Fingo radí Hypotéky Osobné financie Životné poistenie

Hypotéka bez poistenia je v dnešnej dobe hazardom


muž v nemocnici infpzie

Viete, ako si v dnešnej dobe správne poistiť hypotéku? Pripravte sa na nečakané životné situácie spojené s vážnymi ochoreniami či úrazmi. Poradíme vám, ako sa poistiť, aby ste chránili v prvom rade svoju rodinu, nie banku.

Rast cien nehnuteľností v posledných rokoch nahráva vyššej zaúverovanosti obyvateľstva. Slováci však stále majú pomerne nízke finančné povedomie o poistení úverov aj o životnom poistení. Možno k nim patríte aj vy.

Až 80 % ľudí, ktorí sa s našimi maklérmi stretnú, nemá adekvátne poistné krytie. Hypotéka bez kvalitného poistenia je v dnešnej dobe hazardom. Ochranu príjmu netreba podceňovať, inak rodina môže ostať vo finančných problémoch.

Máte nižší úrok vďaka bankopoisteniu? To nestačí

Aby si klienti znížili úroky na hypotéke, mnohí si v banke uzavreli poistenie schopnosti splácania úveru, tzv. bankopoistenie. To však v náročných životných situáciách dlžníkovi a jeho rodine či pozostalým nepomôže tak ako životné poistenie. Prečo je to tak, vám vysvetlia naši finanční experti a dozviete sa to aj v našom článku nižšie. Fingo.sk životné poistenie kalkulačka

 

Poistenie schopnosti splácania úveru (bankopoistenie)

  • Bankopoistenie nie je povinné, ale banky klientom za jeho zjednanie väčšinou ponúknu výhodnejšiu úrokovú sadzbu. Mesačnú splátku hypotéky tým pádom navýšia o poistenie.
  • Myslite na to, že bankopoistenie prioritne chráni pohľadávky banky. V prípade poistnej udalosti akou môže byť smrť, invalidita alebo práceneschopnosť, bude plnenie z tohto poistenia poskytnuté priamo banke na splatenie zvyšku úveru.
  • Bankoví pracovníci častokrát podcenia vyplnenie zdravotného dotazníka, aby zistili zdravotný stav klienta s hypotékou.
  • Treba si tiež uvedomiť, že bankopoistenie ponúka len predvolené balíky poistného krytia, ktoré sú obmedzené a naviazané len na ochranu banky, nie na ochranu dlžníka a jeho rodiny.  

Poistenie hypotéky cez životné poistenie 

Pri životnom poistení, ktoré si uzavriete mimo úverovej zmluvy, je to iné.

  • Rizikové životné poistenie chráni prioritne vás, nie banku. 
  • Poskytne vám širšie poistné krytie, môžete si zvoliť vyššie poistné sumy a nastavíte si ho individuálne podľa vlastných potrieb.

Dobre nastavené životné poistenie klienta podrží rodinu v ťažkých situáciách. Pomôže splácať úver v prípade vážneho ochorenia, nahradí príjem počas pracovnej neschopnosti, vykryje potrebnú liečbu či rehabilitáciu po úraze alebo doplní znížený príjem v prípade invalidity či trvalých následkov. Ostáva na rozhodnutí klienta, či z poistného plnenia splatí zostatok hypotéky alebo sa sústredí na iné naliehavé výdavky, úver si ponechá a bude ho splácať ďalej z financií od poisťovne.

TIP: S porovnaním ponúk jednotlivých poisťovní a výberom najvýhodnejšieho životného poistenia na trhu vám pomôžu skúsení finanční makléri FinGO.sk. Môžete si ich porovnať aj v našom praktickom porovnávači.

Neriskujte a oprášte staršiu poistnú zmluvu

Niektorí klienti už pred hypotékou majú uzavreté životné poistenie. Ak je to aj váš prípad, vo väčšine prípadov ho stačí „oprášiť” a vhodne doplniť.

  • Životné poistenie je flexibilný produkt a je potrebné prispôsobiť ho úverovej zaťaženosti klienta.
  • Na novších produktoch si viete doplniť pripoistenia, napríklad si dopoistiť hypopoistenie alebo veľké riziká.
  • V niektorých prípadoch je vhodnejšie skombinovať staršie poistenie s novým.
  • Kontrolu životného poistenia odporúčame najmenej 1-krát za 2 roky alebo po každej významnej zmene, ktorá môže mať vplyv na rozsah poistného krytia a výšku poistných súm.

Poistná zmluva musí v prvom rade plniť účel klientovi, nie poisťovni. Pri prerábaní starších zmlúv však treba dávať pozor na čakacie lehoty a zdravotný stav poisteného. Aj preto sa oplatí obrátiť na skúseného finančného makléra, ktorý vám s kontrolou poistnej zmluvy pomôže bezplatne a vďaka nemu s vašou hypotékou budete spávať o niečo pokojnejšie.

TIP: Máte hypotéku a platíte si staršie životné poistenie? Naši finanční sprostredkovatelia z FinGO.sk ho prispôsobia vašim úverovým záväzkom. Poistenie vám vyskladajú tak, aby ste boli vy a vaša rodina kvalitne krytí a dostatočne chránení.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontaktné údaje a naše call centrum vás spojí so skúseným maklérom vo vašom okolí.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články