Cestovné poistenie Fingo radí Neživotné poistenie

Väčšina Slovákov dovolenkuje v Európe. Prečo nám zdravotné poistenie nestačí?


dovolenka pri mori

Dovolenková sezóna je v plnom prúde a podľa jedného z najnovších prieskumov si väčšina Slovákov užíva leto v európskych krajinách. A tak mnohí logicky premýšľajú –  je naozaj nevyhnutné pribaliť si do batožiny aj cestovné poistenie, alebo mi v Európe postačí len európsky preukaz zdravotného poistenia?

Dovolenkujeme v Európe a najradšej pri mori

Spoločnosť Nielsen Admosphere Slovakia pred letom zverejnila výsledky prieskumu, podľa ktorého takmer polovica našincov plánuje tento rok vyraziť na dovolenku. Prevažná väčšina, až 61 % chce dovolenkovať v niektorej z európskych krajín a najviac ľudí sa chystá na týždenný pobyt. 

Všeobecne Slováci podľa prieskumu obľubujú letné dovolenky pri mori, čo priznala takmer polovica opýtaných. Oveľa menej ľudí potom preferuje turistiku v horách (20 %) alebo poznávacie zájazdy (19 %), a napríklad športovo-aktívnej dovolenke dávajú prednosť len 4 % opýtaných. 

Porovnajte si výhody a nevýhody

Možno aj vy práve uvažujete, či si na jeden či dva týždne za hranicami Slovenska treba zaplatiť aj poistenie liečebných nákladov. Niektorí ľudia, zvlášť ak idú len k rodine do Čiech či susedného Maďarska, na to zabúdajú, alebo sa spoliehajú na európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý majú od zdravotnej poisťovne zadarmo. 

Náklady za ošetrenie vyvrtnutého členka či operáciu zlomenej nohy sa môžu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. Verejné zdravotné poistenie pritom z tejto sumy pokryje len minimum. Je jedno či sa chystáte vylihovať na pláži v neďalekom Chorvátsku alebo plánujete náročnejšiu turistiku či rafting v obľúbenom Slovinsku. Jednoduché porovnanie európskeho preukazu zdravotného poistenia a cestovného poistenia liečebných nákladov vám pomôže sa pred cestou správne rozhodnúť. 

 

Európsky preukaz zdravotného poistenia

Cestovné poistenie liečebných nákladov

V ktorých krajinách ho môžem využiť?

Platí vo všetkých štátoch EÚ, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku a vo Švajčiarsku. V Srbsku a v Macedónsku vám zabezpečí poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Poistenie liečebných nákladov môžete uzatvoriť do ktorejkoľvek krajiny na svete. Poslúži vám aj na Slovensku, ak sa chystáte do hôr a potrebovali by ste zásah Horskej záchrannej služby.

Ktorí lekári a nemocnice vás ošetria?

Preukaz akceptujú u verejných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, čiže len v štátnych nemocniciach a ambulanciách. Musíte teda vyhľadať lekára alebo zariadenie, ktoré je napojené na verejný zdravotný systém a ošetria vás v rovnakom rozsahu ako keby ste boli domáci poistenec. Zoznamy lekárov nájdete vo vašej zdravotnej poisťovni. Pomôžu vám vo verejných aj v súkromných zariadeniach, môžete sa obrátiť aj na súkromného lekára či nemocnicu. Tí väčšinou poskytujú väčší komfort a vyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti. V prípade potreby zavolajte asistenčnú službu poisťovne, ktorá vám lekára vo vašom okolí pomôže vyhľadať.

Koľko si budete doplácať z vlastného vrecka?

Berú vás ako miestneho obyvateľa, teda aj pri platení za ošetrenie doplatíte rovnakú sumu ako miestni poistenci. Výška spoluúčasti za zdravotný výkon môže byť v rozsahu 10 až 30 %. V niektorých krajinách je však podstatne vyššia ako na Slovensku. Napríklad ak doma vášmu zubárovi za ošetrenie bolestivého zuba doplatíte okolo 50 eur, v zahraničí to môžu byť aj stovky. Nebudete doplácať nič navyše. Náklady pokryje vaša poistka, bez vašej spoluúčasti. Zjednodušene povedané to, čo vás bude stáť samotné lekárske ošetrenie, toľko peňazí aj poisťovňa preplatí. Preto je dôležité zaujímať sa o limit plnenia liečebných nákladov a vybrať si čo najväčší rozsah poistného krytia. Ak budete postupovať podľa inštrukcií asistenčnej služby, väčšinou nemusíte za ošetrenie na dovolenke platiť sami. No keby od vás pýtali peniaze na mieste, odložíte si doklad o zaplatení a poisťovňa vám ošetrenie po zdokladovaní uhradí.  

Kto mi zaplatí prevoz domov na Slovensko?

Nevzťahuje sa na repatriácu, čiže prevoz pacienta domov na Slovensko si platíte sami. Kryje aj náklady na prevoz zo zahraničia domov na Slovensko. 

Čo ak trpím chronickým ochorením?

Vzťahuje sa aj na chronické ochorenia. Ak máte napríklad vysoký krvný tlak, problémy so srdcom alebo iné chronické ochorenie, aj vtedy vás v prípade núdze ošetria. V niektorých poisťovniach vás na krytie ošetrenia chronického ochorenia nepoistia, v iných sa viete pripoistiť. A sú aj také, kde máte chronické ochorenie poistené automaticky, ale pri poistnej udalosti skúmajú, či ste neurobili nič, čo by viedlo k zhoršeniu stavu vášho chronického ochorenia.

 

Výhodou sú aj nonstop asistenčné služby

Porovnanie európskeho preukazu a cestovného poistenia hovorí jasne – ideálna je kombinácia oboch. Spoliehať sa len na zdravotné poistenie nestačí. Pred cestou si preto uzatvorte aj cestovné poistenie, pri ktorom si spolu s liečebnými nákladmi môžete pripoistiť aj stratu batožiny, auto, storno dovolenky alebo dokonca domáceho miláčika. Ideálne je zvoliť si balík cestovného poistenia, ktorý pokryje všetky možné situácie v závislosti od charakteru vašej dovolenky

Veľkou výhodou komerčného cestovného poistenia sú aj asistenčné služby, na ktoré sa pri poistnej udalosti môžete spoľahnúť. Tie máte k dispozícii nepretržite 24 hodín denne. Stačí si uložiť telefónne číslo, na ktorom vám operátori ihneď poradia ako máte v konkrétnej situácii postupovať, kam ísť a na koho sa obrátiť. Zbavíte sa tak veľkého stresu a ušetríte množstvo času.

Odborník poradí, ktoré pripoistenia sa vám zídu

Na uzatvorenie poistenia vám stačí len pár klikov cez internet, alebo sms-ka do konkrétnej poisťovne. Ale lepšie je nenechávať si poistenie na poslednú chvíľu a uzavrieť ho aj kvôli platbe aspoň deň vopred. Najlepšie urobíte, ak sa pri výbere poistky vopred obrátite na finančných sprostredkovateľov z FinGO.sk. Poznajú špecifiká jednotlivých poisťovní a odporučia vám, kde vás alebo celú vašu rodinu poistia najlepšie. Nie vždy totiž platí, že najdrahšia poistka je aj najkvalitnejšia.  

Finančný sprostredkovateľ vám poradí aj v tom, či sa vám počas dlhšej neprítomnosti oplatí napríklad aj pripoistenie domácnosti. Keďže pozná všetky poistné produkty, ktoré využívate celoročne ako je havarijná poistka alebo poistenie nehnuteľnosti, veľmi rýchlo posúdi aké ďalšie pripoistenia sa vám počas dovolenky zídu a ktoré sú pre vás naopak zbytočné. Stačí sa zveriť do rúk odborníkov z FinGO.sk, ktorých nájdete v každom zo 79 okresov Slovenska. 

    Chcete sa poradiť pri výbere cestovného alebo iného neživotného poistenia? Jednoducho vyplňte svoje kontaktné údaje a my sa Vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články