Fingo radí Fingopédia Hypotéky

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky?


fingopédia

Dĺžka vybavovania hypotéky je veľmi individuálna a líši sa od prípadu k prípadu. Záleží hlavne od banky a účelu hypotéky. Množstvo hypoték je schvaľovaných na výnimku a vtedy môže trvať proces dlhšie. Niektoré typy príjmov treba dlhšie preverovať. Napríklad pri príjmoch zo zahraničia je overenie zdĺhavejšie.

Niektoré banky vám môžu schváliť hypotéku do 24 hodín, iným môže schvaľovací proces trvať aj viac ako týždeň. Ak si k tomu pripočítate ešte ďalšie úkony, doba od podania žiadosti až po definitívne schválenie sa môže vyšplhať aj na 3 týždne.

Tento čas môžeme v niektorých bankách skrátiť napríklad vyhotovením znaleckého posudku cez bankového alebo bankou akceptovaného znalca a vyhnúť sa tak supervízií posudku a teda jeho prehodnoteniu práve bankovým znalcom.

Vybavenie hypotéky môže trvať niekoľko dní, ale aj niekoľko týždňov. Záleží od vašej situácie, banky, ale aj od účelu hypotéky.

Potrebné dokumenty

Dôležitým faktorom tiež je, či v banke spolu so žiadosťou odovzdáte aj všetky potrebné dokumenty alebo nie. Pri kúpe, stavbe, rekonštrukcii či refinancovaní potrebujete odlišné dokumenty.

Po schválení úveru a akceptovaní schválených podmienok úveru je potrebné dohodnúť si podpis úverovej dokumentácie a tiež podpísať napríklad kúpnu zmluvu, prípadne doniesť vyčíslenie vyplácaného úveru a zaniesť záložné zmluvy na kataster. Bude teda trvať ešte niekoľko dní, kým budete môcť úver čerpať.

Ideálne je poradiť sa ešte pred prvou návštevou banky s hypotekárnym špecialistom, ktorý vám pomôže identifikovať a zozbierať všetky potrebné doklady, vybrať najvhodnejšiu banku a celkovo skrátiť dobu vybavovania.

Množstvo praktických rád a tipov pri výbere vhodnej hypotéky nájdete aj v našom sprievodcovi k novému bývaniu, ktorého si môžete stiahnuť zadarmo.

Fingo_hypo_ebook

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články