Fingo radí Hypotéky Pandémia

Splátky úveru si môžete odložiť. Nie je to bez rizika


Aktualizované 21.4.2020:

Šíriaca sa pandémia koronavírusu výrazne zasiahla do nášho každodenného života. Vláda od pondelka 16. 3. zatvorila školy na celom Slovensku, a tak mnohí rodičia neplánovane ostali doma. Kto nemá home office a nechce si vyčerpať dovolenku, skončil povinne na OČR-ke a na PN-ke. Tisícky rodín tak prišli o časť svojich príjmov, čo môže ohroziť aj splácanie ich úverov. Ako to vyriešiť?

Ideálnou možnosťou je v tomto prípade siahnuť na finančnú rezervu alebo využiť plnenie zo životnej poistky. Realita je však taká, že nie každý z nás je takto pripravený na podobné neočakávané situácie. Aj preto už viaceré banky v Európe kvôli koronavírusu umožňujú ľuďom odložiť ich splátky úverovVláda SR sa dohodla aj so slovenskými bankami, že na žiadosť klienta poskytnú odklad splátok až o 9 mesiacov. Zákon o odklade splátok nadobudol účinnosť 9. apríla.

TIP: Ak si chcete znížiť mesačnú splátku hypotéky či spotrebného úveru, vyskúšajte najskôr iné možnosti, napríklad požiadajte banku o prehodnotenie vášho úroku, skúste úver refinancovať alebo spojiť viac úverov do jedného. Prečo môžu byť tieto možnosti výhodnejšie, si môžete prečítať TU.

Potrebujete poradiť? Nechajte nám kontakt, my sa vám ozveme.

    Článok priebežne aktualizujeme.

    7 krokov, ako postupovať pri odklade splátok

    1. Ak viete, že budete mať problém so splácaním svojich úverov, zvážte žiadosť o odklad splátok. Odporúčame vám, aby ste využili informácie na internetovej stránke banky, v ktorej máte úver. Takmer všetky banky umožňujú požiadať o odklad elektronicky. Nemusíte teda chodiť na pobočku banky. Odklad splátok bude možný počas celej doby pandémie.
    2. Banka vám v rámci zákona umožní odklad splátok úveru aj v prípade, ak už ste v omeškaní so splátkou úveru, najviac však 30 dní. Rovnako tak nesmiete byť v omeškaní so sumou viac ako 100 eur pri inom úvere v tej istej banke. Odklad splátok sa netýka kreditných kariet či povoleného prečerpania účtu.
    3. Odklad splátok úveru je bezplatný a bez negatívneho záznamu v úverovom registri. K žiadosti nepotrebujete dokladovať žiadne potvrdenie o PN či strate zamestnania.
    4. V žiadosti si zvolíte, na akú dobu odklad požadujete – splátky si v prípade bankových úverov (hypotéky či spotrebné úvery) pritom môžete odložiť maximálne o 9 mesiacov. V prípade nebankových úverov ako sú lízingové splátky či pôžičky nebankových spoločností je odklad povolený na 3 mesiace s možnosťou predĺženia odkladu o ďalšie 3 mesiace.
    5. Ak splníte podmienky, banka vám schváli odklad celej splátky úveru, teda istiny aj úroku. Odložené splátky tak zaplatíte na konci obdobia splatnosti úveru. Celková splatnosť úveru sa ale o dobu odkladu predĺži.
    6. Počas obdobia odkladu sa úver naďalej úročí. Tieto úroky budú po odklade rozpočítané do zvyšných splátok. Preto treba počítať s navýšením splátok po ukončení odkladu.
    7. Banka vám počas odkladu zašle informáciu o tom, aká bude vaša nová splátka vrátane úrokov, ktoré musíte neskôr zaplatiť. Rovnako je banka povinná informovať vás o výške úrokov počas odkladu.

    POZOR! Ak sa rozhodnete pre odklad splátok, odporúčame vám využiť maximálnu dobu. Požiadať o tento typ odkladu nie je možné viackrát. V prípade zlepšenia situácie ale môžete odklad bez problémov ukončiť skôr oznámením banke, že chcete pokračovať v splácaní úveru. 

    Záznam v úverovom registri

    Ak sa rozhodnete pre odklad splátok podľa tohto zákona, nebude to mať negatívny dopad na váš záznam v úverovom registri. Bude v ňom uvedená poznámka COVID-19, podľa ktorej budú banky v budúcnosti vedieť, že ste mali odložené splátky podľa štátom povolených pravidiel. Na rozdiel od štandardného odkladu splátok, ktorý banky poskytovali v prípade zdokladovanej ťažkej životnej situácie klienta aj pred pandémiou, takto odložené splátky by nemali mať vplyv na vaše hodnotenie v budúcnosti.

    Pokiaľ nie ste spokojný so súčasnou úrokovou sadzbou, prípadné refinancovanie existujúceho úveru však môže byť z dôvodu prerušenia splácania ohrozené. Mnohé banky budú požadovať, aby ste po odklade splátok začali úver opäť splácať. Je možné, že žiadosť o refinancovanie takéhoto úveru akceptujú až po niekoľkých mesiacoch, obzvlášť ak nebudete vedieť zdokladovať výšku vášho príjmu.

    Odklad splátok ako posledná možnosť

    Len budúcnosť ukáže, ako sa banky budú pozerať na klientov, ktorí sa teraz pre odklad splátok rozhodli. Či ich budú považovať za viac rizikových a predsa len toto rozhodnutie ovplyvní ich úverové možnosti alebo získaný rating. Ten má potom vplyv nielen na to, akú úrokovú sadzbu vám banka prizná, ale aj na to, či dostanete úver v požadovanej výške.

    Preto odporúčame siahnuť po odklade splátok ako po poslednej možnosti. Okrem obmedzenia možnosti refinancovať takýto úver novým, treba počítať s navýšením splátok v budúcnosti.

    Ak si neviete rady so splácaním, pomôžeme vám

    Ako sme popísali vyššie, odklad splátok na úvere nie je „bezproblémové“ riešenie. Uvedomte si, že po ukončení odkladu budete musieť nezaplatené splátky banke tak či tak vrátiť. Vaša mesačná splátka na hypotéke či pôžičke sa tým zvýši, takže ešte viac zaťaží váš rodinný rozpočet. V žiadnom prípade nejde o odpustenie splátok! 

    Ak si neviete rady so splátkami, či už kvôli nečakanému výpadku príjmu v súvislosti s koronavírusom alebo z iného dôvodu, riešením môže byť aj refinancovanie alebo konsolidácia úverov. Obráťte sa na skúseného finančného sprostredkovateľa tak, ako to robí stále viac Slovákov. Makléri z FinGO.sk klientom pomáhajú aj v takýchto situáciách – jednak v tom, ako sa na ne pripraviť a keď prídu, tak ich rozumne vyriešiť. Naše služby sú bezplatné. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články