Investície

Prestaňte fajčiť a kúpte si namiesto toho nové auto


Výsledkom novoročných predsavzatí nemusí byť len zdravší život a štíhlejšia postava. Zmena životného štýlu môže byť pre vás zaujímavá aj z finančného hľadiska. Menej cigariet, alkoholu, mäsa a najazdených kilometrov môže viesť k prekvapujúcim úsporám. Ak ušetrené peniaze neminiete na spotrebu, ale investujete ich, z dlhodobého hľadiska môžete získať desaťtisíce eur.

Každý rok sa to opakuje. V prvom januárovom týždni sú ľudia odhodlaní konečne niečo zmeniť vo svojom živote. Začať behať, bicyklovať, chodiť do posilňovne, zdravšie jesť, prestať fajčiť a obmedziť alkohol. Chcú byť jednoducho štíhlejší a zdravší. Ako rok plynie, postupne klesá aj odhodlanie novoročné predsavzatia dlhodobo dodržiavať.  

Ako to zmeniť? Zhodou okolností má väčšina novoročných záväzkov aj tú výhodu, že človeku dokáže ušetriť peniaze. Ak budete pravidelne a dlhodobo investovať hoci aj malé sumy, tak môžete dosiahnuť naozaj prekvapujúco vysoké výnosy.

Koľko môžete ušetriť, ak sa vzdáte alkoholu, mäsa či cigariet?

„Začnem chodiť do práce na bicykli, auto nechám doma,“ aj takéto predsavzatie často zaznieva na začiatku roka. Ak najazdíte denne približne 8 kilometrov, tak môžete ušetriť každý deň asi 70 centov. To znie ako úplne zanedbateľná suma. Mesačne ide o približne 20 eur. Ak by ste si ich však odkladali  a investovali po dobu 10 rokov, na konci by ste mali takmer 4 000 eur. Za to už môžete ísť s celou rodinou na dovolenku k moru. Hoci aj autom.

Zaujímavejšie to začne byť, ak obmedzíte pitie alkoholu a každý deň tak ušetríte 2 eurá, ktoré by ste  minuli napríklad na čapované pivo. To už je mesačne 60 eur k dobru. Po 10 rokoch investovania by ste  takto získali viac než 10 000 eur.

Vzhľadom na avizované ďalšie zdražovanie cigariet sú asi najzaujímavejšie počty pri fajčiaroch. Ak fajčíte, tak vás jedna krabička denne môže vyjsť aj na 5 eur. Mesačne tak ide o 150 eur. Ak by ste ich  každý mesiac radšej investovali, po 10 rokoch by ste mali k dispozícii približne 26 000 eur, za čo by ste si už mohli kúpiť napríklad nové auto.   

Investujte dlhodobo

Všetci vieme, že z dôvodu demografie bude v budúcnosti náročné zabezpečiť dnešným mladým ľuďom dôstojné dôchodky. Na odchod do penzie je preto potrebné myslieť už v predstihu, ideálne niekoľkých dekád vopred. Nevieme čo bude o 30 rokov s prvým či s druhým pilierom. Aj vy si však viete prakticky kedykoľvek založiť svoj vlastný dôchodkový pilier, ktorý vám nikto nevezme a na ktorý sa budete môcť spoľahnúť. Stačí si vybrať vhodný investičný nástroj a začať si každý mesiac odkladať časť výplaty. Začať môžete hoci aj s malou sumou. Vždy je to lepšie ako nič a časom môžete mesačnú splátku zvýšiť o ľubovoľnú sumu.

Ako na to, sa môžete dočítať v blogu Pri investovaní buď ako robot

Najsilnejšou zbraňou mladého investora je čas. Ak máte pred sebou ešte niekoľko desaťročí do dôchodku, aj z malých súm sa dá nasporiť na slušný dôchodok. Nejde len o to, že si odkladáte peniaze dlhší čas, ale v prospech mladého človeka hrá aj fenomén zloženého úročenia.

O čo ide? Keď investujete, zhodnocujete nielen peniaze, ktoré na investičný účet pošlete, ale aj tie, ktoré vám tam postupne pribúdajú ako výnos z investovania. Čím dlhšie investujete, tým je efekt zloženého úročenia väčší.  

Ako a kam investovať

Mladí ľudia a ľudia v strednom veku majú pred sebou ešte dostatočne dlhý čas, počas ktorého si môžu sporiť do svojho vlastného dôchodkového piliera. V takomto prípade môžete investovať do akciových fondov. Ide o rizikovejšiu investíciu, avšak ak máte pred sebou napríklad 20 rokov produktívneho veku, tak sa prakticky nemáte čoho báť.

Iné je to v prípade, ak plánujete odísť do dôchodku  v najbližších rokoch. V takom prípade sú už vhodnejšie konzervatívnejšie možnosti investovania.  Najrozumnejšie je investovať do širokospektrálnych a diverzifikovných akciových fondov, ktoré obsahujú stovky, niekedy až tisícky firiem pokrývajúcich rôzne oblasti ekonomiky. V prípade ETF fondov je výnos dokonca po roku držania oslobodený od dane.

O ETF fondoch sa dozviete viac v blogu Čo sú to ETF fondy a aké sú ich výhody?

Dôležité je vybrať si dôveryhodnú spoločnosť, ktorá má na poskytovanie investičných služieb licenciu od Národnej banky Slovenska. Veľmi dôležitá je tiež výška poplatkov. Možno sa to nezdá, ale 0,5 % rozdiel v poplatkoch môže na konci znamenať rozdiel v tisícoch eur.  

Fundovaný finančný sprostredkovateľ vám vie odporučiť rozloženie investícií do rôznych nástrojov tak, aby vaše peniaze zarábali, ale zároveň aby boli v bezpečí.

V prípade akýchkoľvek otázok sa na nás neváhajte obrátiť. Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články