Fingo radí Investície Osobné financie

Čo je inflácia a ako nad ňou vyhrať?


inflácia peniaze

Inflácia je nepriateľom našich peňazí a úspor. Vyjadruje rast cien tovarov a služieb a platí rovnica, že čím je miera inflácie vyššia, tým je naša kúpna sila nižšia. Takže si kvôli inflácii za tú istú sumu dokážeme kúpiť menej ako včera, pred mesiacom, pred rokom. Preto je dôležité, aby sme peniaze investovali. Takto ich proti inflácii ochránime a ešte aj výhodne zhodnotíme.

Čo sa v článku dozviete

  • Čo je inflácia
  • Aktuálna miera inflácie na Slovensku
  • Vývoj inflácie za posledných 10 rokov
  • Ako sa chrániť proti inflácii
  • Čo je to investovanie 
  • Ako začať a kde si porovnať možnosti investovania

Čo je inflácia

Infláciu by sme mohli zjednodušene nazvať aj zdražovanie tovarov a služieb. Odráža rast spotrebiteľských cien produktov a služieb v tzv. spotrebnom koši, ktorý každý mesiac sledujú a vyhodnocujú štatistici. Takže keď rastú ceny potravín, drogérie, stavebných materiálov, ale aj elektriny alebo iných služieb v zadefinovanom spotrebnom koši, rastie aj miera inflácie. 

Vysoká miera inflácie má samozrejme neblahý vplyv na našu peňaženku a dalo by sa dokonca povedať, že je akýmsi neviditeľným zabijakom našich peňazí. Podrobnejšie informácie o tom, ako sa meria inflácia a ako sa jej výpočet v rôznych krajinách líši, si môžete prečítať aj tu.

  • Je dôležité vedieť, že inflácia ukrajuje z našej kúpnej sily. Čiže za tých istých 10 alebo 100 eur si dnes kúpite v obchode menej ako pred rokmi.
  • Pokiaľ vám plat nerastie aspoň o infláciu, tak vaša kúpna sila peňazí je nižšia a môžete si dovoliť menej. 
  • To isté platí aj pre vaše úspory – pokiaľ nie sú úročené a nezarábajú vám aspoň o infláciu, tak na nich prerábate.

To znamená, že všetky bežné vkladové produkty ako napríklad bežné účty, vkladné knižky či termínované vklady vaše peniaze znehodnocujú, pretože inflácia je vyššia ako úrok na týchto produktoch. 

Príklad: Ak vaše peniaze uložené v banke minulý rok nezarobili medziročne aspoň 3,2 % ročne, tak stratili na svojej kúpnej sile a dnes si za ne kúpite menej. Ak ste napríklad nechali na svojom bežnom účte ležať 10 000 eur, pri inflácii 3,2 % dnes majú hodnotu len 9 680 eur. 

Aktuálna miera inflácie na Slovensku

Štatistický úrad SR zverejňuje najnovšie údaje o inflácii na Slovensku každý mesiac. Naposledy zverejnil informáciu za február 2022, kedy inflácia vzrástla na 9 % a takto vysoko ju potiahli najmä ceny energií, pohonných hmôt aj potravín.

Keby sme chceli zhodnotiť infláciu za celý vlaňajší rok, inflácia na Slovensku vlani dosiahla 3,2 %. To znamená (ako sme uviedli aj v príklade vyššie) všetky vaše peniaze uložené na produktoch s nižším zhodnotením ako 3,2 % stratili na hodnote.

Ak si rok 2021 rozdelíme na drobné, inflácia plynule rástla každý mesiac. Konkrétne v januári dosahovala 0,7 %, ale v júni to už bolo 2,9 %, v septembri 4,6 % a v decembri až 5,8 %. K rastu inflácie vlani prispela aj pandémia. Keďže množstvo produktov alebo ich častí nebolo k dispozícii, ale dopyt bol obrovský a ten tlačil ceny nahor.

Inflácia v roku 2021

miera inflácie v roku 2021

Vývoj inflácie na Slovensku za posledných 10 rokov

Keď sa pozrieme na index spotrebiteľských cien a vývoj inflácie za posledných 10 rokov, najnižšia miera inflácie bola na Slovensku v roku 2016. Vtedy klesla na rekordných -0,5 %, takže tovary a služby paradoxne zlacneli – tento stav sa nazýva deflácia. Naopak, najvyššiu ročnú infláciu v posledných 10 rokoch zaznamenali štatistici za rok 2012 – bolo to 3,6 %.

Inflácia – vývoj spotrebiteľských cien v SR za 10 rokov

inflácia na Slovensku za 10 rokov

Ako sa chrániť proti inflácii 

Napriek aktuálnej situácii a vysokej miere inflácie však mnohí ľudia svoje peniaze držia na účtoch. Niektorí z dôvodu strachu z investovania, z nevedomosti, iní zas z dôvodu ochrany uložených peňazí, keďže sa na nich vzťahuje garančný fond. Určite však treba peniaze uložiť na také investičné produkty, ktoré prekabátia infláciu a zároveň vaše prostriedky aj výhodne zhodnotia.

TIP: V súčasnosti odporúčam najmä investovanie do akciových a indexových ETF fondov, vhodnou alternatívou na doplnenie investičného portfólia je aj investičné zlato. 

Čo je to investovanie

Na rozdiel od sporenia pri investovaní ide o zhodnotenie finančných prostriedkov

  • účelom investovania je dosiahnuť zisk, čiže okrem odkladania peňazí vďaka vyšším úrokom, resp. výnosom dostanete aj niečo “navyše”
  • vaše peniaze tak rokmi nestrácajú na hodnote, ale zarábajú
  • investovať môžete pravidelne napr. 25, 50 či 100 eur mesačne, ale aj jednorazovo, ak máte k dispozícii vyššiu sumu peňazí – napríklad 1000, 5000 eur a podobne
  • výšku investovanej sumy môžete kedykoľvek zmeniť – zvýšiť, alebo aj znížiť, v závislosti od vašej aktuálnej finančnej situácie
  • k investovaným peniazom sa v prípade potreby viete dostať do 2 dní alebo do týždňa, v závislosti od zvoleného finančného produktu
  • typickými a často využívanými investičnými produktmi sú podielové fondy, indexové fondy – ETF, akcie, dlhopisy alebo investičné zlato

Ako si rýchlo porovnať možnosti investovania

Viac užitočných rád, ako začať investovať, nájdete na našom blogu venovanom tejto téme. Aktuálne výhodné možnosti investovania, ktoré sa odvíjajú aj od jeho účelu, si môžete porovnať veľmi rýchlo a jednoducho aj cez investičnú kalkulačku FinGO.sk.  

Ako začať investovať a s kým sa poradiť

Pre každého neskúseného investora je najlepšie, ak sa najskôr poradí s odborníkom. Našich finančných sprostredkovateľov z FinGO.sk nájdete na celom Slovensku. Majú prehľad o rôznych investičných nástrojoch, ich výhodách, ale aj rizikách.

Obráťte sa na nás, pomôžeme vám a za naše rady nič neplatíte. Môžete sa s nami spojiť aj telefonicky či online. Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články