Poistenie majetku

Po zemetrasení mnohým ľuďom nepreplatia škody v plnej výške. Prečo je to tak?

Zemetrasenie na východnom Slovensku opäť pripomenulo, aké dôležité je kvalitné poistenie majetku, ktoré si treba raz za čas aj aktualizovať. Táto udalosť žiaľ opäť poukáže aj na problém drvivej väčšiny nehnuteľností na Slovensku, ktoré sú podpoistené a nemajú komplexné poistné krytie. Netýka sa to len rodinných domov, ale aj bytoviek, firemných budov a takisto majetku miest a obcí.

Kryje poistenie nehnuteľnosti škody spôsobené zemetrasením?

Zemetrasenie je v poistných zmluvách poistenia nehnuteľnosti definované ako živel a toto riziko je vo všetkých poisťovniach zahrnuté v základnom krytí poistenia. To znamená, že všetky poisťovne kryjú škody spôsobené zemetrasením, a to až do výšky poistnej sumy.  

Podmienky, za ktorých poisťovne po zemetrasení štandardne schvália poistné plnenie a vyplácajú klientom peniaze, sa ale líšia. Je len zopár poisťovní, ktoré kryjú škody od akejkoľvek „sily” zemetrasenia. Väčšina poisťovní má v podmienkach definovanú aj intenzitu zemetrasenia a najčastejšie je to od 5. a 6. stupňa makroseizmickej stupnice. Pozor, nejde o mediálne známejšiu Richterovu stupnicu, ktorá má len 10 stupňov. Makroseizmická stupnica ich má 12 a práve na ňu sa odvolávajú poisťovne.

Podľa našich informácií, poisťovne v prípade októbrového zemetrasenia urobia výnimku a poistné udalosti na východnom Slovensku budú posudzovať individuálne. Vyjdú tak v ústrety aj klientom, ktorí by štandardne nemali nárok na poistné plnenie.

Väčšina domov je podpoistená. Čo to pre vás znamená?

V každom prípade však dobre urobíte, ak si skontrolujete svoju poistnú zmluvu alebo sa s touto úlohou obrátite na vášho finančného sprostredkovateľa. V drvivej väčšine starších dojednaných poistných zmlúv sa totiž stretávame s podpoistením. Neviete, či sa to týka aj vás? Ak máte nehnuteľnosť poistenú na nižšiu poistnú sumu ako je jej reálna hodnota, tak áno. 

Príklad podpoistenia: Predstavme si, že ste si pred 10 rokmi postavili dom za 60 000 eur a na túto sumu ste ho aj poistili. Vzhľadom na vyššiu infláciu, vývoj cien materiálov a práce na trhu, by ste dnes rovnaký dom postavili za 120 000 eur, takže na ňom vzniklo 50 %-tné podpoistenie. V praxi to znamená, že ak by na vašej nehnuteľnosti či už po zemetrasení, alebo aj záplave či požiari vznikla škoda za 20 000 eur, poisťovňa môže pristúpiť k tomu, že vám vyplatí len 10 000 eur. Keby ste mali poistnú sumu vo vašej zmluve aktualizovanú, vyhli by ste sa strate 10 000 eur. 

Obvyklá hranica, od ktorej poisťovne začínajú krátiť poistné plnenie, je podpoistenie v rozsahu aspoň 15 %. Takže pri nižšom podpoistení sa človek obvykle nemusí báť, že mu budú chýbať peniaze na pokrytie vzniknutých škôd.

Prečítajte si aj: Overte si, či nemáte vašu nehnuteľnosť podpoistenú. Môžete ušetriť tisíce eur 

Máte komplexné poistenie? Ak nie, preplatia vám prasknuté múry, ale zničený nábytok nie

Ďalším častým problémom starších poistných zmlúv je aj to, že klienti nemajú uzavreté komplexné poistenie. Teda majú poistenú len nehnuteľnosť, ktorá je podmienkou k čerpaniu hypotéky, ale nemajú poistenú aj domácnosť a zodpovednosť za škodu, ktorú by mohli spôsobiť tretej osobe. 

Prečo je to také dôležité? 

  • Ak máte poistenú len nehnuteľnosť, poisťovňa vám môže uhradiť len škody, ktoré vznikli na vašom dome – v prípade zemetrasenia sú to napríklad popraskané obvodové múry, komín či strecha. 
  • No keďže nemáte poistenú aj domácnosť, nepreplatia vám už zničené zariadenie, napríklad poškodenú skriňu, rozbitý televízor alebo sklá v nábytku.

Žiaľ, až podobné živelné udalosti ľudí motivujú k tomu, aby si skontrolovali staršie poistné zmluvy. Nezabudnite, že ak vlastníte nehnuteľnosť, mali by ste mať uzavreté poistenie nehnuteľnosti, domácnosti aj zodpovednosti za škodu. Nespoliehajte sa len na základný balík poistenia a svoju zmluvu kontrolujte aspoň každé 2 až 3 roky.


TIP: Neviete, či vás vaša poistka dostatočne chráni? Naši skúsení makléri z FinGO.sk vám ju môžu skontrolovať. Ak to bude potrebné, odporučia vám, ako ju upraviť tak, aby ste mohli pokojne spávať. 

Či už sa chcete poradiť ohľadom poistenia domu, bytu, alebo aj ohľadom PZP či havarijného poistenia, zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60. Môžete nám zanechať aj kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články