomuto kroku čím skôr. Neplaťte si poistenie, ktoré vám nevyhovuje, reálne nepomôže, je zbytočne drahé alebo nevýhodné z mnohých iných dôvodov. Kontrola a prípadná zmena poistenia vás nič nestojí, pritom ňou môžete získať oveľa viac.

    Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články