Cestovné poistenie

Poistenie na lyžovačku: Tipy, ktoré vám pomôžu pri výbere


poistenie na lyžovačku

Slováci čoraz častejšie trávia svoju zimnú dovolenku v zahraničí. Najčastejšie v susednom Rakúsku. Dôvodov pre takéto rozhodnutie je veľa. Ceny skipasov sú porovnateľné s tými na Slovensku, kvalita a dĺžka zjazdoviek je však častokrát na omnoho vyššej úrovni. O ubytovaní a ďalších službách nehovoriac.

Tak napríklad lyžiarske stredisko Stuhleck v Rakúskom Semmeringu je pre obyvateľov Západného Slovenska výrazne bližšie ako Jasná v Nízkych Tatrách. Za 5 – dňový skipas tu zaplatíte dokonca o 1 euro menej ako v Jasnej a vďaka porovnateľnej nadmorskej výške tu máte istotu výborných podmienok na lyžovanie až 5 mesiacov v roku.

Na jednu skutočnosť by ste si však mali dať pozor. Kým na Slovensku vám v prípade úrazu na zjazdovke postačí verejné zdravotné poistenie, v Rakúsku sa na Európsky preukaz zdravotného poistenia rozhodne nemôžete spoliehať.

Viac vysvetlí Marcel Lőrinc zo spoločnosti FinGO.sk:Verejné zdravotné poistenie kryje náklady na ošetrenie všetkých úrazov, ktoré sa poistencom stanú na oficiálnej zjazdovke na Slovensku. Pokiaľ by však k úrazu prišlo mimo vyznačenú trať, náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom bude poškodený znášať v plnom rozsahu. Preto aj v prípade lyžovačky na Slovensku vždy klientom odporúčam uzatvoriť si poistenie do hôr, z ktorého sú hradené náklady na zásah horskej služby, ktorá nie je hradená z verejného zdravotného poistenia.“

Poistenie do hôr sa dá dojednať iba na konkrétne dni, alebo môže byť súčasťou celoročného cestovného poistenia ako bonus. Preto ak častejšie lyžujete a doprajete si jednu či dve dovolenky v roku, určite odporúčame uzatvoriť si celoročné cestovné poistenie. Takéto poistenie je nielen omnoho výhodnejšie, ale vo väčšine poisťovní obsahuje automaticky aj poistenie do hôr zdarma.

Za spôsobenú škodu zaplatíte nemalé čiastky 

V prípade lyžovačky v susednom Rakúsku by ste sa mali vždy chrániť správne nastaveným cestovným poistením a nespoliehať sa iba na Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten vás oprávňuje iba na zdravotnú starostlivosť v rozsahu štandardnom pre danú krajinu. Tak napríklad, zásah leteckej záchrannej služby, ktorý je úplne bežný na rakúskych zjazdovkách, nie je hradený z verejného zdravotného poistenia v Rakúsku a museli by ste ho v plnom rozsahu platiť z vlastného vrecka.

Preto je dôležité mať vždy uzatvorené cestovné poistenie, v ktorom budete mať dojednané nielen poistenie liečebných nákladov, ale aj poistenie zodpovednosti za škodu a v ideálnom prípade aj poistenie právnej ochrany. Prečo? „Z poistenia zodpovednosti za škodu uhradí poisťovňa všetky škody, ktoré poistený spôsobí tretím stranám. Napríklad v prípade zrážky s lyžiarom na rakúskom svahu môže tento od klienta vymáhať náhradu škody v desiatkach tisícoch eur.

Vinník nehody totiž nehradí len prevoz do nemocnice a samotné ošetrenie, ale aj náklady na rekonvalescenciu, náhradu príjmu, bolestné či poškodené alebo zničené lyžiarske vybavenie.  V takomto prípade sa čiastka môže pokojne vyšplhať aj na viac ako 30 000 eur,“ varuje Lőrinc. 

Všímajte si spoluúčasť

Zodpovednosť za škodu môžete mať dojednanú aj v rámci poistenia domácnosti. Na túto skutočnosť upozorňuje aj Lőrinc: „Ak má klient v rámci poistenia domácnosti dojednané aj poistenie zodpovednosti za škodu s územnou platnosťou minimálne v Európe, tak toto poistenie kryje aj prípadné škody spôsobené tretím stranám na lyžiarskom svahu v Rakúsku. Je to dokonca omnoho výhodnejšie. Kým spoluúčasť pri tomto poistení je zvyčajne do 50 eur, spoluúčasť pri zodpovednosti za škodu v rámci cestovného poistenia môže byť napríklad až 5 000 eur. V prípade vzniku poistnej udalosti by poistený znášal všetky náklady do tejto čiastky sám.

Dokonca zodpovednosť za škodu v cestovnom poistení sa berie často ako subsidiárna. To znamená, že poisťovňa bude najskôr zisťovať, či má klient poistenú domácnosť, alebo uzatvorené iné poistenie zodpovednosti za škodu z občianskeho života. A keď má klient dojednané poistenie zodpovednosti v rámci poistenia domácnosti, tak budú prípadné náklady hradené z tohto poistenia. Preto ak má klient kvalitné poistenie zodpovednosti v poistení nehnuteľnosti a domácnosti, s dostatočným poistným krytím a územnou platnosťou minimálne v Európe, netreba si dopoisťovať zodpovednosť  v rámci cestovného poistenia,” radí Lőrinc.

Pozor na výluky

Radi si doprajete na svahu niečo na zahratie, pohár vína alebo Aperolu Spritz? Nerobte to. Ak pod vplyvom alkoholu spôsobíte zranenie sebe alebo niekomu inému, poisťovňa vám bude krátiť poistné plnenie.Cestovné poistenie uzatvorené na Slovensku má vo väčšine prípadov nulovú toleranciu,“ varuje Lőrinc a pokračuje: Alkohol síce nie je dôvodom na úplné zamietnutie poistného plnenia, ale v prípade úrazu alebo škody spôsobenej pod vplyvom alkoholu bude poisťovňa krátiť poistné plnenie. Do akej miery závisí od konkrétnej poisťovne a od množstva alkoholu v krvi. Preto ak vám dychová skúška potvrdí určité množstvo alkoholu v dychu, trvajte na odbere krvi. Vo väčšine prípadov býva množstvo alkoholu v krvi nižšie, ako množstvo alkoholu zistené pri dychovej skúške,“ odporúča Lőrinc na záver.

Kde sa poistiť na lyžovačku?

Najrýchlejšie a najjednoduchšie si uzatvoríte cestovné poistenie online. Využite jednoduchý porovnávač cestovného poistenia, porovnajte si ponuky jednotlivých poisťovní a nakombinujte si cestovné poistenie tak, aby ste mali pokryté všetky vyššie spomenuté riziká.

6 rád, ako sa správne poistiť na lyžovačku 

Lyžovanie je síce krásny, ale aj nebezpečný šport. Prípadný úraz či kolízia môžu spôsobiť nemalé škody nielen na vašom zdraví, ale výrazne to môže pocítiť aj vaša peňaženka. Aby následky takýchto udalostí boli čo najmenšie, odporúčame vám držať sa nasledujúcich rád:

  • Ak častejšie cestuje do zahraničia alebo na hory, uzatvorte si celoročné cestovné poistenie. Je omnoho výhodnejšie ako krátkodobé cestovné poistenie a navyše vo väčšine prípadov obsahuje poistenie do hôr ako bonus. Rovnako zimné športy máte v celoročnom poistení zahrnuté bez príplatkov
  • Ak vyhľadávate náročnejší terén a lyžujete aj mimo vyznačené oficiálne zjazdovky, vždy majte uzatvorené poistenie do hôr, ktoré pokrýva náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom. Pre istotu si vždy overte vo výlukách daného poistenia, či kryje lyžovanie mimo oficiálnych zjazdoviek
  • Pri lyžovačke v zahraničí sa v žiadnom prípade nespoliehajte iba na Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten vás oprávňuje iba na zdravotnú starostlivosť vo verejných zdravotníckych zariadeniach a v rozsahu štandardnom pre danú krajinu. Vždy majte uzatvorené cestovné poistenie s dostatočným poistným krytím
  • V rámci cestovného poistenia máte kryté iba bežné zimné športy ako lyžovanie, snowboarding či bežkovanie na vyznačených lyžiarskych tratiach. Ale pozor, vykonávanie zimných športov na vyznačených tratiach nemusí byť vždy súčasťou najlacnejšieho balíčka poistenia. Adrenalínované športy či lyžovanie mimo oficiálnych zjazdoviek si vždy musíte osobitne pripoistiť
  • Nezabudnite, že prípadná zrážka s iným lyžiarom na svahu vás môže vyjsť poriadne draho. Majte preto vždy v rámci cestovného poistenia dojednanú zodpovednosť za škodu a tiež poistenie právnej ochrany
  • Alkohol si doprajte vždy až po lyžovačke. V prípade úrazu či škody spôsobenej pod vplyvom alkoholu vám poisťovňa môže krátiť poistné plnenie

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články