Osobné financie

Finančný sprostredkovateľ vám ušetrí čas aj peniaze. Ako to vlastne funguje?

Radi by ste získali výhodnú hypotéku, chcete si kvalitne poistiť byt či auto alebo výhodne sporiť na dôchodok? Pri týchto otázkach sa čoraz viac ľudí spolieha na finančných sprostredkovateľov. Porovnajú vám ponuky vo viacerých bankách či poisťovniach, odporučia tie najlepšie riešenia a ak prejavíte záujem, rovno vám finančný produkt aj vybavia. Vy tak ušetríte kopec času a veľakrát aj peňazí. S čím všetkým vám finančný sprostredkovateľ vie pomôcť, ako táto spolupráca funguje a ako je možné, že všetky jeho služby sú zadarmo?

S čím vám dokáže pomôcť finančný sprostredkovateľ

Nikto z nás nie je odborníkom na všetko. Lekár je expertom na zdravie, právnik na zákony, finančný sprostredkovateľ na financie. Niektorí makléri sú tzv. komplexní, čiže sa venujú všetkým finančným produktom a službám, iní sa zameriavajú na konkrétny segment, napríklad sa špecializujú len na hypotéky alebo investície. FinGO.sk poskytuje komplexné finančné služby, takže naši makléri vám vedia pomôcť so všetkými finančnými produktmi a službami, ktoré môžete potrebovať.

Výhodou finančných sprostredkovateľov je, že spolupracujú s viacerými bankami, poisťovňami a správcovskými spoločnosťami a poznajú špecifiká každej z nich. Vďaka svojim komplexným informáciám vám preto pomôžu vybaviť ten najlepší produkt vhodný práve pre vás oveľa efektívnejšie a rýchlejšie, ako by ste sa k ideálnemu riešeniu dopracovali vy sami. Prečo je to tak?  

Ako vlastne pracuje maklér? Produkty vám porovná aj vybaví 

Či už riešite bývanie a obzeráte sa po hypotéke, alebo chcete sporiť svojim deťom, prípadne hľadáte výhodné poistenie auta, finančný sprostredkovateľ zistí vaše konkrétne potreby a s ohľadom na vašu situáciu vám dokáže porovnať a vybaviť ten najvýhodnejší produkt. 

Sprostredkovateľ rieši vaše finančné potreby komplexne. Dôkladne zanalyzuje váš rodinný rozpočet, opýta sa na vaše plány a prispôsobí tomu výber a štruktúru vašich finančných produktov. Má to niekoľko kľúčových výhod. 

  • Aby ste získali najvýhodnejší finančný produkt, musíte si najskôr urobiť komplexný a detailný prieskum ponúk naprieč celým trhom. Týka sa to nielen hypoték, ale aj možností poistenia a investovania. Finančný sprostredkovateľ toto porovnanie urobí za vás oveľa rýchlejšie a efektívnejšie.
  • Pri porovnaní vám zároveň zrozumiteľne vysvetlí podmienky rôznych ponúk – pretože si nestačí všímať len výšku úrokovej sadzby alebo len cenu poistenia. Omnoho dôležitejšie sú aj ďalšie parametre a podmienky daných produktov, ktoré sú v každej banke či poisťovni iné. 
  • Maklér ochotne zodpovie aj vaše ďalšie otázky, ktoré vás budú zaujímať. Či už pôjde o poplatky pri úveroch alebo pri investovaní, výluky v poisťovniach a podobne.
  • Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam, ktoré by sa vám inak mohli prihodiť napríklad pri poistných udalostiach ak nabúrate auto, vytopíte susedov alebo pri vážnom úraze či ochorení. 
  • Získate tak prehľadné a podrobne spracované informácie o všetkých relevantných ponukách.  
  • Myslite na to, že každá banka aj poisťovňa sa zameriava na iný typ klientov. S finančným sprostredkovateľom sa môžete rýchlejšie zorientovať, ktoré inštitúcie a ponuky sú najvhodnejšie práve pre vás. 
  • Odporučí vám to najlepšie finančné riešenie a pomôže aj s papierovačkami. Mnohí makléri klientom pomôžu aj s vybavovačkami na úradoch, napríklad pri hypotéke s katastrom. Veľa produktov si s maklérom viete uzavrieť aj online. 

Po vybavení produktu pomoc finančného sprostredkovateľa nekončí. Jeho práca pokračuje aj po podpise zmluvy k vašej hypotéke alebo poistke nehnuteľnosti. Skúsený maklér vám postráži dôležité termíny, zmeny podmienok pri úveroch či v poistení. Pravidelne vám bude kontrolovať zmluvy, ktorých výhodnosť sa môže meniť v čase alebo po zmenách rodinnej situácie. 

Finančný sprostredkovateľ vám pomôže zadarmo

Finančný sprostredkovateľ od vás nemôže prijať žiadnu odmenu. Peniaze vo forme provízie získava od finančnej inštitúcie, čiže napríklad od banky, poisťovne alebo investičnej spoločnosti. Odmenu od nich dostane iba v prípade, ak s vami uzavrie zmluvu. 

Za porovnanie a vybavenie produktu teda finančnému sprostredkovateľovi nič neplatíte, pritom vďaka nemu ušetríte množstvo času a veľakrát aj peňazí. Pri výbere nevýhodného produktu s vysokým úrokom, poplatkami či inými skrytými háčikmi a nevhodnými podmienkami by ste totiž mohli stratiť veľa peňazí. 

Mimochodom, ľudia sa často mylne domnievajú, že produkty vybavené sprostredkovateľom sú potom drahšie. Ale nie je to pravda – či už hovoríme o hypotéke, poistení, druhom alebo treťom pilieri, nezaplatíte ani cent navyše. Či si ich uzavriete s maklérom alebo priamo v banke, poisťovni alebo v správcovskej spoločnosti, cena aj poplatky budú úplne totožné. 

Je to pre vás nezáväzné

Zároveň je dobré vedieť, že spolupráca s finančným sprostredkovateľom je nezáväzná. To znamená, že ak vám vybaví napríklad hypotéku, ale o ďalšie jeho služby nemáte záujem, nemusíte si práve cez neho uzavrieť aj poistenie kupovanej nehnuteľnosti či investovať na predčasné splatenie úveru. Síce vďaka tomu, že pozná podmienky úveru, vašu finančnú situáciu aj ďalšie plány do budúcna, vedel by vám s tým pomôcť rýchlejšie a efektívnejšie. Ale nie je to vaša povinnosť…   

Opýtajte sa finančného makléra aj na to, či spolupracuje so všetkými významnými finančnými spoločnosťami – či už hovoríme o bankách, poisťovniach, správcovských spoločnostiach a podobne. Jedine tak vám dokáže pripraviť skutočne relevantné porovnanie produktov. 

TIP: Zároveň dajte pozor na spoločnosti, ktoré majú aj vlastné investičné alebo poistné produkty. Je veľká pravdepodobnosť, že ich maklér bude preferovať a odporúčať najmä tieto produkty, hoci pre vás nemusia byť tie najvýhodnejšie.  

Aký je rozdiel medzi finančným poradcom a sprostredkovateľom? 

Hlavný rozdiel je práve v spomínanej odmene. Finančného poradcu totiž za jeho poradenstvo a konzultačné služby odmeňuje priamo klient. Na poradcov sa obracajú najmä firemní klienti ako sú podnikatelia, firmy a podobne. 

Bežní ľudia – tzv. retailoví klienti, ktorí riešia bývanie, potrebujú novú poistku alebo chcú výhodne sporiť, sa obracajú na finančných sprostredkovateľov – hoci ich ľudovo nazývajú „finančnými poradcami”. 

Prečo si skontrolovať aj staršie poistné či sporiace zmluvy 

Zároveň myslite na to, že tak ako vo svojich účtoch za energie, aj v zmluvách k finančným produktom si treba raz za čas upratať. Služby finančného sprostredkovateľa viete využiť aj vtedy, ak ste si kedysi zobrali spotrebný úver alebo uzavreli termínovaný vklad v banke, uzavreli investičné poistenie či poistku bytu, no dnes už môžu byť ich podmienky nevýhodné

Nechcete predsa platiť za niečo, čo vám reálne nepomôže alebo už jednoducho nie je také výhodné ako kedysi. Aj s týmto vám pomôže ostrieľaný finančný sprostredkovateľ, ktorý má vždy prehľad o aktuálnych podmienkach na trhu. 

  • Maklér priebežne kontroluje nielen aktuálnosť vašich údajov na zmluvách, ale najmä výhodnosť podmienok ako aj to, či zvolené parametre produktu stále vyhovujú vašej aktuálnej situácii. 
  • Za kontrolu vašich zmlúv maklérovi nič neplatíte, pritom vďaka tomu v rodinnom rozpočte môžete ušetriť desiatky eur, v niektorých prípadoch aj stovky eur mesačne. 
  • Ale nielen finančná úspora je dôležitá. Ak máte napríklad staršiu životnú poistku spred niekoľkých rokov, môže sa pokojne stať, že vám v prípade vážnej choroby alebo úrazu v súčasnosti vôbec nepomôže, alebo vám poisťovňa vyplatí oveľa menej peňazí ako reálne budete vy a vaši blízki potrebovať. 

Uvedomte si, že situácia na finančnom trhu sa mení a banky, poisťovne či investičné spoločnosti svoje produkty modernizujú a prispôsobujú potrebám klientov. Zároveň sa mení aj vaša životná situácia, ktorá ovplyvňuje výhodnosť pôvodne nastavených podmienok, či už hovoríme o úvere, poistení alebo o starších sporiacich produktoch.

Prečítajte si aj článok o starších životných poistkách so sporením.

Vyberte si skúseného odborníka, na ktorého sa môžete spoľahnúť 

Ak teda chcete, aby vám niekto pomohol s výberom a vybavením finančného produktu, ale nechcete za jeho služby platiť, obráťte sa na finančného sprostredkovateľa. Ako sme vysvetlili vyššie, naozaj vám dokáže ušetriť kopec času aj peňazí. Je dôležité, aby ste si vybrali solídneho človeka a odborníka na financie, na ktorého sa môžete spoľahnúť. 

Vo FinGO.sk máme špičkových maklérov s dlhoročnými skúsenosťami, ktorí majú pobočky na celom Slovensku. Komplexnosť služieb, férovosť a rýchlosť, ale najmä spokojnosť klientov sú u nás na prvom mieste. Preto kontrolujeme a strážime kvalitu svojich sprostredkovateľov. Naši makléri zároveň oceňujú každú pozitívnu spätnú väzbu a referencie od svojich klientov, ktoré im pomáhajú pri ich ďalšej práci. Prinášajú im nových klientov, ktorým takisto radi pomôžu.

Naši makléri vám bezplatne skontrolujú aj staršie finančné zmluvy a sú na telefóne aj pri poistných udalostiach. Pobočky máme na celom Slovensku, ale môžete sa s nami spojiť aj prostredníctvom kontaktného centra na čísle 0800 60 10 60, alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články