Pandémia Životné poistenie

Ako vám pomôže vaše životné poistenie? Až 61 % ľudí žiada o kontrolu svojej poistky


covid-19

Pandémia zvýšila záujem Slovákov o životné poistenie. Najviac ľudí žiada o kontrolu svojej poistnej zmluvy a polovica klientov sa pýta na pripoistenia, ktoré im v súvislosti s COVID-19 pomôžu. Ako je na tom vaša poistka? Ste si istí, že vás chráni dostatočne? 

Vo februári sme zrealizovali prieskum, do ktorého sa zapojila stovka finančných sprostredkovateľov FinGO.sk z celého Slovenska. Až 83 % maklérov v ňom uviedlo, že pandémia zvýšila záujem o životné poistenie.

Najviac ľudí (61 %) podľa prieskumu žiadalo o kontrolu staršej poistnej zmluvy, aby sa uistili, že majú v súčasnosti dostatočne kryté svoje záväzky. Polovica klientov sa pýtala na možnosti pripoistení, ktoré im v súvislosti s COVID-19 pomôžu, napríklad pripoistenie PN, OČR alebo hospitalizácia. Tretina ľudí si chcela uzavrieť nové poistenie, ak doteraz žiadne nemali a najmenej ľudí sa zaujímalo o zrušenie zmluvy alebo zníženie platieb za poistenie,” opisuje Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie vo FinGO.sk.

Pripoistenie PN-ky zaujíma dve tretiny ľudí. Ako si ho pridať do zmluvy?

V súvislosti s pandémiou COVID-19 v rámci životného poistenia môže pomôcť pripoistenie PN-ky, OČR, kritických chorôb, hospitalizácie či v najhoršom prípade smrti. „Podľa prieskumu sa najviac ľudí zaujíma práve o pripoistenie PN-ky, čo v našom prieskume uviedlo až 63 % maklérov. Na druhom mieste skončilo pripoistenie kritických chorôb (28 %) a za ním pripoistenie OČR,” opisuje Patrik Szabó.

TIP: Ak vám v poistnej zmluve niektoré dôležité pripoistenie chýba, stále si ho môžete doplniť. Musíte však rátať s tzv. čakacími lehotami, ktoré sa líšia v závislosti od pripoistenia aj od každej poisťovne

Napríklad riziko práceneschopnosti má v poisťovniach čakacie lehoty z dôvodu choroby väčšinou 3 mesiace. To znamená, že keby ste si PN-ku pripoistili v apríli, môžete si toto pripoistenie uplatniť najskôr po 3 mesiacoch, teda v júli.

TIP: Nižšie si môžete prečítať, prečo je dobré skontrolovať životné poistenie aspoň raz za 2 roky. Chcete sa aj vy bezplatne poradiť ohľadom vašej zmluvy? Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt a spojíme vás s odborníkom vo vašom okolí.

    Staršie poistné zmluvy ukrývajú problémy. Na čo dávať pozor?

    Najväčším problémom je, že staršie poistky ukrývajú nedostatočné poistné krytie, čiže ľudí dostatočne nechránia. „Ak sa pozrieme na ďalšie najčastejšie nedostatky, 65 % klientov malo v zmluvách nesprávne nastavené poistné sumy jednotlivých pripoistení, v polovici zmlúv chýbali dôležité pripoistenia a necelá tretina ľudí má vo svojich zmluvách neaktualizované balíčky pripoistení,” pokračuje Szabó.

    • ľudia si nedostatky vo svojich starších poistných zmluvách neuvedomujú a platia si tak poistenie, ktoré im reálne nemusí pomôcť
    • kontrola životného poistenia sa odporúča aspoň 1-krát za 2 roky, prípadne pri každej významnejšej životnej zmene
    • poraďte sa ohľadom úprav svojho poistenia aj pri narodení dieťaťa, kúpe nehnuteľnosti alebo zmene rizikovosti povolania
    • aj to sú situácie, ktoré ovplyvňujú nastavenie životného poistenia, aby vám a vašim blízkym v prípade vážnej choroby alebo úmrtia finančne pomohlo naozaj v takom rozsahu, ako môžeme potrebovať

    Nízke poistné sumy a staré balíčky poistenia vám nepomôžu tak ako potrebujete

    Ak máte v životnom poistení nastavené nízke poistné sumy, tak vám poisťovňa vyplatí menej peňazí ako môžete reálne potrebovať.

    Napríklad v čase, keď sa zmluva uzatvárala, mohlo byť poistenie na kritické ochorenia ako sú rakovina, infarkt myokardu či skleróza multiplex nastavené na 100 000 korún, čo by pred 15 rokmi človeku postačovalo. Dnes si však za 3000 eur kvalitnú liečbu alebo nevyhnutnú opateru zabezpečíte ťažšie,” opisuje Szabó. Navyše, ak kvôli chorobe či úrazu dlhodobo ostanete na lôžku, prípadne budete môcť pracovať len obmedzene, môžete seba aj svoju rodinu dostať do finančných problémov.

    Fingo.sk životné poistenie kalkulačka

    Častým problémom je aj rozsah ochorení, na ktoré sa poistenie vzťahuje. Ide o spomínané neaktualizované “balíčky”. „Ak ste si poistenie uzatvorili napríklad pred 10 rokmi, môže vám pomôcť len v prípade 10 kritických ochorení ako sú vybrané onkologické, srdcovo-cievne ochorenia a podobne. Pokiaľ však vážne ochoriete na iný typ rakoviny, ktorý nemáte vo vašom starom balíku krytia, poisťovňa vám poistné plnenie nevyplatí,” upozorňuje odborník.

    Cena nových balíčkov pripoistení je často rovnaká ako tých pôvodných.

    Životné poistenie je flexibilné, dá sa upravovať

    Odborník Patrik Szabó zdôrazňuje, že životné poistenie je flexibilný produkt, ktorý sa dá priebežne upravovať a prispôsobovať vašim aktuálnym potrebám alebo životným zmenám.

    • ak si navýšite poistné sumy alebo rozšírite krytie o nové pripoistenie, môžete zaplatiť mesačne 10 eur navyše, no v ťažkej životnej situácii vám poisťovňa vyplatí o tisícky eur viac
    • mnohé požiadavky súvisiace so životným poistením si v súčasnosti viete vybaviť aj online
    • najlepšie je, ak sa so staršou zmluvou obrátite na odborníka, napríklad finančného sprostredkovateľa
    • aj s ohľadom na vašu životnú a finančnú situáciu vám bezplatne poradí, aké zmeny môžete vo vašom poistení urobiť
    • finančný sprostredkovateľ na rozdiel od pracovníka konkrétnej poisťovne má prehľad o celom poistnom trhu, čiže vie porovnať podmienky vo viacerých poisťovniach a odporučiť vám najvýhodnejšie poistenie
    • Niekedy je lepšie staršiu zmluvu životného poistenia zrušiť a uzatvoriť si novú s kvalitnejšími podmienkami.

    TIP: Niektoré poisťovne ponúkajú aj tzv. akceptáciu čakacej doby. To znamená, že keby ste svoju aktuálnu poistku zrušili a uzatvorili si zmluvu v novej poisťovni, budete krytý hneď od začiatku poistenia.

    Ak si nie ste istý, ako vás kryje vaše životné poistenie alebo ešte poistenie nemáte a chcete si ho uzatvoriť, zavolajte nám na 0800 60 10 60. Alebo nám zanechajte vaše údaje a naše call centrum vás spojí s odborníkom vo vašom okolí.

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články