Hypotéky Novinky Fingo Pandémia

Aké najčastejšie chyby robia ľudia, ktorí si riešia hypotéku sami?

mladý pár sedí na zemi a sníva o novom byte

Slováci sa často hrnú do úveru na bývanie nepripravení. Až dvom tretinám ľudí chýba finančná rezerva, majú nestabilný príjem alebo splácajú iné úvery, ktoré im znemožnia cestu k hypotéke. Ukázal to prieskum FinGO.sk. Viete, aké ďalšie chyby robia ľudia, ktorí si riešia hypotéku sami? Vyhnite sa im, aby sa to nestalo aj vám. 

FinGO.sk uskutočnilo prieskum, do ktorého sa zapojilo viac ako sto našich finančných sprostredkovateľov z celého Slovenska. „Najväčšie percento maklérov (65 %) sa stretáva s tým, že klienti podceňujú finančnú prípravu na hypotekárny záväzok, nemajú vytvorenú dostatočnú finančnú rezervu, splácajú aj iné úvery, ktoré im môžu znemožniť čerpanie úveru alebo majú nestabilný príjem, ktorý im tiež môže skrížiť cestu k hypotéke,“ hovorí riaditeľka pre úvery Eva Šablová.

Druhou najčastejšou chybou (59 %) je to, že klient automaticky najskôr požiada o hypotéku vo svojej banke, pritom to nemusí byť preňho to najvýhodnejšie riešenie. „Ak mu jeho banka úver neschváli, automaticky sa dostáva do úverového registra,” upozorňuje odborníčka.

prieskum grafy hypotéka

6 z 10 ľudí sa zároveň nechá zlákať na reklamu a propagované top úroky na hypotékach, ktoré však v skutočnosti nedostanú alebo sú podmienené uzavretím ďalších služieb. Môže to byť povinné otvorenie účtu alebo poistenie úveru v banke. Tieto služby však tvoria pre klienta ďalšie náklady.

„Ľudia si to často neuvedomujú, no zakúpením ďalších služieb za svoj úver zaplatia v konečnom dôsledku viac ako keby si zobrali hypotéku s vyšším úrokom, ale bez dodatočných podmienok,” vysvetľuje Eva Šablová.

Najskôr hľadáme bývanie, až potom riešime financie. Má to byť naopak

Podľa prieskumu 39 % ľudí najskôr hľadá nehnuteľnosť a až potom sa zaujíma o svoje možnosti úverovania. Čiže až keď nájdu vhodný byt či dom, začnú preverovať, či im banka dokáže poskytnúť úver a v akej výške.

Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk

„Je naozaj dobré, ak si ľudia vopred preveria, kde sú ich finančné limity. Aby si rezervovali takú nehnuteľnosť, ktorú si môžu finančne dovoliť, respektíve na kúpu ktorej im banka bude schopná požičať,” opisuje odborníčka na úvery. Pri opačnom scenári by ste mohli zbytočne uhradiť rezervačný poplatok za nehnuteľnosť, ktorú si napokon nekúpite a prídete tak o tisícky eur. Žiaľ, aj také situácie sa stávajú.

Podľa prieskumu je častým problémom aj to, že klienti bez pomoci makléra nemajú prehľad o úverových štandardoch v jednotlivých bankách. Preto si hypotéku sami nevyriešia napriek tomu, že iná banka by im ju vedela poskytnúť. „Zároveň 37 % ľudí nedokáže skoordinovať všetky potrebné kroky potrebné k úveru. To im spôsobuje časový stres a v najhoršom prípade aj znemožnenie čerpania úveru,” dodáva Šablová.

Už dávno neplatí, že hypotéku dostane takmer každý

Podľa odborníčky prínos kvalitného finančného sprostredkovateľa môže byť pre klienta obrovský práve v súčasnom období, kedy sú pre mnohých ľudí cesty k získaniu hypotéky oveľa zložitejšie. Už dávno neplatí, že takmer každý vie dostať hypotéku, lebo sú na trhu nízke úroky.

Práve naopak, legislatíva pre posudzovanie schopnosti klienta splácať úver sa sprísňuje a viacerí klienti už boli nemilo prekvapení, že to v banke nevyšlo tak, ako očakávali.

Ako si zvýšiť šancu na úver? S maklérom to bude jednoduchšie

  • Nezávislý hypotekárny špecialista má oveľa väčší prehľad o podmienkach, akceptácii žiadateľov o úver, ale aj o rozdieloch v ich posudzovaní naprieč celým bankovým trhom.
  • Maklér vás vie správne nasmerovať a zvýšiť tak šancu získať čo najvýhodnejší úver šitý na mieru podľa vašich individuálnych možností a preferencií.
  • Okrem toho sa vie pozrieť komplexne na vaše financie a pomôže aj so zabezpečením úveru pre prípad neočakávaných životných situácií, prípadne vás vie pripraviť na predčasné splatenie hypotéky.
  • Okrem finančnej úspory tak vďaka sprostredkovateľovi ušetríte aj veľa času a stresov na ceste k vlastnému bývaniu.

Finanční sprostredkovatelia z FinGO.sk patria k špičke hypotekárnych maklérov a radi vám pomôžu s financovaním bývania. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte svoje údaje a my sa vám čoskoro ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články