Investície

Investovanie peňazí v roku 2024: Rady pre začínajúcich investorov


Inflácia na Slovensku rekordne rastie a s ňou naše peniaze strácajú na hodnote.  Je preto smutné, keď ľudia nechávajú odpočívať svoje úspory len na účtoch v bankách namiesto toho, aby ich investovali a efektívne zhodnotili. Ako začať, ak s investovaním zatiaľ nemáte skúsenosti? Poradíme vám.

V článku sa dočítate: 

  • Ako vaše peniaze ohrozuje inflácia
  • Rozdiel medzi sporením, investovaním a obchodovaním
  • Druhy investícií podľa rizika a investičného horizontu
  • Návod so 6 praktickými radami, ako začať investovať
  • Aby vaše peniaze zarábali, poraďte sa s odborníkom

Ako vaše peniaze ohrozuje inflácia

Podľa Národnej banky Slovenska majú našinci neuveriteľných viac ako 40 miliárd eur na účtoch v bankách, na ktorých je v súčasnosti nulový, alebo vo väčšine bánk len minimálny úrok. Takto odložené peniaze sú síce v banke v bezpečí, ale zároveň sa ich hodnota rokmi znehodnocuje.

V roku 2024 štatistici očakávajú, že priemerná inflácia na Slovensku dosiahne 6 %. To znamená, že kúpna sila týchto 40 miliárd klesne na 37,6 mld. a reálne si za ne ľudia kúpia menej tovarov a služieb. A predstavte si, akú hodnotu budú mať tieto peniaze po takých 10 či 20 rokoch!

Preto ak máte na bežných účtoch odložených veľa úspor, je najvyšší čas sa zamyslieť, ako s nimi rozumne naložiť. Nestačí peniaze len odkladať, ale výhodne ich investovať

Rozdiel medzi sporením, investovaním a obchodovaním

Sporenie 

  • ide skôr o kumulovanie prebytočnej hotovosti v bankách
  • má veľmi nízke zhodnotenie, kvôli inflácii vaše peniaze znehodnocuje
  • k peniazom sa viete dostať prakticky okamžite
  • je ideálne pre udržanie finančnej rezervy
  • kvôli nízkym úrokom nie je vhodné pre dlhodobé zhodnocovanie peňazí
  • typickými sporiacimi produktmi sú bežný účet, sporiaci účet alebo termínovaný vklad

Investovanie

  • ide o zhodnotenie finančných prostriedkov
  • účelom je dosiahnuť zisk, okrem odkladania peňazí dostanete aj niečo “navyše”
  • vďaka vyšším výnosom vaše peniaze nestrácajú na hodnote, ale zarábajú
  • investovať môžete pravidelne napr. 50 či 100 eur mesačne, ale aj jednorazovo, ak máte k dispozícii voľných pár tisíc eur
  • k peniazom sa viete dostať v priebehu niekoľkých dní (v závislosti od finančného produktu)
  • typickými investičnými nástrojmi sú podielové fondy, indexové fondy – ETF, akcie, dlhopisy alebo investičné zlato

Obchodovanie

  • kvôli vysokej rizikovosti je vhodné len pre skúsených investorov, resp. obchodníkov
  • pri dennom obchodovaní zjednodušene povedané nakupujte alebo predávate svoje aktíva (napr. akcie, komodity ako zlato, ropa a podobne)
  • niektoré finančné nástroje sa obchodujú s pákou, čiže vložíte napríklad 10 000 eur a firma vám dá ďalšie peniaze na obchodovanie
  • pri obchodovaní je potrebné mať pevné nervy a jasne stanovený money management

Druhy investícií podľa rizika a horizontu

Každý investičný nástroj vám prinesie zisk, ale ten sa líši podľa miery rizikovosti, ktorú ste ochotní podstúpiť. Ak necháte vaše peniaze pracovať dlhšiu dobu, môžete očakávať vyšší zisk a naopak. Vo všeobecnosti možno druhy investícií rozdeliť na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé.

  • Krátkodobé ciele s horizontom cca od 2 do 5 rokov vyžadujú konzervatívne produkty, napríklad dlhopisové portfóliá. Prinesú vám síce nižšie výnosy, avšak máte istotu, že práve v čase keď budete peniaze potrebovať, nestratia na hodnote kvôli nepriaznivej situácii na trhoch.
  • Na strednodobé ciele s horizontom 5 – 10 rokov je dobré zvoliť rizikovejšie portfólio, napr. zmiešané alebo realitné fondy. Môžete tak dosiahnuť vyššie výnosy ako pri čisto konzervatívnych fondoch, pričom vám nehrozí veľké riziko, že prídete o časť vkladov. 
  • Dlhodobé ciele s horizontom viac ako 10 rokov sú ideálne na rizikové portfólio ako sú akciové alebo indexové fondy. 10 a viac rokov je dostatočne dlhé obdobie na to, aby sa aj prípadné výkyvy na trhu ustálili a aby ste nasporené prostriedky vybrali so ziskom.

6 praktických rád, ako začať investovať 

Byť investorom neznamená, že musíte mať k dispozícii veľký objem peňazí a mať odborné znalosti, ako ich správne investovať na finančnom trhu. Je to oveľa jednoduchšie. Ako na to? 

1. V prvom rade si urobte jasno vo vašich cieľoch. Naplánujte si, čo vás v živote čaká, aby ste vedeli, na čo a koľko peňazí budete v budúcnosti potrebovať. Môže ísť o budúce dofinancovanie hypotéky, alebo štúdium pre dieťa v zahraničí, vašim cieľom môže byť aj lepší dôchodok alebo akýkoľvek iný. Peniaze sa odkladajú podstatne jednoduchšie, keď viete, “na čo” ich odkladáte. 

2. Na základe vášho cieľa si potom zvolíte cieľovú sumu investovania, čiže vašu predstavu – koľko peňazí by ste si na svoj cieľ (alebo aj na viacero cieľov) chceli nasporiť a na konci sporenia vybrať. Zadefinovanie cieľovej sumy je veľmi dôležité, aby ste si následne vedeli nastaviť adekvátnu mesačnú čiastku sporenia. 

3. Premyslite si investičný horizont, teda časové obdobie, kedy peniaze budete potrebovať. Či to bude o 10 rokov keď dieťa skončí vysokú, alebo to bude o 20 rokov, keď budete odchádzať do dôchodku a podobne. Počas tohto časového obdobia budú vaše peniaze “pracovať”. Čím dlhšie investujete, tým vyšší výnos môžete získať. 

4. Zároveň zvážte, koľko peňazí si dokážete odkladať. Malo by to byť najmenej 10 % z vášho príjmu. Na začiatku stačí aj niekoľko desiatok eur mesačne – investovať napr. do ETF fondov alebo do zlata sa dá už od 25 eur mesačne. Samozrejme, čím viac peňazí budete investovať, tým vyššie zhodnotenie môžete vo finále očakávať.

TIP: Pri investovaní je jedno, aký máte príjem – dá sa investovať už aj od 10 eur mesačne. Teda ani minimálna či priemerná mzda vás od investovania nemusia odradiť. 

5. Pred rozhodnutím kam vložiť svoje peniaze, sa určite poraďte so svojim finančným sprostredkovateľom. Ten vám aj na základe svojich dlhoročných skúseností s inými klientmi môže poradiť, na čo pri investovaní dávať pozor. Má v ponuke viac možností a nie je nútený pretláčať len jeden produkt. 

6. Keďže finančné trhy fungujú v určitých cykloch, je dobré ak investované peniaze rozdelíte, čiže diverzifikujete do viacerých produktov. Začínajúci investor môže mať aspoň dva jednoduché produkty, neskôr aj s vyššou sumou sporenia ich môžete mať pokojne aj päť.

TIP: Diverzifikovanie investícií je dôležité aj kvôli možným geopolitickým rizikám. Aj v súčasnosti sme svedkami konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorý spôsobil nervozitu na finančných trhoch a vystrašil mnohých investorov.  

Aby vaše peniaze zarábali, poraďte sa s odborníkom 

Nenechávajte svoje úspory ležať bez povšimnutia, ale nechajte ich zarábať! Vo vyspelých krajinách je bežné, že sa o rodinný rozpočet stará finančný sprostredkovateľ, ktorý vie usmerniť členov rodiny aj v ich sporení a investovaní. Tak, aby im nezávisle ukázal viac možností a domácnosť sa nespoliehala len na jednu inštitúciu. 

S výberom vhodných produktov vám, na základe vami stanovených cieľov, radi pomôžu naši investiční špecialisti z FinGO.sk. Na investovanie nikdy nie je skoro ani neskoro. Môžete začať kedykoľvek a myslite na to, že čím dlhšie necháte vaše peniaze pracovať, tým zaujímavejšie výnosy dostanete.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte svoje údaje a naše call centrum vás čoskoro spojí s odborníkom vo vašom okolí. 

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články