Investície

A ako zarábajú vaše úspory?


úspory a investície

Na Slovensku klienti dlhodobo kumulujú úspory v bankách. Odkladajú si takto až 60 % usporených peňazí. Na trhu máme však dostupné i zaujímavejšie možnosti ako zhodnotiť úspory a to prostredníctvom produktov kapitálového trhu. Pre klienta sú najprístupnejšie a zároveň najbezpečnejšie investície prostredníctvom podielových fondov. Ako sa vyvíja trh a na čo pri investovaní myslieť? 

Aj keď si to mnohí z nás nechcú pripustiť, aktuálne žijeme v ekonomicky priaznivej dobe. Len začiatkom marca (8.3.2018) Slovensku ratingová agentúra Moody’s potvrdila rating A2 s pozitívnym výhľadom. Agentúra toto rozhodnutie zdôvodňuje pozitívnym hospodárskym vývojom:

Agentúra v prvom rade vysoko hodnotí dlhodobý hospodársky rast Slovenska, ktorý by mal do roku 2021 v priemere dosiahnuť 3,2 % ročne. Tento rýchly a najmä stabilný rast je ťahaný nielen spotrebou domácností, ale aj rastúcim objemom investícií, rastúcou priemyselnou výrobou a zvyšujúcim sa objemom čistého exportu, ktorý by mal v tomto trende pokračovať najmä vďaka investíciám v automobilovom priemysle.“ (zdroj: SITA, TA3).

Od začiatku roka sme boli svedkami ohlásenia historicky nízkych hodnôt nezamestnanosti (5,88 % k 31.1.2018) a zvyšovaniu miezd.

Ekonomike sa darí, nezamestnanosť sa znižuje, príjem obyvateľstva stúpa.

 

Ako si odkladajú Slováci?

Je obdobie rekordne rýchlo rastúceho zadĺženia domácností z dôvodu čerpania úverov, podporených nielen pozitívnym vývojom zamestnanosti, ale aj nízkymi úrokovými sadzbami. Vzhľadom na zvyšujúci sa príjem domácností je priaznivé obdobie na tvorbu rezerv. Skutočnosť, že Slováci si pravidelne odkladajú úspory aj za podstatne menej priaznivých okolností je známy a mnohokrát potvrdený fakt. Ako ale nakladajú s nasporenými prostriedkami? Zhodnocujú svoje úspory efektívne?

Na Slovensku dlhodobo prevláda trend kumulovať úspory v bankách, hodnoty zverejnené na jeseň minulého roka prezradili, že Slováci majú viac ako 60% úspor uložených v bankách. Na zhodnocovanie svojich úspor využívajú najčastejšie kombináciu bežného a sporiaceho účtu alebo terminované vklady. Pri súčasnej miere úročenia týchto bankových produktov to ale znamená minimálne zhodnotenie (pod alebo blízke 1% p.a.).

Na trhu máme však dostupné i zaujímavejšie možnosti zhodnotenia a to prostredníctvom produktov kapitálového trhu. Z pohľadu klientov sú najprístupnejšie a zároveň najbezpečnejšie investície prostredníctvom podielových fondov. Zorientovať sa v spôsoboch zhodnotenia úspor vám pomôže porovnávač na www.fingo.sk.

 

 Ako sa darilo investíciám na akciových trhoch?

Rok 2017 bol pre akciové trhy vynikajúci. Svetová ekonomika rástla, čo sa odzrkadlilo nielen pozitívnymi výsledkami ekonomík, ale i rastom ziskov firiem. Minulý rok priniesli všetky hlavné akciové indexy veľmi pozitívne výsledky v podobe dvojciferného zhodnotenia.

Americké akciové indexy poskočili o +25 % (DJI)  a +19 % (S&P500), európske boli zdržanlivejšie, ale stále na dvojciferných úrovniach +10,2 % (MSCI Europe) a +12,5 % (MSCI EMU).

Adekvátne tomuto vývoju skončili i výsledky zhodnotenia v akciových podielových fondoch smerované do týchto teritórií.

 

Ako Vám zarábali vaše peniaze v uplynulom roku? Zarobili ste i vy?

Je pravda, vývoj akciových trhov je kolísavý a po takto úspešnom roku sme hneď na začiatku roka 2018 svedkami kolísavosti. Ak myslíte zhodnocovanie finančných prostriedkov vážne a nechcete svoje úspory nechať ležať, z dlhodobého hľadiska je nevyhnutné mať časť svojich prostriedkov investovaných aj v akciových portfóliách. Naši finační sprostredkovatelia vám môžu pomôcť vybrať si ten správny spôsob.

 

Aké sú aktuálne možnosti ako zhodnotiť úspory na slovenskom trhu?

8 jednoduchých spôsobov investovania nájdete v našom porovnávači na www.fingo.sk.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články