Cestovné poistenie Fingo radí

10 + 1 tipov, čo si zbaliť na dovolenku


Chystáte sa na dovolenku? Obsah vašej batožiny ovplyvňuje množstvo faktorov –  typ a dĺžka vašej dovolenky, veľkosť batožiny a váhového limitu, ktoré závisia hlavne od zvoleného spôsobu prepravy. Pri toľkých faktoroch v hre je veľmi ľahké zbaliť si príliš málo, alebo naopak, príliš veľa vecí. Špeciálne, ak si balenie necháte na poslednú chvíľu. Na čo určite nezabudnúť a ako sa zbaliť tak, aby vám na dovolenke nič podstatné nechýbalo?

  • Cestovná batožina druh a veľkosť cestovnej batožiny prispôsobte najmä spôsobu dopravy a itineráru vašej cesty. Ak cestujete na pár dní do niektorej európskej metropoly, určite vám postačí praktický kufor na kolieskach. Ak sa chystáte na trek do Himalájí, odolný a zároveň ľahký batoh bude zrejme jasnou voľbou. Z batožiny odstráňte staré útržky z predchádzajúcich ciest a každú batožinu si zreteľne označte štítkom s vaším menom a adresou.
  • Peniaze a kreditné karty – pripravte si kreditné karty a aspoň minimálnu hotovosť v mene krajiny, do ktorej cestujete. Ak neviete, či sa vám viac oplatí platiť na dovolenke kartou, alebo uprednostniť platby v hotovosti, prečítajte si tento článok. Dozviete sa, ktorá metóda môže byť pre vás výhodnejšia a kde naopak na vás číhajú nemalé poplatky.  
  • Cestovné doklady – zhromaždite si všetky potrebné cestovné doklady. Medzi najdôležitejšie patria občiansky preukaz, pas, víza (ak cestujete do krajiny, ktorá víza na vstup vyžaduje), letenky, potvrdenie rezervácie hotela či ďalších služieb a tiež všetky dôležité kontakty a adresy. Na dovolenke vždy odporúčame nosiť oddelene na dvoch miestach občiansky preukaz a pas, a to aj vtedy, ak cestujete iba v rámci Schengenského priestoru. V prípade straty alebo krádeže občianskeho preukazu sa vrátite späť do vlasti na základe pasu.  
  • Cestovné poistenie –  cestovné poistenie si uzavrite pred každou cestou do zahraničia a to aj vtedy, ak cestujete iba do niektorého zo susedných štátov. Cestovné poistenie si vždy vyberajte podľa toho, kam cestujete a čo na dovolenke plánujete robiť. V prípade, ak cestujete do krajín mimo EU, odporúčame cestovné poistenie s vyšším krytím liečebných nákladov, minimálne 150 000 eur. Výška poistného je v porovnaní s nákladmi na ošetrenie zanedbateľná.
  • Lieky – pripravte si všetky lieky, ktoré pravidelne užívate a aj také, ktoré vám poslúžia v prípade náhlych a nečakaných problémov. Hodiť sa môžu lieky od bolesti, horúčky a lieky pri tráviacich ťažkostiach. Nezabudnite tiež na prvú pomoc na spálenú pokožku. Zo zdravotníckych pomôcok si zabaľte aspoň teplomer a vodeodolné náplaste.  
  • Hygienické potreby – ak cestujete iba s príručnou batožinou, pozor na pravidlá, ktoré obmedzujú povolené množstvo tekutín. Všetky hygienické potreby, pasty a gély musia byť umiestnené v priehľadnom plastovom vrecku a ich maximálny povolený objem je 100 ml na každú samostatnú nádobu. Preto musíte dobre zvažovať, akú kozmetiku budete na dovolenke skutočne potrebovať. Bez čoho sa ale na žiadnej dovolenke nezaobídete, je určite zubná kefka a zubná pasta, krém na opaľovanie a dezodorant.
  • Oblečenie a obuv – pred samotným balením odporúčame vopred navštíviť niektorú z overených stránok s počasím (napr. weather.com) a overiť si, aké počasie môžete vo vami vybranej destinácii očakávať najbližších sedem až desať dní. Zbaľte si oblečenie, ktoré sa ľahko vrství a ľahko kombinuje. Ideálne také, čo sa nekrčí a tiež rýchlo schne. Nezabudnite na plavky a pohodlnú obuv.
  • Doplnky – pri doplnkoch poriadne zvažujte, či ich skutočne budete potrebovať. Plážové osušky a uteráky zaberú v kufri veľa miesta, no často sú už štandardnou výbavou nielen v hotelových rezortoch, ale aj v mnohých dovolenkových apartmánoch. Ak plánujete stráviť dovolenku na lehátku pri hotelovom bazéne, šnorchel či potápačské okuliare pokojne nechajte doma. Namiesto dáždnika si zabaľte radšej pršiplášť. Je omnoho ľahší a skladnejší. Na čo by ste však určite nemali zabudnúť, sú slnečné okuliare a pokrývka hlavy.  
  • Knihy (a iné kratochvíle) – čítanie je jedna z najobľúbenejších dovolenkových aktivít. Ak na dovolenku cestujete autom a ste vášnivý čitateľ, zrejme sa v počte kníh nebudete obmedzovať. Ak však cestujete lietadlom, zvážte elektronickú čítačku, alebo si niekoľko zaujímavých knižných titulov stiahnite do svojho tabletu. 
  • Elektronika – elektroniku má väčšina poisťovní vo výlukách a tak pri strate alebo odcudzení batožiny náhradu škody nezískate. Výluky sa vzťahujú na všetky elektronické a optické prístroje ako sú notebooky, fotoaparáty alebo zábavná elektronika. Ak so sebou predsa nejaké elektronické prístroje na dovolenku beriete, nezabudnite na nabíjačky a praktické adaptéry na zásuvky.

A na záver niekoľko odporúčaní: Nezabudnite si pribaliť otvorenú myseľ – určite sa vám bude hodiť pri spoznávaní nových kultúr. Rovnako sa vyzbrojte poriadnou dávkou trpezlivosti. Nie všetko vždy dopadne presne podľa našich predstáv a plánov. A tiež nebuďte nároční a nedopusťte, aby prílišné očakávania zmarili vašu dovolenku hneď na začiatku.

Chceli by ste sa poradiť pri výbere cestovného poistenia, alebo aj ohľadom iných rodinných financií? Radi vám pomôžeme.

Nechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články