Cestovné poistenie

Cestujete s domácim miláčikom do zahraničia? Tu je zoznam vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť


Chystáte sa na dovolenku, ale nechcete vycestovať bez svojho domáceho miláčika? Nemusíte, vezmite ho so sebou! Nezabudnite však na pas zvieraťa, očkovanie, očipovanie a v neposlednom rade aj na poistenie. To vám v zahraničí môže pokryť prípadnú veterinárnu starostlivosť, ktorú by váš štvornohý priateľ mohol potrebovať.

V článku sa dočítate:

  • Prečo potrebuje pas aj váš pes?
  • Na čo slúžia mikročipy pre zvieratá?
  • V akom časovom predstihu pred vycestovaním je nutné zaočkovať vášho psa či mačku?
  • Potrebuje váš domáci miláčik cestovné poistenie?

Čo robiť pred cestovaním so zvieraťom

Každý štát si stanovuje vlastné pravidlá vstupu domácich miláčikov do krajiny. Pred cestou si preto pre istotu dôkladne preverte, ako je to vo vašej plánovanej destinácii. Informácie k tomu nájdete aj na internete, prípadne môžete zavolať na zastupiteľský úrad vo vašej cieľovej destinácii. 

Niektoré požiadavky sú však jednotné a pripravili sme pre vás ich sumár.

Pas pre domáce zviera

V rámci Európskej únie platí, že ak cestujete do inej krajiny so psom, mačkou alebo fretkou, potrebujete tzv. pas spoločenského zvieraťa. Nie je ťažké ho vybaviť, na počkanie vám ho vystaví veterinár. 

V pase je opis vášho domáceho miláčika, jeho údaje vrátane kódu z mikročipu alebo tetovania zvieraťa, zápis o očkovaní proti besnote aj kontakt na vlastníka zvieraťa. Pozor, ak so psom necestuje priamo jeho majiteľ, treba si do zahraničia pribaliť aj jeho písomné splnomocnenie. 

Pas zvieraťa potrebujete aj mimo Európskej únie. Dajte si však pozor na ďalšie špeciálne požiadavky, ktoré môže mať stanovené konkrétna krajina.

Mikročip

Váš miláčik by mal mať pod kožou mikročip. Hoci existuje výnimka pre zvieratá s čitateľným tetovaním, ktoré bolo urobené pred 3. júlom 2011, mikročip je vždy istejší variant. Nezabudnite na to, že zviera musí mať mikročip ešte pred vydaním pasu. .

Očkovanie

Nech vyrazíte kamkoľvek, váš pes, mačka alebo fretka staršia ako 12 týždňov by mali mať platné očkovanie proti besnote. Na cestu sa môžete vydať až 21 dní po prvom očkovaní alebo preočkovaní.

Niektoré štáty majú stanovené aj ďalšie podmienky vstupu zvieraťa do krajiny. Napríklad aj niektoré krajiny EÚ ako je Fínsko, Írsko, Malta, Nórsko alebo Severné Írsko vyžadujú ošetrenie proti echinokokom, a to 120 až 24 hodín pred vstupom na územie týchto štátov. Samozrejme, aj toto ošetrenie musí byť oficiálne zaznamenané aj v pase zvieraťa.

Cestovné poistenie pre domácich miláčikov

Úrazy a ochorenia sa v zahraničí nevyhýbajú ani zvieracím cestovateľom. A náklady na účty za veterinárne ošetrenie sa môžu vyšplhať poriadne vysoko. Aby vám podobná komplikácia vašu dovolenku nezmenila na nočnú moru, poistite nielen seba, ale aj svojho domáceho miláčika.

TIP: Ako si vybrať najlepšie cestovné poistenie? Odpoveď sa dozviete v blogu Cestovné poistenie v roku 2023:10 rád pred odchodom na dovolenku

Čo potrebujete vedieť o cestovnom poistení pre psy, mačky a iné zvieratá

  • Domáceho miláčika si nemôžete poistiť samostatne – dojednajte si ho ako pripoistenie k cestovnému poisteniu.
  • Základom je poistenie veterinárnej starostlivosti, ktoré vám pokryje náklady na ošetrenie úrazu alebo ochorenia.

Poistenie zodpovednosti za zviera

Nezabudnite tiež na poistenie zodpovednosti za zviera. Bude sa vám hodiť, ak váš pes napríklad niečo zničí, spôsobí nehodu alebo niekoho zraní. 

Toto poistenie väčšinou spadá do poistenia domácnosti, u niektorých poisťovní si ho ale môžete priobjednať aj k cestovnému poisteniu. 

Popremýšľajte nad tým, či by sa vám poistenie zodpovednosti za zviera nehodilo aj v bežnom živote, nielen na cestách. Predsa len sú naši miláčikovia občas neposední a škoda môže byť rýchlo na svete.

TIP: Ak si chcete vybrať najvýhodnejšie poistenie domácnosti, v rámci ktorého si môžete poistiť aj zodpovednosť za zviera, použite rýchlu a prehľadnú online kalkulačku.  

Aj s poistením psa alebo mačky vám radi pomôžeme

Cestovanie s domácim miláčikom síce prináša určité administratívne výzvy, ale stojí za to. A ak sa na túto cestu pripravíte včas, nič vás nezaskočí. 

Radi vám pomôžeme vybaviť to najlepšie cestovné poistenie ako pre vás, tak aj pre vášho štvornohého priateľa. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme. 

Prajeme vám šťastnú cestu!

     

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články