Investície

Centrálne banky nakúpili vlani investičné zlato v hodnote viac ako 20 miliárd Eur


investičné zlato

Podľa štatistík World Gold Council, prikúpila Maďarská centrálna banka v štvrtom kvartáli 2018 viac ako 28 000 kg investičného zlata. V tomto duchu ju nasledovala aj Poľská centrálna banka, ktorá v treťom a štvrtom kvartáli 2018 prikúpila až 25 666 kg investičného zlata.

V roku 2018 centrálne banky zvýšili aktivitu nákupov tejto vyčerpateľnej komodity a spolu nakúpili 650 ton zlata v celkovej hodnote viac ako 20 miliárd Eur, pričom najviac aktívne boli v treťom kvartáli 2018. V tom čase bola cena zlata napriaznivejšia na nákupy z celého roka.

Investičné zlato ako stabilizátor portfólia

Možno si položíte otázku, prečo sú tieto banky ochotné nakupovať investičné zlato. Veď držanie zlata im neprinesie žiadnu výplatu dividendy, ani im nevyplatí ročný úrok. Dôvody pre takéto správanie vysvetľuje František Burda, riaditeľ pre investície a zlato v spoločnosti FinGO.sk: Centrálne banky sa týmito krokmi istia a pripravujú na čas, kedy budú možno brániť prudké oslabenie vlastnej meny. Vtedy budú zlato predávať a nakupovať vlastnú menu, čím po nej vytvoria dopyt a tým zmiernia dopady volatility (kolísania) meny. Výpredaje mien väčšinou nastávajú pri nedôvere voči vládnej garnitúre, pri voľbách alebo krízach. To je hlavná úloha investičného zlata – ochrániť portfólio v čase neistoty a uchovať hodnotu peňazí v čase.”

Prečo investovať do zlata?

Rovnakú úlohu plní investičné zlato aj v portfóliu drobných investorov. “Investície do zlata či iných drahých kovov sú práve typom investície, ktorá v investičnom portfóliu plní úlohu poistky proti finančným krízam, inflácii alebo napríklad menovým reformám. Preto by zlato nemalo chýbať v portfóliu žiadneho investora,” zdôrazňuje Burda.  

Kedy je vhodný čas investovať do zlata?

Cenu zlata ovplyvňuje množstvo faktorov, takže rozhodovanie o správnom načasovaní kúpy či predaja zlata je veľmi zložité. Riziko nákupu v nevhodnej chvíli však môžete minimalizovať, ak budete do zlata sporiť priebežne. Myslí si to aj Burda: “Pre začínajúcich alebo menších investorov sa javí ako najvýhodnejšia možnosť postupného sporenia do zlata. Pri pravidelnom sporení nakupuje investor zlato priebežne, v  čase, keď je jeho cena vyššia aj nižšia. Vďaka tomu dochádza k priemerovaniu nákupnej ceny, čo v konečnom dôsledku vedie k tomu, že investor nakupuje zlato veľmi efektívne.”

Výhodou takéhoto prístupu je aj to, že nevyžaduje na začiatku žiaden veľký kapitál. “Klient nemusí čakať na chvíľu, kým bude mať dostatok peňazí na nákup zlata, ani na vhodný moment a riešiť otázku, či je cena zlata na trhu práve výhodná. Práve vďaka možnosti pravidelného sporenia už od pár desiatok eur mesačne sa zlato stáva stále dostupnejšie a atraktívnejšie aj pre veľké množstvo malých investorov z radov „bežných“ ľudí,” myslí si Burda.

Aj klienti FinGO.sk rozdeľujú svoje investície a stabilizujú svoje portfóliá

Investovať do zlata môžete aj cez FinGO.sk. Prostredníctvom spoločnosti Golden Oak Trust, ktorá je naším partnerom, investujete do najúspešnejšej európskej zlatej mince “Viedenskí filharmonci”.

“Už za krátku dobu našej spolupráce spoločnosť Golden Oak Trust odovzdala našim klientom viac ako 8,3 kg investičného zlata, alebo viac ako 270 jednouncových zlatých mincí,” približuje Burda a pokračuje: “ Naši klienti sporiaci so spoločnosťou Golden Oak Trust majú priemernú mesačnú platbu vo výške 107 eur. Rovnako sme vypočítali, že priemerný počet mincí v sporiacom programe je viac ako 18. Keby sme sa pozreli na priemernú cieľovú sumu sporenia, tak presahuje čiastku 22 888 eur.”

Ako sa stať investorom?

Investovať do zlata nebolo nikdy jednoduchšie. Minca “Viedenskí filharmonci” je uncová zlatá minca, ktorá nestojí tisíce eur, takže si na ňu ľahko našetríte. Dokonca nemusíte mať peniaze na nákup mince naraz. Jednoducho sporíte podľa svojich možností, už od 50 eur mesačne. Zakaždým, keď nasporíte na jednu mincu, zlato vám bude bezpečne doručené domov. 

A čo oceňujú klienti sporiaci so spoločnosťou Golden Oak Trust najviac? “Naši klienti najviac vyzdvihujú jasnú a priehľadnú poplatkovú štruktúru a žiadne skryté poplatky,” vymenúva Burda výhody investovania do zlata prostredníctvom spoločnosti Golden Oak Trust. “Navyše, spoločnosť Golden Oak Trust svojim klientom garantuje aj spätné odkúpenie mincí. Vďaka tomu nebudú mať naši klienti ani v budúcnosti žiadne starosti s hľadaním najvýhodnejšieho výkupu,” uzatvára Burda.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články