Fingopédia

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky?

Dĺžka vybavovania hypotéky je veľmi individuálna a líši sa od prípadu k prípadu. Záleží hlavne od banky a účelu hypotéky. Množstvo hypoték je schvaľovaných na výnimku a vtedy môže trvať proces dlhšie. Niektoré typy príjmov treba dlhšie preverovať. Napríklad pri príjmoch zo zahraničia je overenie zdĺhavejšie.

Niektoré banky vám môžu schváliť hypotéku do 24 hodín, iným môže schvaľovací proces trvať aj viac ako týždeň. Ak si k tomu pripočítate ešte ďalšie úkony, doba od podania žiadosti až po definitívne schválenie sa môže vyšplhať aj na 3 týždne.

Tento čas môžeme v niektorých bankách skrátiť napríklad vyhotovením znaleckého posudku cez bankového alebo bankou akceptovaného znalca a vyhnúť sa tak supervízií posudku a teda jeho prehodnoteniu práve bankovým znalcom.

Vybavenie hypotéky môže trvať niekoľko dní, ale aj niekoľko týždňov. Záleží od vašej situácie, banky, ale aj od účelu hypotéky.

Potrebné dokumenty

Dôležitým faktorom tiež je, či v banke spolu so žiadosťou odovzdáte aj všetky potrebné dokumenty alebo nie. Pri kúpe, stavbe, rekonštrukcii či refinancovaní potrebujete odlišné dokumenty.

Po schválení úveru a akceptovaní schválených podmienok úveru je potrebné dohodnúť si podpis úverovej dokumentácie a tiež podpísať napríklad kúpnu zmluvu, prípadne doniesť vyčíslenie vyplácaného úveru a zaniesť záložné zmluvy na kataster. Bude teda trvať ešte niekoľko dní, kým budete môcť úver čerpať.

Ideálne je poradiť sa ešte pred prvou návštevou banky s hypotekárnym špecialistom, ktorý vám pomôže identifikovať a zozbierať všetky potrebné doklady, vybrať najvhodnejšiu banku a celkovo skrátiť dobu vybavovania.

Množstvo praktických rád a tipov pri výbere vhodnej hypotéky nájdete aj v našom sprievodcovi k novému bývaniu, ktorého si môžete stiahnuť zadarmo.

Eva Šablová

Niekoľko rokov pôsobila v banke ako osobný bankár a neskôr hypotekárny špecialista. Skúsenosti z bankového sektora neskôr využívala vo finančnom sprostredkovaní. Vo FinGO.sk pôsobí na pozícii riaditeľky pre oblasť úverov. Miluje jazdu na motorke, plávanie a cykloturistiku. Nebojí sa žiadnej adrenalínovej výzvy.

Share
Autor:
Eva Šablová

Najnovšie články

Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

Pred % dňami

Konzervatívne investície opäť zarábajú. Využite to

O konzervatívne investičné produkty nebol v čase lacných peňazí kvôli nízkym úrokom veľký záujem. Dnes…

Pred % dňami

Hypotéka na pozemok: 7 rád, ako na to

Chcete kúpiť pozemok? Myslite na to, že hypotékou nemôžete financovať akýkoľvek kus zeme. Banka poskytne…

Pred % dňami

Hypotéka pre živnostníkov v roku 2024: Ako ju získať?

Podnikáte a uvažujete nad úverom na bývanie? Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na…

Pred % dňami

Každoročné výpisy z druhého a tretieho piliera sa oplatí prečítať. Čo všetko v nich nájdete?

Slováci dostávajú každoročne do svojich poštových schránok výpisy z druhého a tretieho piliera. Môže sa zdať, že…

Pred % dňami

Finančný sprostredkovateľ vám ušetrí čas aj peniaze. Ako to vlastne funguje?

Radi by ste získali výhodnú hypotéku, chcete si kvalitne poistiť byt či auto alebo výhodne…

Pred % dňami