Fingo radí Osobné financie Poistenie majetku

Poistenie náhrobného kameňa: 7 krokov, ako postupovať


Blíži sa Sviatok všetkých svätých, kedy si uctíme pamiatku našich blízkych zosnulých. Pri zapálení sviečky však môžeme ostať nemilo prekvapení, ak zistíme, že ich hrobové miesta sú poškodené. Vedeli ste, že aj v tejto situácii vám môže pomôcť poistenie nehnuteľnosti a domácnosti? 

Podľa správcov cintorínov je výtržníctvo bežné, a to nielen krádeže krížov, sôch či svietnikov, ale vandali dokážu ukradnúť aj náhrobnú platňu. Škody sa tak šplhajú aj k trojciferným sumám. K poškodeniu hrobov však dochádza aj vplyvom prírodných živlov ako je víchrica, krupobitie alebo zosuv pôdy. Na pokrytie škôd vám v týchto prípadoch môže poslúžiť aj poistenie domácnosti a nehnuteľnosti.

Poistenie náhrobného kameňa

Poistenie náhrobného kameňa ponúkajú viaceré poisťovne. V niektorých je poistenie náhrobného kameňa zahrnuté priamo v balíku poistenia, v iných sa dá pripoistiť a sú aj poisťovne, kde si poistenie náhrobného kameňa neviete dojednať vôbec.

  • Poistenie náhrobného kameňa sa väčšinou vzťahuje na pomník a všetky jeho stavebné súčasti.
  • To znamená, že chráni celý pomník a náhrobný kameň, ale aj sochy, kríže, či svietniky, ktoré sú pevne spojené s pomníkom.
  • Ak si náhrobný pomník pripoistíte, v zmluve uvediete konkrétne označenie hrobových miest, na ktoré sa bude poistka vzťahovať.
  • Ale ak je poistenie náhrobného pomníka ako súčasť balíka poistenia, vtedy sa poistka vzťahuje na hrobové miesta, ktoré ako poistený vlastníte, prípadne na ktoré máte nájomnú zmluvu.

Pri akých možných rizikách vás poistenie ochráni a ako postupovať pri poistnej udalosti, sa dočítate v našom článku nižšie. Podmienky poistenia sa však môžu v jednotlivých poisťovniach líšiť.

TIP: Preto je dobré obrátiť na finančného sprostredkovateľa, ktorý vám vie poradiť a pomôže nastaviť podmienky, poistné krytie a poistné sumy podľa vašich predstáv a potrieb. Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo vyplňte kontaktné údaje vo formulári nižšie a spojíme vás so skúseným odborníkom vo vašom okolí.

    Poistenie väčšinou kryje tieto riziká

    • poškodenie vandalmi
    • krádež
    • náraz vozidla
    • krupobitie, víchrica
    • požiar či úder blesku
    • zosuv pôdy alebo zemetrasenie 
    • záplava, prípadne lavína 

    7 krokov pri poškodení či krádeži pomníka

    1. Ak zistíte, že vandali poškodili náhrobný pomník, vytrhli kamennú vázu alebo rozbili sklenenú tabuľu, okamžite zavolajte políciu. Takýto skutok sa považuje za trestný čin hanobenie miesta posledného odpočinku. 
    2. V prípade, že došlo k vandalizmu, spíšte s policajtmi správu, ktorú budete potrebovať pri ohlasovaní poistnej udalosti vo vašej poisťovni. O poškodení zároveň môžete informovať aj správcu cintorína, aby sa prípadne postaral o lepšie zabezpečenie ochrany pomníka. 
    3. Skontrolujte si svoju poistnú zmluvu k poisteniu domácnosti a nehnuteľnosti. Ak si nie ste istí, či obsahuje aj pripoistenie náhrobného pomníka, obráťte sa na našich FinGO.sk finančných špecialistov, ktorí vám pomôžu a zároveň skontrolujú aj výhodnosť vašej zmluvy. 
    4. Ak škodu spôsobil prírodný živel, napríklad víchrica alebo zosuv pôdy, skontrolujte si, či vám poistka kryje riziko prírodný živel. V tomto prípade nevoláte políciu, ale rovno do poisťovne. 
    5. Poisťovňa urobí obhliadku hrobového miesta. Buď na miesto pošle obhliadkára poisťovne, alebo jej postačí vaša fotodokumentácia. 
    6. Keď zničené hrobové miesto opravíte, pošlete poisťovni faktúru. Ak bude všetko v súlade s poistnými podmienkami, poisťovňa vám opravu pomníka, resp. jeho časti, ktoré boli poškodené alebo odcudzené, zaplatí. 
    7. Treba si uvedomiť, že poisťovňa bude skúmať aj to, v akom stave bol hrob pred poistnou udalosťou. Ak bol hrob poškodený a nestarali ste sa oň, môže pristúpiť ku kráteniu alebo aj neplneniu poistného krytia. To znamená, že by ste v takom prípade získali od poisťovne menej peňazí, v niektorých prípadoch vám nemusí zaplatiť nič. 

    Aj pri takejto nepríjemnej udalosti mnohí klienti zistia, že je pre nich lepšie vyberať a uzatvoriť poistenie s finančným sprostredkovateľom. Poistenie náhrobného kameňa je síce len jednou zo súčastí poistenia domácnosti a nehnuteľnosti, ale ako ste si mohli prečítať vyššie, mnohým dokáže finančne pomôcť a aj v takej citlivej oblasti ako je pamiatka našej rodiny, môže byť užitočné.   

    Kontrola staršej poistnej zmluvy je veľmi dôležitá 

    Výhodou každej poistky uzatvorenej cez finančného sprostredkovateľa je aj to, že sa stará o servis vašej poistnej zmluvy. Sleduje aktuálny vývoj na poistnom trhu, priebežne sa informuje o vašej životnej a finančnej situácii, a tomu prispôsobuje nastavenie podmienok, poistných súm, rozsah poistného krytia a tak ďalej. Pri poistení domácnosti a nehnuteľnosti je zvlášť dôležité sledovať vývoj cien nehnuteľností, aby nedošlo k podpoisteniu vášho bytu či domu.

    PRÍKLAD: Ak ste si napríklad v roku 2014 kúpili 3-izbový byt v Bratislave za 120 tisíc eur, v súčasnosti môže mať ten istý byt hodnotu aj 170 tisíc. Ak by ste nebodaj vyhoreli, byt by bol zničený a znehodnotený, poisťovňa by vám vyplatila maximálne zazmluvnených 120 tisíc eur. Ale za túto sumu si dnes už neviete kúpiť taký istý byt. Kúpili by ste možno menší 2-izbák, alebo by ste sa museli presťahovať na kraj mesta do lokality, ktorá vám nevyhovuje.

    Čiže napriek tomu, že ste si 5 rokov platili poistku, tak by ste v konečnom dôsledku boli škodný. A to len preto, že vám chýbal priebežný servis poistky. 

    TIP: Ak ste vašu nehnuteľnosť zrekonštruovali, a teda zvýšili jej cenu, môže to byť dostatočný dôvod na okamžitú úpravu vašej poistky.

    fingo kalkulačka poistenie nehnuteľnosti a domácnosti

    Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti nepodceňujte

    • ak kupujete byt alebo dom, banka pri úvere väčšinou vyžaduje iba poistenie nehnuteľnosti. To je pre vás dôležité, ale nie jediné.
    • pri uzatváraní poistenia nehnuteľnosti uzatvorte hneď aj poistenie domácnosti spolu s poistením zodpovednosti za škodu, ktoré vám pomôže keby ste napríklad vytopili suseda
    • výhodou poistenia nehnuteľnosti a domácnosti na jednej zmluve sú aj zľavy z poistného
    • porovnať si a vybrať výhodné poistenie môžete aj online, stačí vyplniť formulár

    Naši FinGO.sk finanční sprostredkovatelia vám bezplatne skontrolujú aj vaše staré poistné zmluvy, a to nielen k poisteniu nehnuteľnosti a domácnosti, ale pozrú sa aj na vašu zastaralú životnú či havarijnú poistku. Podľa našich skúseností má až 8 z 10 klientov doma v šuflíku odložené staré, neaktuálne a nevýhodné poistné zmluvy.

    Nechajte si bezplatne a nezáväzne skontrolovať vaše poistné zmluvy aj vy, aby ste vedeli, že vás pred nepredvídanými situáciami chránia naozaj dostatočne. Radi vám s tým pomôžeme.

    Ak sa chcete poradiť ohľadom vašich rodinných financií, či už ide o poistenie, alebo aj hypotéku alebo možnosti investovania, zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články