Neživotné poistenie Osobné financie Poistenie auta

Pomôžeme vám uzatvoriť výhodné PZP na motocykel


motorkári dovolenka

Hľadáte najvýhodnejšie poistenie motorky? Nezabudnite, že aj keby ste na vašom dvojkolesovom tátošovi jazdili len rekreačne, povinné zmluvné poistenie (PZP) musíte mať zo zákona uzavreté, inak riskujete mastnú pokutu. Poistku na motorku si viete uzavrieť aj online a radi vám s tým pomôžeme. 

Či už jazdíte skútrom do práce, alebo si po víkendoch užívate jazdu za dobrodružstvom na endure či chopperovi, PZP je zo zákona povinné na každý typ motocykla. Motorkárom to prikazuje zákon, aký sa vzťahuje aj na autá – teda Zákon 381/2001 o povinnom zmluvnom poistení. 

Podľa neho musia mať uzavreté PZP nielen osobné autá, ale aj štvorkolky, nákladné autá, prívesy a taktiež aj motocykle a všetky vozidlá, ktoré sú evidované na dopravnom inšpektoráte. Ak by ste jazdili na motorke bez PZP-čka, hrozí vám pokuta až do výšky 3 320 eur. 

TIP: Vo FinGO.sk vám uzavrieme najvýhodnejšie poistenie na motorku rýchlo a jednoducho.  

Fingo.sk PZP porovnávač

Ako vybrať to správne PZP na motocykel 

Pri PZP motocyklov poistenie kryje najmä škody, ktoré svojou motorkou spôsobíte niekomu inému. Minimálne rozdiely môžu byť v poskytovaných asistenčných službách a ponuka pripoistení tiež nie je taká rozsiahla ako pri osobných autách. Na motocykel si však môžete uzavrieť dva druhy poistenia – sezónne alebo klasické. Nižšie si vysvetlíme, aký je v nich rozdiel a aké majú výhody a nevýhody.

Sezónne poistenie

Sezónne PZP si môžete uzavrieť na vopred presne určený čas, takže si motorku poistíte len na obdobie kedy ju plánujete používať. Nemyslí sa tým však týždeň či mesiac, v praxi sa poistenie uzatvára zväčša od jari do jesene

  • Výhodou sezónneho poistenia môže byť nižšia cena – keďže cena sa zvyčajne počíta ako pomerná čiastka z klasického ročného poistného. Na poistení tak môžete ušetriť desiatky eur ročne, v závislosti od typu a veľkosti motocykla samozrejme aj viac. 
  • Nevýhodou sú ďalšie poplatky a vybavovačky. K dátumu konca sezónneho poistenia totiž musíte motocykel dočasne odhlásiť z evidencie vozidiel, s čím sú spojené ďalšie finančné náklady aj čas potrebný na vybavovanie. 
  • Poplatok za dočasné odhlásenie vozidla do 1 roka je 5 € a za následné prihlásenie motocykla potom zaplatíte znova 5 €. To, či sa vám oplatí sezónne poistenie, si viete ľahko vypočítať a porovnať s cenou za klasické celoročné poistenie. 
  • Okrem uvedených poplatkov však majte na mysli aj potrebný čas na návštevu dopravného inšpektorátu, prípadne ďalšie vaše náklady spojené s odhlásením a opätovným prihlásením motorky.
  • Nezabúdajte aj na riziko pokuty, ktorá vám hrozí ak by ste na svoje povinnosti zabudli. Napríklad keby vám skončila platnosť PZP a vy zabudnete dočasne odhlásiť motorku z evidencie vozidiel, hrozí vám spomínaná pokuta do 3 320 eur.

TIP: Sezónne poistenie neponúkajú všetky poisťovne. Aj by ste o tento typ poistenia mali záujem, makléri z FinGO.sk vám odporučia a vybavia to najvýhodnejšie na trhu. Stačí ak nám zanecháte kontakt a my sa vám ozveme. 

    Klasické poistenie 

    Klasické PZP motorky je o niečo menej komplikované na vybavenie a funguje rovnako ako ho poznáme pri PZP na osobné autá. Štandardne sa uzatvára na rok a po roku automaticky pokračuje ďalej na dobu neurčitú až kým ho nevypoviete podľa pravidiel vo vašich poistných podmienkach, ktoré sú súčasťou každej zmluvy. 

    Na porovnanie PZP na motorku máme pre vás praktický online porovnávač. 

    Havarijné poistenie motocykla

    Rovnako ako na auto, aj na motocykel si môžete uzavrieť aj havarijné poistenie, tzv. kasko. Tento druh poistenia však motorkári využívajú menej, keďže sadzby poistného sú o dosť vyššie ako sadzby poistného pri havarijnej poistke na auto.

    Príklad: Kasko na auto s novou hodnotou 15 000 € môže stáť približne od 250 € ročne, čo je 1,6 % z hodnoty vozidla. Pri motocykloch sa však sadzby poistného môžu šplhať až k 10 %. Ak by mala motorka novú hodnotu 15 000 €, ročné havarijné poistenie by klienta mohlo stáť cca 5 % z jej hodnoty, teda 750 € ročne.

    Online poistka na motorku

    Poistenie motorky si môžete uzavrieť aj online, čo v poslednom období preferuje veľmi veľa klientov. Je to rýchle a jednoduché riešenie a stačí vám k tomu technický preukaz motocykla a váš doklad totožnosti, napr. občiansky preukaz alebo pas. 

    Poistenie si môžete uzavrieť cez FinGO.sk online kalkulačku PZP.

    • Stačí, ak v kalkulačke z predvoleného druhu vozidla “osobný automobil do 3,5 t (M1)” zvolíte druh vozidla “motocykel”. 
    • Kalkulačka vám na pár klikov porovná ponuky poistenia na váš motocykel.  
    • V prípade potreby vám aj naši odborníci na telefóne pomôžu s vyplnením a uzavretím zmluvy. 

    Ak preferujete osobné stretnutie, môžete nám zavolať na 0800 60 10 60 a naše call centrum vás spojí so skúseným maklérom vo vašom okolí. Výhodou uzatvorenia poistenia cez FinGO.sk porovnávač je aj to, že naši sprostredkovatelia vám pomôžu pri riešení poistných udalostí a k zmluve vám poskytnú aj servis.

    TIP: Ak už poistenie máte, naši sprostredkovatelia vám vedia porovnať aktuálne ponuky PZP s podmienkami vašej zmluvy, ktorá už v súčasnosti môže byť nevýhodná. Takisto vám vieme postrážiť aj výročie vášho PZP, takže o rok nebudete ukrátení o novšie pripoistenia či iné benefity, ktoré môžete na PZP získať. 

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články