Hypotéky Pandémia

Najnižšie úroky na trhu klesli pod 0,4 %! Ako si zjednodušiť vybavenie hypotéky?


najlepšia hypotéka

Už tradične sa jeseň vo financiách nesie v znamení úverových kampaní. Napriek pretrvávajúcej nepriaznivej epidemiologickej situácii nie je tomu inak ani v tomto roku. Začiatkom septembra jedna z bánk znížila úrokovú sadzbu s 3-ročnou fixáciou na rekordných 0,39 %. Koncom októbra prišla ďalšia banka s novým historicky najnižším rekordom – ponúka úroky od 0,38 %.

Medzi slovenskými bankami tak môžeme očakávať pokračovanie konkurenčného boja o klienta. Otázkou zostáva, o ktorých klientov budú mať banky v čase ekonomickej krízy spojenej s ďalším šírením ochorenia COVID-19, záujem. To, či rekordný úrok aj naozaj dosiahnete a čo všetko ho môže ovplyvniť, vám prezradíme v našom blogu.

Fingo hypotekarna kalkulacka

Top úroky sú spojené s dodatočnými podmienkami

Každá banka má svoje pravidlá, na základe ktorých nastavuje úrokové podmienky. Okrem snahy získať klienta atraktívnou cenou úveru je veľmi podstatné aj to, aby bol pre banku obchod ziskový. Preto sú najčastejšie s top úrokmi spojené dodatočné podmienky, ako je napríklad poistenie úveru, nehnuteľnosti či nutnosť mať aktívny účet s povinným zasielaním príjmu či predpísanými transakciami na účte v banke.

Tieto služby banke prinášajú dodatočný a dlhodobý zdroj príjmov, preto sú ochotné predať zákazníkovi aj úver na hrane ziskovosti. 

Naopak, z pohľadu záujemcu o hypotéku je cieľom získať úver za čo najvýhodnejších podmienok. Mali by ste však zohľadniť nielen výšku úroku z reklamy, ale aj to, čo sa skrýva za ním. Preto je dnes takmer nevyhnutné robiť si prieskum trhu a zaujímať sa o detaily úverovej ponuky. 

úverový register

TIP: Porovnanie trhu s hypotékami urobí za vás oveľa efektívnejšie skúsený finančný sprostredkovateľ. Ten v prieskume zohľadní nielen ponuky bánk, ale aj vaše možnosti. Služba je pre vás bezplatná, finančný agent zastreší výber banky a aj celý proces vybavenia úveru za vás. 

A aby toho nebolo málo, podstatné sú nielen úroky a poplatky, ale aj to, či aktuálne spĺňate požiadavky banky na dostatočnú bonitu

  • V nej sa skrýva to, aký typ príjmu máte, odkiaľ plynie, koľko zarábate, a aký stabilný môže byť váš príjem v budúcnosti (aj s ohľadom na možné scenáre zatvárania ekonomiky). 
  • Banka tiež skúma, aké sú vaše aktuálne mesačné výdavky a či už ste v minulosti zodpovedne splácali nejaké úvery. 
  • Rovnako dôležité je aj to, čo banke ponúknete ako zabezpečenie svojej hypotéky. 
  • V niektorých bankách rozhoduje o úroku aj to, či ručíte domom alebo bytom a v akej lokalite. 
  • Podstatná je aj hodnota nehnuteľnosti voči výške úveru. Nie je nič neobvyklé, že dnes vám niektoré banky poskytnú najlepšie úroky len do 50 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. Iné napríklad pomer výšky úveru k hodnote nehnuteľnosti nerozlišujú.

Vyznať sa v kritériách bánk nie je jednoduché

Vyznať sa v týchto kritériách a vedieť ich navzájom porovnať a vyhodnotiť je časovo veľmi náročné. Výhodu majú tí, ktorí tento prieskum a vybavenie úveru nechajú na profesionálov. Finančný sprostredkovateľ, ktorý sa každý deň stretáva s desiatkami rôznych prípadov, na základe svojich skúseností a znalostí bankových špecifík, vás vie správne a hlavne bez zbytočných prešľapov nasmerovať tam, kde je to pre vás ideálne. 

Inak povedané, poradí vám, kde máte najväčšiu šancu získať nielen vyhovujúci úrok, ale celkovo výhodné podmienky na financovanie svojich potrieb bývania. Zároveň s ním máte predpoklad splniť náročné kritériá bánk.

Cez schvaľovacie sito prejde menej žiadateľov

Koronavírus a s ním spojené oslabenie ekonomiky nie sú jediné dôvody, prečo dnes banky dôslednejšie preverujú klientov a cez schvaľovacie sito prejde menej žiadateľov. 

  • Od začiatku roka platia prísnejšie pravidlá ohľadom povinnej finančnej rezervy, ktorá vám musí zostať po úhrade bežných životných nákladov a splátok úverov.
  • Okrem toho sa sleduje maximálny úverový strop, ktorý nesmiete presiahnuť. Je závislý od výšky vášho ročného príjmu. 

hypotéka v roku 2020

Tieto pravidlá musí každá banka zohľadňovať, ale na druhej strane je plne v réžii banky, akú výšku príjmu vám z predložených dokladov uzná. Tu vznikajú obrovské rozdiely medzi jednotlivými bankami. Dôvodom je odlišná metodika v akceptovaní rôznych druhov príjmov. 

Aj keď predložíte tie isté doklady k príjmu, bežne sa stáva, že v jednej banke vám akceptujú len 50 % z toho, čo v inej banke. Od toho sa samozrejme odvíja aj celková schválená výška úveru.  

TIP: Využite odborné znalosti skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý ovláda pravidlá akceptovania príjmu všetkých bánk. Môže pre vás nájsť takú banku, ktorá bude schopná uznať vám aj špecifický typ príjmu, pri ktorom vám napríklad vaša banka dala stopku. Alebo spoločne nájdete riešenie, ktoré vám umožní čerpať vyššiu sumu ako inde.

Včasné zhodnotenie vlastných možností úverovania, dôsledná analýza vašej finančnej situácie a správny výber banky

Tieto kroky sú dnes nevyhnutnosťou, aby ste sa pri riešení hypotéky nepopálili. Na to, aby ste sa bez starostí a zbytočných stresov mohli tešiť z výhodnej hypotéky a hlavne z nového bývania, neriešte hypotéku sami

Prečo vybavovať hypotéku cez finančného sprostredkovateľa?

  • spolupracuje so všetkými bankami a pozná špecifiká každej z nich
  • aktuálne a komplexné informácie, ktoré urýchlia prieskum a vybavenie úveru
  • pozná všetky výhody, ale aj háčiky úverových produktov, ktoré by v konečnom dôsledku mohli váš úver predražiť 
  • môže zabrániť zbytočnému zamietnutiu žiadosti tam, kde je predpoklad, že nespĺňate kritériá banky, vyhnete sa tak negatívnemu záznamu v úverovom registri
  • dokáže zohľadniť pri riešení úveru vaše ďalšie finančné plány a prispôsobiť im nastavenie vášho úveru (napríklad nutnosť dofinancovania hypotéky alebo zníženie iných splátok úverov)
  • pomôže vám nielen úver vybaviť, ale ukáže vám, ako ho aj skôr splatiť, či zabezpečiť jeho splácanie vhodnou životnou poistkou tak, aby z toho nemala prospech len banka ako veriteľ, ale hlavne vy a vaša rodina
  • zabezpečí vám následný servis k hypotéke, napríklad pri výročí fixácie alebo v prípade nutnosti zmien na hypotéke

ako na hypotéku

Oslovte najlepších odborníkov

Zo skúseností vieme, že mnohí ľudia sa pustili do vybavovania úveru sami a pri prvej komplikácii v banke už nevedeli, ako ďalej. Tí, ktorí využijú pomoc finančného sprostredkovateľa naopak získajú partnera, ktorý im urýchli proces výberu správnej a čo najlacnejšej hypotéky. 

Naši odborníci z FinGO.sk zastrešia celý proces vybavenia hypotéky tak, aby ste bez starostí a s odborným dohľadom vybavili financie na vysnívané bývanie k vašej spokojnosti. 

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články