Fingo radí Investície Osobné financie

Tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným výdavkom. Ako ste na tom vy?

Slováci nešetria pravidelne, preto ich častokrát výdavky na opravu práčky alebo auta vedia nepríjemne prekvapiť. Podľa aktuálnych údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat nevedelo za vlaňajšok čeliť nečakaným finančným výdavkom až 30 % ľudí. Od roku 2016 sa situácia mierne zlepšila, no aj koronakríza opäť  ukázala, že ľudia nemajú dostatočne vytvorené rezervy. Ako ste na tom vy? 

Mnohí Slováci prišli o prácu, v tom „lepšom“ prípade sa im okresával príjem. Práve v tomto období ľudia siahajú na rezervy. Hlavným argumentom nešetrenia je, že nie je z čoho.

Štatisticky až 35 percent Slovákov žije od výplaty k výplate a najhoršie pre nich je, ak prídu o prácu alebo skončia na PN-ke, a musia pokryť vyššie výdavky na zdravotnú starostlivosť. 

V rámci krajín V4 sme na tom v prípade neschopnosti čeliť nečakaným finančným výdavkom druhí najhorší po Maďarsku (33 %). V susednej Českej republike sa v takejto situácii ocitá pätina ľudí ročne.  V Poľsku je to približne 29 % ľudí.  

Ohrozené mamičky 

Najviac sú na Slovensku postihnuté slobodné matky. Vlani žilo od výplaty k výplate až 45 percent takýchto domácností. V prípade domácností o dvoch rodičoch s dvoma deťmi je to zhruba štvrtina. V rámci celoeurópskeho priemeru sa nachádzame približne v strede. 

Situácia je však u nás horšia tým, že našu ekonomiku kríza výrazne zasiahla a tým pádom aj príjmy slovenských domácností, čo môže uvrhnúť do neschopnosti čeliť nečakaným finančným výdavkom opäť viac ľudí.  

Na krízové situácie treba myslieť skôr ako nastanú. Dlhodobá rezerva sa volá preto dlhodobá, lebo sa tvorí viac rokov. To znamená, že aj malá suma môže časom narásť na slušnú rezervu. 

TIP: Nízkopríjmovým skupinám ľudí stačí odkladať 10 eur mesačne bokom. Vo všeobecnosti je odporúčaná hranica minimálne 10 % z celkového príjmu domácnosti. 

Ako sa pripraviť? 

  • Odporúčame mať finančnú rezervu vo výške minimálne 6-tich mesačných výdavkov, ideálna suma je 6 až 12 mesačných výdavkov. 

Príklad: Ak sú napríklad mesačné výdavky vašej domácnosti 1500 eur, výška finančnej rezervy by mala byť minimálne 9000 eur.  

  • Počas štandardného obdobia je dôležité pravidelne odkladať peniaze a snažiť sa nasporiť odporúčanú sumu v horizonte maximálne 5-tich rokov. 

Príklad: Ak si potrebujete zvýšiť rezervu o 3000 eur, mali by ste si odkladať minimálne 50 eur mesačne. 

  • Najdôležitejšie je jedno pravidlo, ktoré má na výsledok najvýraznejší vplyv – nezáleží až tak na výške príjmu ani na finančných možnostiach, ale najdôležitejšie je odložiť si peniaze na rezervu ako úplne prvú vec okamžite po výplate. 
  • Preto je dobré, aby ste si nastavili trvalý príkaz na finančnú rezervu na rovnaký deň v mesiaci, ako vám chodí výplata. 
  • Ak nie je vaša rezerva dostatočná, je najlepšie si vybaviť „záložné“ zdroje, napríklad povolené prečerpanie na účte, prípadne kreditnú kartu. Často sú bez akýchkoľvek poplatkov, pokiaľ ich klient nevyužije. 
  • Ak budete potrebovať  peniaze, povolené prečerpanie či kreditka vám môžu na istý čas pomôcť vykryť vaše výdavky. Slúžia však skôr na krátkodobé preklenutie nedostatku peňazí, napríklad na 2 či 3 mesiace, kým sa váš príjem opäť vráti do normálu. 
  • Najdôležitejšie je zabezpečiť stabilné a včasné splácanie úverov, prípadne okamžite začať komunikovať s bankou, pokiaľ vám hrozí, že by v tomto smere mohlo dôjsť k problémom. 

Pozor na spontánne nákupy

Veľmi veľa ľudí podlieha impulzívnym nákupom. Počas karantény v marci tohto roka výrazne stúpol predaj cez internet. Kolujú aj vtipné obrázky, ako si ľudia naklikávajú tovary, ktoré reálne nepotrebujú, ale zatvorení doma a z nudy nakupujú ako keby mali neobmedzené financie.

Ak si to človek môže dovoliť, nech si kupuje koľko sa mu ráči. Avšak slovenská realita je odlišná. A áno, aj tí, ktorí by mali z čoho šetriť, tak jednoducho nerobia. 

Podľa rôznych prieskumov trvá vybudovať si akýkoľvek návyk v priemere 21 dní. Niektoré štúdie uvádzajú, že v prípade finančných návykov je to aj viac ako 66 dní, čiže vyše dvoch mesiacov. Netreba preto zanechať svoje odhodlanie šetriť hneď na začiatku.  

Finančný maklér pomôže bezplatne

Často sa stáva, že pri kontrole výdavkov sa objavia platby aj za položky a služby, ktoré človek vôbec nevyužíva, či už ide o súkromné výdavky ako napr. členstvo vo fitness klube. Môže to byť aj drahší balík bežného účtu alebo cestovné poistenie, za ktoré sa automaticky stiahne poplatok z účtu a človek ani nevie, že taký produkt vôbec má. 

Preto je veľmi dôležitým krokom aj prehodnotenie výhodnosti finančných produktov, ako sú spotrebné úvery, hypotéka alebo poistky. Zistite, či rovnaké podmienky nemôžete  získať v inej banke alebo poisťovni výhodnejšie. Zbavte sa nevýhodných poistiek a sporení. Rozlíšiť výhodné a nevýhodné produkty však pre bežného človeka nemusí byť vôbec jednoduché a s týmto vám pomôže skúsený finančný sprostredkovateľ.

TIP: Poraďte sa ohľadom svojich úspor a investovania jednoducho z pohodlia svojho domova. Naši skúsení investiční špecialisti zo spoločnosti FinGO.sk vám s tým radi bezplatne pomôžu. Nechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články