Fingo radí Osobné financie Poistenie majetku

Ako zazimovať nehnuteľnosť a kto zodpovedá za údržbu zasnežených chodníkov?


Sneh, ľad, krúpy, … Aj zimné prírodné živly dokážu napáchať na našich nehnuteľnostiach nemalé škody. Prečítajte si praktické tipy ako zazimovať chalupu, ak ju počas zimných mesiacov nevyužívate. Poradíme vám aj to, kto zodpovedá za škody na neodhrnutom chodníku pri dome a aké poistenie vám pomôže. 

V článku sa dočítate:

  • 10 rád, ako zazimovať nehnuteľnosť
  • Kto je zodpovedný za škody na chodníkoch
  • Aké poistenie vám pomôže pokryť prípadné škody
  • Prečo skontrolovať staršiu poistnú zmluvu vo FinGO.sk 

Počas zimných mesiacov sú najčastejšie poistné škody v neobývaných nehnuteľnostiach z potrhaných vodovodných trubiek a rozvodov, ďalej ide o škody spôsobené pádom ľadu a snehu zo strechy alebo preborením strechy pod ťarchou snehu. Aj pri rekreačne obývaných nehnuteľnostiach takisto netreba zabúdať na častejšie požiare, keďže v zime sa viac kúri a vykurovacie systémy sú často v nevyhovujúcom stave, bez potrebných revízií a údržby.

10 rád, ako zazimovať nehnuteľnosť

Preto ak máte dom či chalupu, ktoré v zime nevyužívate, máme pre vás niekoľko rád.

  1. Jednou z najdôležitejších vecí je zastavenie prívodu vody. Aj mala prasklina v potrubí totiž dokáže napáchať veľké škody, a to nielen na samotnom majetku, ale aj na účte za vodu.
  2. Rovnako je dôležité sa rozhodnúť, či budete počas zimy nehnuteľnosť temperovať alebo úplne vypnete kúrenie. Od toho závisí aj miera vypustenia vody z potrubí, bojleru, záchoda a iných systémov, ktoré sa počas zimy nebudú používať.
  3. Obaľte potrubia, z ktorých sa nevypustila voda, aby v nich nezamrzla. Ak plánujete počas zimy úplne vypnúť vykurovacie systémy, mali by ste vypustiť vodu zo systémov ešte dôkladnejšie.
  4. Nenechávajte na chate žiadne jedlo, ktoré by mohlo prilákať hlodavce. 
  5. Odporúčame aj celkovú kontrolu nehnuteľnosti a hlavne strechy, či na nej nie je niečo poškodené. Prípadná tiaž snehu by takéto škody mohla zväčšiť.
  6. Takisto zaizolujte okná a dvere, aby boli odolnejšie voči prepúšťaniu chladu.
  7. Rovnako ako pri nehnuteľnosti, ktorú opúšťate len na určitý čas, treba myslieť aj na kvalitné zabezpečenie voči zlodejom alebo vandalom.
  8. Nezabudnite preto poriadne zavrieť okná, zamknúť dvere, použiť dostupné ochranné systémy, mreže a bezpečnostné zámky.
  9. Ak sa v okolí chalupy nachádzajú susedia, dohodnite sa s nimi na občasnej kontrole, aby ste vedeli, že je s nehnuteľnosťou všetko v poriadku.
  10. Nezabudnite na kvalitné poistenie nehnuteľnosti. Naši makléri z FinGO.sk vám porovnajú možnosti v rôznych poisťovniach a odporučia najvýhodnejšie poistenie na trhu. 

Kto je zodpovedný za úrazy na chodníkoch

V zime je častou otázkou aj to, kto je zodpovedný za škody, napríklad pošmyknutia a pády na neodhrnutých zasnežených alebo zamrznutých chodníkoch. V týchto situáciách treba rozlišovať, či ide o priľahlý chodník k nehnuteľnosti alebo o váš vlastný chodník, ktorý sa nachádza na vašom pozemku.

Priľahlé chodníky k nehnuteľnosti

V roku 2018 sa zmenil zákon a ako majiteľ nehnuteľnosti už nemusíte odpratávať sneh z priľahlého chodníka k vášmu domu.

  • Teda ani nenesiete zodpovednosť za škody, ktoré vzniknú v dôsledku neodprataného snehu.
  • Táto zodpovednosť a odpratávanie chodníkov boli presunuté na správcov miestnych komunikácií.

Chodník na vašom pozemku

Ale škody, ktoré spôsobí tretím osobám napríklad spadnutý sneh zo strechy vášho rodinného domu alebo ak sa niekto pošmykne priamo na vašom pozemku, sa riešia poistením zodpovednosti vás ako majiteľa nehnuteľnosti.

  • Môže ísť o poistenie zodpovednosti z držby danej nehnuteľnosti alebo o občiansku zodpovednosť.
  • Ale pozor, každá poistná udalosť je špecifická a o tom, či bude takáto škoda preplatená poisťovňou, rozhoduje veľa faktorov.

Aké poistenie vám pomôže pokryť prípadné škody

Sú aj situácie, kedy poisťovňa nevyplatí poistné plnenie na pokrytie škôd na nehnuteľnostiach v zime. Alebo pristúpi ku kráteniu poistného plnenia, čiže vám vyplatí menej peňazí ako čakáte a nepokryje vám plnú škodu.

Ak si chcete byť istý, že máte vašu chalupu, dom či byt poistený správne a že vám poisťovňa uhradí vzniknuté škody, musíte mať v prvom rade uzatvorenú dobrú poistnú zmluvu. Aj v tomto prípade platí, že treba mať trojicu poistení – poistenie nehnuteľnosti, domácnosti aj zodpovednosti. A nespoliehať sa len na základný balík poistenia.

TIP: Ďalšie užitočné rady o tom, ako byť poistený, nájdete aj v našom blogu Na čo slúži poistenie nehnuteľnosti.

Takisto netreba zanedbávať aj spomínané povinnosti, o ktorých sme písali vyššie. Nezabudnite:

  • Starajte sa o svoju nehnuteľnosť a udržiavajte ju v dobrom stave
  • Nezanedbávajte revízie dôležitých súčastí stavby alebo spotrebičov
  • Keď už nastane poistná udalosť, bezodkladne a pravdivo ju nahláste do poisťovne
  • Ak si nie ste istí ako postupovať, môžete ju nahlásiť spolu s vaším finančným sprostredkovateľom

Skontrolujte aj svoju staršiu zmluvu  

Myslite aj na to, že poistný trh a jeho produkty sa časom vyvíjajú, takisto ceny nehnuteľností rastú a s nimi stúpa aj hodnota vášho majetku. Preto ak máte staršie poistenie a nehnuteľnosť poistenú na nižšiu poistnú sumu, váš dom či byt už môže byť podpoistený.

Ak sa chcete poradiť ohľadom vašej existujúcej poistnej zmluvy, skontaktujte sa s našimi skúsenými finančnými maklérmi z FinGO.sk. Vašu zmluvu môžu skontrolovať a odporučiť vám, či na trhu nie je poistenie, ktoré by bolo pre vás výhodnejšie. Či už cenovo, rozsahom poistného krytia a asistenčných služieb alebo aj z viacerých hľadísk.

fingo kalkulačka poistenie nehnuteľnosti a domácnosti

Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme. Radi vám pomôžeme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články