Cestovné poistenie Fingo radí Osobné financie Poistenie majetku

Poistenie do hôr: 5 rád, prečo si ho uzavrieť


poistenie do hôr

Pevný ruksak, vhodná obuv a oblečenie do každého počasia, základná lekárnička, čelovka,… Množstvo Slovákov v tomto roku dovolenkuje na našich horách a niektorí si práve plánujú obľúbenú jesennú turistiku. Kvalitnú výbavu na hory rozhodne netreba podceňovať a oplatí sa pribaliť aj poistenie na zásah horskej záchrannej služby. Viete, v akých situáciách vám pomôže a koľko stojí?

Na to, aby ste sa pred odchodom do hôr poistili, nemusíte zdolávať len vysokohorské štíty. Zradný dokáže byť aj menej náročný terén. Poistenie do hôr sa vám teda zíde nielen pri turistike v najnavštevovanejších Tatrách, ale aj v Malej či Veľkej Fatre, Stredných Beskydoch alebo aj v Slovenskom raji. To všetko sú lokality, kde pri úrazoch zasahuje Horská záchranná služba. 

Nepodceňujte prípravu

Pri plánovaní výletov a turistických trás sledujte ich dĺžku aj prevýšenie a vyberajte ich najmä s ohľadom na vašu kondíciu. Pred odchodom si vždy preverte očakávaný vývoj počasia, zistite stav a prípadné obmedzenia na turistických chodníkoch.

Aktuálny prehľad o počasí, situácii na horách, výstrahách a ďalšie užitočné informácie nájdete aj v aplikácii Horská záchranná služba. V prípade núdze si ňou privoláte pomoc jedným tlačidlom a zdieľate takto aj svoju polohu so záchranármi. 

Horskí záchranári hlásia výjazdy k zraneným či strateným osobám takmer každý deň. Ak si ich privoláte na pomoc a nemali by ste poistenie do hôr, náklady na záchrannú akciu by ste si platili z vlastného vrecka a nie je to lacná záležitosť.

5 rád o poistení do hôr na Slovensku

  1. Poistenie do hôr vás kryje pri turistike na Slovensku a je potrebné si ho uzatvoriť najneskôr deň pred plánovanou turistikou.
  1. Poistenie ponúkajú viaceré poisťovne a rozdiely môžu byť v cene, vo výške poistných súm, čiže vo výške krytia aj v rozsahu poistenia.
  1. Ak sa chystáte do hôr s deťmi, tie poistenie nepotrebujú. Od poplatkov za záchranu horskej služby sú totiž oslobodené fyzické osoby, ktoré nie sú plnoleté a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.
  1. Ak ste vášnivý turista a chodievate na hory pravidelne viackrát do roka, môžete si uzatvoriť celoročné poistenie, ktoré pre vás môže byť cenovo výhodnejšie.
  1. Pri dlhších pobytoch, resp. dovolenke na Slovensku sa okrem poistenia do hôr môže zísť aj úrazové pripoistenie, poistenie batožiny, občianskej zodpovednosti, prípadne športových aktivít, ktoré sú rizikovejšie.

TIP: Pre rýchlejšie zorientovanie v ponuke poisťovní môžete použiť online kalkulačku, v ktorej stačí zadať dátum odkedy dokedy sa chcete poistiť a váš dátum narodenia.

jesenná turistika

Čo vlastne kryje poistenie na zásah horskej služby

  • náklady spojené s činnosťou záchrannej horskej služby (keďže tie nie sú hradené z nášho zdravotného poistenia)
  • záchranu, pátranie či vyslobodzovanie, keby ste sa stratili v horách
  • prevoz do nemocnice, napríklad aj vrtuľníkom
  • poistenie kryje aj škody, ktoré by ste v horách spôsobili inej osobe

Koľko stojí poistenie do hôr

Náklady na zásah horskej služby nie sú zanedbateľné. Pri štandardnom zásahu terénnym vozidlom sa pohybujú okolo 300 eur, no ak si záchranná akcia vyžaduje aj výjazd vrtuľníka kvôli ťažko dostupnému terénu, môže vás stáť aj niekoľko tisíc eur. 

Pozor! Od poplatkov za záchranu horskej služby sú na Slovensku oslobodené deti do 18 rokov a osoby.

Za základné cestovné poistenie do hôr zaplatíte menej ako 1 euro za osobu a deň. Rozšírený balík o poistenie úrazu, batožiny a zodpovednosti vás bude stáť okolo 1,50 eura za osobu a deň. Víkendová turistika s deťmi tak vyjde na poistnom 4-člennú rodinu do 6 eur. Rodičia si zaplatia po 3 eurá a deti poistenie nepotrebujú.  

Lokality, na ktoré sa vzťahuje poistenie

  • Belianske Tatry
  • Malá Fatra
  • Nízke Tatry
  • Pieniny
  • Stredné Beskydy
  • Slovenský raj
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry

poistenie do hor

Poistenie nenechajte na náhodu

Ak sa chystáte na turistiku, vždy dobre zvážte svoju kondíciu a nepreceňujte svoje sily. Nielen pri výbere cestovného poistenia sa môžete poradiť aj s našimi skúsenými finančnými sprostredkovateľmi z FinGO.sk. Majú prehľad o aktuálnych podmienkach, cenách a benefitoch jednotlivých poisťovní a vedia vám odporučiť vždy to najvýhodnejšie poistenie.

Výhodou makléra je aj to, že vám pomôže pri riešení poistných udalosti a poradí vám, ako postupovať, aby všetko dobre dopadlo.

Maklérov z FinGO.sk nájdete na celom Slovensku. Bezplatne a nezáväzne vám skontrolujeme aj vaše staršie poistné zmluvy, aby ste vedeli, že vás pred nepredvídanými situáciami chránia naozaj dostatočne. 

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články