Život vo FinGO.sk

FinGO.sk bude digitalizovať maklérsky biznis ešte rýchlejšie. Získalo významnú investíciu


Najväčší digitálny maklér na Slovensku FinGO.sk získal investíciu viac ako 19 miliónov eur od investičného fondu Enterprise Investors. Toto spojenie umožní spoločnosti rásť ešte rýchlejšie a pokračovať v digitalizácii sprostredkovateľského prostredia. Počas najbližších troch rokov plánuje FinGO na Slovensku a v Česku investovať do rozvoja viac ako 30 miliónov eur, vďaka čomu do troch rokov očakáva obrat 100 miliónov eur. Enterprise Investors získavajú vo FinGO minoritný podiel.

S novým silným investorom môže FinGO ešte intenzívnejšie rozvíjať online technológie a digitálnu platformu Trhovisko, modernizovať a skvalitňovať služby pre klientov a maklérov, a investované prostriedky použije aj na rozšírenie svojej siete. FinGO so svojou digitálnou platformou na správu rodinných a firemných financií len začiatkom októbra ohlásilo vstup aj na český trh

Rýchlejší rast a cesta k budovaniu makléra budúcnosti

Vážim si dôveru Enterprise Investors, ktorí ocenili našu filozofiu a jedinečný koncept FinGO. Môžeme nielen začať budovať významného hráča na českom trhu, ale aj ďalej rozvíjať a znásobiť rast najväčšieho digitálneho makléra na Slovensku. Spoločne s novým silným partnerom budeme pokračovať v digitalizácii finančného sprostredkovania s cieľom vybudovať makléra budúcnosti. Plánujeme investovať do rozvoja FinGO viac ako 30 miliónov eur a do troch rokov chceme na Slovensku a v Česku dosiahnuť tržby vyše 100 miliónov eur,uviedol zakladateľ a majiteľ FinGO Lukáš Novák.

Na fotografii zľava – Martin Chocholáček, viceprezident Enterprise Investors, Dariusz Prończuk – managing partner Enterprise Investors, Lukáš Novák – zakladateľ a predseda predstavenstva FinGO a Vjačeslav Lypko, investičný riaditeľ Enterprise Investors.

Enterprise Investors (EI) sú jednou z najväčších spoločností spravujúcich fondy private equity v strednej a východnej Európe. Na trhu pôsobia najdlhšie, viac ako 30 rokov. Od svojho vzniku v roku 1990 vytvorili deväť fondov s celkovou hodnotou viac ako 2,5 miliardy eur. Doteraz investovali 2,1 miliardy eur a ukončili investície v objeme 4,2 miliardy eur.

V susednej Českej republike EI podporili rast spoločnosti Kofola aj AVG Technologies, pričom trhová kapitalizácia AVG sa počas ich pôsobenia zvýšila 11,5-násobne. Vo finančnom sektore EI v minulosti investovali v Maďarsku a Poľsku, na Slovensku ide o prvú investíciu v tomto segmente. 

„Rozhodli sme sa investovať do spoločnosti FinGO pre jej unikátny biznis model a z toho plynúci rastový potenciál. FinGO sa od konkurencie na trhu finančného sprostredkovania líši tým, že ako jediné prepája vyspelý systém online predaja s vlastnou sieťou maklérov. Práve tento model je v západnej Európe výrazne úspešnejší ako tradičný spôsob finančného sprostredkovania. Očakávame, že aj vďaka našej investičnej podpore dokáže FinGO znásobiť svoj výkon a sme presvedčení, že spoločnosť má potenciál narásť na lídra na trhu,“ okomentoval Martin Chocholáček, viceprezident Enterprise Investors, ktorý je zodpovedný za túto investíciu.  

Ďalší strategický krok

Generálny riaditeľ FinGO.sk Roland Dvořák podotkol, že vstup nového minoritného investora je ďalším strategickým krokom spoločnosti a zároveň jej kredibilitu posúva na vyšší level.

„Sme hrdí na to, že Enterprise Investors vyhodnotili ako najlepšiu obchodnú investíciu v rámci svojich aktivít na Slovensku práve FinGO.sk. Pochopili, že nie sme tradičný broker pool. Vďaka ekosystému založenému na online technológiách investujeme do inovatívnych projektov, ktoré prinášajú väčšie pohodlie maklérom aj klientom. Silné zameranie na digitalizáciu v spojení s transparentnými a férovými podmienkami sú hlavnými konkurenčnými výhodami, ktoré do FinGO.sk lákajú aj agentov z iných maklérskych spoločností a aj vďaka tomu naša sieť neustále rastie,” priblížil Dvořák.  

Investície do maklérov Netrisk.hu alebo Unilink 

Dôležitým faktorom pri rozhodovaní FinGO.sk boli aj doterajšie relevantné skúsenosti Enterprise Investors s akvizíciami iných rastúcich finančných spoločností v strednej Európe. 

Príkladom je Netrisk.hu, ktorý sa ako popredný online poisťovací maklér v Maďarsku pred 10 rokmi zaoberal takmer výlučne povinným zmluvným poistením (PZP) motorových vozidiel. Po príchode EI sa Netrisk.hu vypracoval na najväčšieho online poisťovacieho makléra v Maďarsku a jednoznačnú jednotku na trhu so všetkými produktmi neživotného poistenia. Spoločnosť sa rozšírila aj do ďalších produktových vertikál ako sú bankové či telekom produkty a investor ju pripravil na ďalšiu expanziu na zahraničné trhy. Podobnú úlohu zohrali Enterprise Investors aj u multi-produktového sprostredkovateľa a lídra na poľskom trhu, spoločnosti Unilink. 

Najväčší digitálny maklér na Slovensku

  • FinGO.sk ako samostatný finančný agent pôsobí na Slovensku od roku 2018 a v rebríčku najväčších maklérov mu za rok 2020 patrila 8. priečka.
  • Spoločnosť sa za prvé tri roky fungovania zaradila medzi TOP 3 sprostredkovateľov hypoték.
  • Vlani dosiahla rekordný objem úverov 525 mil. eur a v tomto roku očakáva, že v úveroch prekoná hranicu 700 mil. eur.
  • V minulom roku FinGO.sk napriek pandémii rástlo o takmer 40 % a dosiahlo obrat na úrovni 13,833 mil. eur.
  • Spoločnosť vlani spustila aj online platformu Fingo Reality na prepájanie maklérskeho broker poolu s realitnými kanceláriami a rozšírila tiež sieť Fingo Premium centier.
  • Broker poolu sa za tri roky fungovania podarilo takmer strojnásobiť počet finančných agentov a nedávno k nim pribudla aj významná sieť Wüstenrot InHouse Broker, ktorá vznikla z pôvodnej stavebnej sporiteľne. 

Jasná vízia založená na efektivite a synergiách

FinGO.sk od začiatku poskytuje komplexné finančné služby z oblasti osobných financií a svoje portfólio rozširuje aj do korporátnej oblasti.

Na fotografii CEO FinGO.sk Roland Dvořák (vľavo) s Lukášom Novákom, predsedom predstavenstva FinGO.

Máme jasnú víziu, ktorá je založená na efektivite a synergiách z ekosystému celej skupiny FinGO. Našim cieľom je spájať offline a online svet financií, preto sme vyvinuli digitálnu platformu, s ktorou ako jediná maklérska spoločnosť prinášame agentom kvalitných klientov z online prostredia. Popri digitalizácii sú ďalšími nosnými piliermi našej skupiny profesionalita a komplexita, preto budujeme Fingo Premium centrá, venujeme sa realitným projektom a vyvíjame ďalšie inovácie, ktoré modernizujú služby pre maklérov aj pre klientov,” uviedol majiteľ broker poolu Lukáš Novák.  

Unikátna digitálna platforma Trhovisko

Digitálna platforma Trhovisko efektívne prepája FinGO maklérov s klientmi, ktorí sa zaujímajú o hypotéku, investovanie či poistenie cez internet.

Po zanechaní kontaktu sa s klientom ako prvé spojí naše call centrum, za pár minút s ním upresní detaily jeho požiadavky a následne ho spojí s vhodným špecialistom v jeho okolí. Klienti tak riešia svoje finančné požiadavky v čase, keď sa o ne najviac zaujímajú a sprostredkovatelia denne získavajú nové obchodné príležitosti, ktoré sú vopred overené call centrom, čo šetrí čas maklérovi aj klientovi,” vysvetlil CEO Roland Dvořák.

Online obchody tvoria až do 30 % z príjmu maklérov v Trhovisku a ich podiel na celkovej produkcii broker poolu každý rok rastie. „Prirodzene, hlavným predajným kanálom aj naďalej ostáva naša silná maklérska sieť, ktorou pokrývame všetkých 79 okresov. Očakávame, že do konca roka budeme mať na Slovensku okolo 1200 finančných sprostredkovateľov,” doplnil.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články