Cestovné poistenie Fingo radí Neživotné poistenie Životné poistenie

V lete detských úrazov pribúda. 10 tipov, ako im predchádzať

detské poistenie

Takmer polovica vážnych detských úrazov sa podľa štatistík stáva v dome, byte a ich okolí. Počas letných prázdnin sa riziko úrazov zvyšuje a odborníci varujú, aby boli rodičia ešte viac obozretní. Pred dovolenkou zároveň nezabúdajte na cestovné poistenie, ušetrí vám zbytočný stres aj peniaze.

Stačí pár sekúnd

Počas prázdnin majú deti veľa voľného času, často bývajú rozptýlené, nesústredené a na to, že by sa mohli zraniť, vôbec nemyslia. Stačí pár sekúnd nepozornosti a ublížiť si môžu nielen v byte, na schodisku či na dvore, ale aj pri prácach na stavbe rodinného domu alebo na kúpalisku či na pláži.

Podľa poisťovne Generali sa približne každý piaty úraz minulý rok stal práve počas letných prázdnin, pričom viac zranení utrpeli chlapci ako dievčatá. „Medzi najčastejšie úrazy detí patria zlomeniny, ktoré boli zodpovedné za 48 % nám nahlásených prázdninových úrazov. Druhým najčastejším úrazom bolo vyvrtnutie a vykĺbenie,“ uviedla Adriana Körösiová z Generali. Až 66 % úrazov podľa poisťovne spôsobil pád dieťaťa.

Bez dozoru ani na chvíľu

Docentka Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva SR vysvetľuje, že deti majú ťažisko tela výrazne nižšie ako dospelí, preto ľahšie strácajú rovnováhu a častejšie padajú. „Okrem pádov však úrazy môže spôsobiť aj oheň, rôzne ostré predmety a nástroje v domácnosti, horúce kvapaliny, nezaistené elektrické zásuvky a ďalšie,“ vymenúva odborníčka.

Je veľmi dôležité, ako majú deti v lete organizovaný voľný čas, s kým a ako ho trávia. Zodpovednosť za deti a ich bezpečnosť majú samozrejme rodičia. Bez ohľadu na to či ste doma alebo na dovolenke, svojim ratolestiam vždy vysvetlite, čomu sa majú vyhýbať a čo by im mohlo ublížiť. Zároveň nepreceňujte schopnosti dieťaťa a vyberajte preňho iba aktivity primerané jeho veku.

Deti sú vystavované rizikám každý deň, a tak vám prinášame niekoľko tipov, ako sa možno vyhnúť úrazom v domácom prostredí aj pri hrách vonku.

10 tipov pre rodičov

  1. Zabezpečte okná zábranou proti pádu a kontrolujte, či sú dobre zatvorené. Nikdy nenechajte dieťa bez dozoru na balkóne a sklenené výplne dverí zabezpečte bezpečnostnou fóliou.
  2. Na elektrické zásuvky dajte bezpečnostné chrániče.
  3. Neprelievajte zdraviu škodlivé prípravky do fliaš od minerálok alebo iných nápojov.
  4. Nedovoľte dieťaťu manipulovať s vreckom alebo s taškou z umelej hmoty, mohlo by si ju natiahnuť na hlavu.
  5. Zásuvky s nožmi a príbormi dobre zabezpečte, aby ich dieťa nemohlo otvoriť.
  6. Zabráňte tomu, aby sa dieťa dostalo k zápalkám, zapaľovačom, nožom, chemikáliám, horľavinám, liekom, zbraniam alebo iným predmetom, ktoré by ich mohli poraniť.
  7. Zabráňte tomu, aby malo dieťa prístup k rebríku a k otvorom na strechách.
  8. Pri bicyklovaní dajte dieťaťu bezpečnostnú vestu a prilbu, pri korčuľovaní aj chrániče na zápästia, lakte a kolená. Malo by športovať na miestach so slabou premávkou, ideálne na cyklistických chodníkoch. Prilba redukuje riziko poranenia hlavy až o 85 %!
  9. Pri plávaní, hrách vo vode a s vodnými atrakciami dieťa nenechávajte ani na chvíľu bez dozoru. Rovnako aj na trampolínach a nafukovacích atrakciách.
  10. Dohliadnite na to, aby sa najmä s loptou dieťa nehralo blízko vodnej plochy a cesty. Dieťa nevie dobre odhadnúť rýchlosť, blízkosť auta a zhodnotiť dopravnú situáciu.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

TIP FinGO.sk

Každý rodič sa snaží o čo najväčšiu bezpečnosť svojej ratolesti, no úrazom rovnako ako ani chorobám sa vždy nedá vyhnúť a pre takéto prípady slúži aj úrazové poistenie pre deti. Komerčné poisťovne ponúkajú rôzne balíky ochrany pre dieťa, preto je najvhodnejšie poradiť sa pri výbere s finančným sprostredkovateľom.

Ako pomôcť zranenému dieťaťu na dovolenke

Detské úrazy sa nevyhýbajú ani dovolenkám. Podľa poisťovne Uniqa v Európe často riešia úrazy pri bazénoch a šmykľavkách ako sú zlomeniny a podvrtnutia. V Chorvátsku napríklad bývajú časté ošetrenia kvôli šliapnutiu na ježka. Náklady na ošetrenie vyvrtnutého členka či v horšom prípade aj na operáciu zlomeniny sa môžu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur, pritom verejné zdravotné poistenie by vám z tejto sumy pokrylo len minimum.

Preto je lepšie sa pred cestou do zahraničia poistiť. V prípade že dieťa na dovolenke utrpí úraz, môžete kontaktovať asistenčnú službu danej poisťovne a ušetríte si tak nemalé stresy. Asistenčná služba vám poradí, kde nájdete najbližšie a najvhodnejšie zdravotné zariadenie, v ktorom dieťa vyšetria. Ak je potrebná hospitalizácia, poisťovne často kryjú aj náklady na ubytovanie rodiča, ktoré býva v zahraničných nemocniciach spoplatnené.

Cestovné poistenie vyberajte s odborníkom

Či sa ešte chystáte na dovolenku do Chorvátska, Talianska, alebo len k susedom do Čiech, o vhodnom poistení sa poraďte vopred, ideálne s finančným sprostredkovateľom. Má prehľad o celom trhu, pozná špecifiká poisťovní a vyzná sa aj v pripoisteniach, ktoré sú vhodné najmä pre rodiny s deťmi. Odborníci napríklad radia okrem liečebných nákladov poistiť aj batožinu, zodpovednosť za škodu alebo poistenie storna dovolenky – zvlášť pri malých deťoch, ktoré bývajú často choré.

Obráťte sa na našich FinGO.sk finančných sprostredkovateľov, ktorí vám aj v tejto oblasti radi poradia. Kontaktovať nás môžete telefonicky na 0800 60 10 60 alebo e-mailom na kontakt@fingo.sk Nezabudnite, že aj relatívne malý detský úraz sa môže stať veľkým problémom.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články