Fingo radí Hypotéky Reality

Kupujete nehnuteľnosť? 5 tipov, ktoré vám pomôžu


ponuka nehnuteľností

Obzeráte sa po prvom vlastnom bývaní, chcete sa presťahovať do väčšieho bytu alebo hľadáte rodinný dom? Pri súčasnej situácii na realitnom trhu to nie je také jednoduché. Ponuka je slabá a ani zďaleka nepokrýva obrovský dopyt po nehnuteľnostiach, ktorý podporujú aj rekordne lacné hypotéky. Máme pre vás päť tipov, ktoré vám pri hľadaní a kúpe vášho vysnívaného bývania pomôžu.

Každý z nás má vlastné predstavy a štandardy na kupovanú nehnuteľnosť nastavené individuálne. Niekto chce bývať v centre mesta, ďalší preferuje perfektnú občiansku vybavenosť ši dostupnosť do práce, iný chcú mať nablízku športoviská a podobne. Preto je dôležité, aby ste si na začiatku odpovedali na otázku, čo od vášho bývania očakávate. Mladí ľudia skôr vyhľadávajú byty v blízkosti svojho pracoviska, rodina s deťmi už potrebuje o izbu navyše a najlepšie aj vlastnú záhradku, preto sa obzerá po domoch alebo väčších bytoch. 

Bez ohľadu na to, ku ktorej kategórii patríte, dobrá dostupnosť do mesta, resp. miesta výkonu práce a kvalitná občianska vybavenosť sú pri výbere nehnuteľnosti to najpodstatnejšie.

Ak budete kúpu nehnuteľnosti financovať hypotékou, najskôr si v bankách nezáväzne preverte, koľko peňazí vám dokážu požičať a zamyslite sa aj nad tým, ako dofinancujete zvyšok kúpnej ceny.

TIP: Najefektívnejšie bude, ak v tejto fáze oslovíte finančného sprostredkovateľa, s ktorým oveľa rýchlejšie zistíte váš cenový strop a budete vedieť, po akej nehnuteľnosti a v akej lokalite môžete začať loviť”. Viac si môžete prečítať aj v našom blogu

Fingo výpočet hypotéky kalkulačka

1. Obhliadka lokality

V lokalite, o ktorú máte záujem, si určite vopred urobte niekoľko obhliadok. Okrem toho, že si na vlastnej koži odskúšate dostupnosť do práce či do škôlky a preveríte občiansku vybavenosť danej lokality, na obhliadkach môžete zistiť napríklad aj to, aké sú dispozície bytov, ktoré sa môžu aj v starších bytových domoch líšiť. 

Ak vám to finančné možnosti dovolia, odporúčame vám vo vybranej lokalite prenajať si byt či dom na krátkodobý alebo dlhodobý prenájom. Lokalitu takto navnímate najlepšie a po kúpe nehnuteľnosti vás neprekvapia nepríjemnosti, ktoré si počas bežnej obhliadky domu či bytu nemusíte všimnúť. Môže ísť aj o náveternú stranu, veľký hluk, prašnosť a podobne. 

2. Strážny pes 

V prípade, že sa rozhodnete hľadať nehnuteľnosť na vlastnú päsť bez pomoci realitnej kancelárie, je dôležité aby ste dobre poznali trh. Priebežne sledujte ponuku realitných portálov, či už súkromnú inzerciu alebo inzerciu realitných kancelárií. Aby ste si zvýšili šance a dostali sa k ponukám medzi prvými, nastavte si aj službu Strážny pes. O čo ide? 

Strážny pes vám bude posielať notifikácie o nových ponukách nehnuteľností. 

  • Funguje to tak, že si na realitnom portáli zadáte vami vybrané parametre hľadanej nehnuteľnosti – napríklad lokalitu, typ nehnuteľnosti, rozlohu, cenový strop a podobne.
  • Akonáhle sa na portáli objaví nová ponuka, strážny pes vás na ňu upozorní zaslaním e-mailu.
  • Táto služba je bezplatná a ponúka ju väčšina realitných portálov.

Množstvo praktických rád a tipov pri výbere vhodnej hypotéky nájdete aj v našom sprievodcovi k novému bývaniu, ktorého si môžete stiahnuť zadarmo.

Fingo_hypo_ebook

3. Agent kupujúceho

V dnešnej dobe obrovského dopytu po kúpe nehnuteľností a slabej ponuky realitné kancelárie ponúkajú službu, ktorú keby ponúkli klientom pár rokov dozadu, tak by len neveriacky krútili hlavami. Ide o službu Agent kupujúceho, pri ktorej realitka zastupuje  záujmy kupujúceho a sprevádza ho celým procesom kúpy nehnuteľnosti. Ani vo sne by nás nenapadlo, že niečo takéto sa môže na Slovensku uchytiť, ale z dôvodu silného dopytu po kúpe realít a nízkej ponuky, si túto službu osvojilo čoraz viac kupujúcich.

  • Výhodou tejto služby je, že sa môžete dostať k nehnuteľnosti, ktorú realitná kancelária ešte neinzerovala na realitných portáloch a tým pádom máte prednostné právo kúpy
  • Realitný maklér taktiež dohliada nad celým procesom kúpy nehnuteľnosti – vyjedná vám kúpnu cenu a za asistencie právnika prekontroluje kúpne zmluvy, aby boli v poriadku.
  • Realitná kancelária si potom vo finále od vás zoberie buď dopredu dohodnutú fixnú odmenu alebo určité percento z transakčnej ceny nehnuteľnosti. 

4. Passport nehnuteľnosti 

Pri obhliadke bytu sa nezabudnite opýtať aj na mesačné zálohové platby a zistite si od majiteľa alebo správcu bytového domu, aký je stav fondu opráv, či je bytový dom zaúverovaný, aké opravy a úpravy v ňom boli vykonané a aké sa chystajú robiť v blízkej dobe. Pri staršom byte sa pýtajte aj na to, či v byte boli menené rozvody a stupačky.

V dnešnej dobe už existujú rôzne možnosti ako si preveriť, či nehnuteľnosť nemá vady, ktoré by vám mohli znepríjemňovať kvalitu bývania. Na tento účel viete využiť stavebného inžiniera, ktorý vám urobí tzv. passport nehnuteľnosti. Ide o súpis dát konkrétnej nehnuteľnosti, v ktorom stavebný inžinier vyhodnotí parametre nehnuteľnosti a upozorní na možné úskalia. 

  • Najčastejšie sa táto služba využíva pri obhliadke a preberaní novostavieb, ale rovnako vám môže pomôcť aj pri obhliadke starších bytov, domov či pozemkov. 
  • Najmä pri bytoch a domoch vás môže odborník upozorniť na vady, ktoré si nemusíte všimnúť ako je zlá maľovka, chybne položené obklady alebo parkety, zle osadená sanita, krivé soklové lišty a podobne.
  • Odborník taktiež vie zistiť hlučnosť bytu a posúdiť, či boli pri výstavbe použité dobré stavebné postupy. 
  • Premeria jednotlivé izby a zistí, či odchýlka výmer izieb nie je príliš veľká a podobne.

najlepšia hypotéka

Cena passportu závisí od veľkosti nehnuteľnosti a môže sa pohybovať zhruba od 150 € pri 1-izbovom byte až po 350 € pri 5- a viacizbovom byte alebo rodinnom dome. V porovnaní s dnešnými vysokými cenami nehnuteľností je cena za passport nehnuteľností zanedbateľná a pri akýchkoľvek pochybnostiach o kupovanej nehnuteľností túto službu určite odporúčame.

5. Podpis rezervačnej zmluvy neunáhlite

  • Ak ste vašu nehnuteľnosť našli, prvým krokom procesu kúpy nehnuteľnosti je podpis rezervačnej zmluvy. 
  • Pri financovaní kúpy hypotékou sa ešte pred podpisom rezervačnej zmluvy opäť stretnite s hypotekárnym špecialistom, aby sa vám nestalo, že vám banka z nejakého dôvodu hypotéku zamietne a vy prídete o rezervačný poplatok vo výške pár tisíc. 
  • Ak máte potvrdené, že podmienky pre hypotekárny úver spĺňate a budete môcť o úver požiadať, odporúčame už pred podpisom rezervačnej zmluvy zapojiť do procesu aj právnika, aby vás upozornil na možné riziká v zmluve. 
  • Ak kupujete nehnuteľnosť zo súkromnej inzercie, kontrola zmlúv právnikom by mala byť povinná jazda, aby ste sa nedostali ako kupujúci do problémov spojených s prevodom vlastníckeho práva. 
  • V prípade že kupujete byt či dom cez realitku, realitný maklér má dohliadať na bezpečnosť celej transakcie, keďže každá realitná kancelária by mala spolupracovať s právnikmi, ktorí formulujú a kontrolujú kúpne zmluvy. 
  • Silný partner v podobe realitnej alebo advokátskej kancelárie pri kúpe nehnuteľnosti je základom bezproblémového priebehu nadobudnutia vášho vysnívaného bývania.

TIP: Pri kúpe nehnuteľnosti ušetríte množstvo času aj nervov, ak budete mať poruke skúseného odborníka, ktorý vám pomôže s financovaním. Detailné porovnanie hypoték naprieč celým bankovým trhom vám urobíme vo FinGO.sk. Sme experti na osobné financie a pomôžeme vám nielen s výberom najvýhodnejšieho úveru, ale aj s jeho vybavením. 

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte svoje údaje vo formulári nižšie a naše call centrum vás spojí so skúseným maklérom vo vašom okolí. 

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články