Fingo radí Osobné financie Pandémia

Ako ušetriť na dovolenke? 5 tipov, s ktorými si ju užijete ešte viac


rodina na letisku

Či už toto leto dovolenkujete doma alebo v zahraničí, pre priemernú 4-člennú rodinu ide o značný finančný výdavok. Domácnosť s dvoma dospelými a dvoma nezaopatrenými deťmi do 14 rokov minie na týždňovú dovolenku na Slovensku v priemere 1400 eur, v prípade zahraničia je to raz toľko. 

Najčastejšie Slováci financujú svoje dovolenky z úspor. Sú aj takí, ktorí si prostredníctvom spotrebných úverov financujú aj dovolenku, no nakoľko ide o bezúčelový úver, presné štatistiky o tomto neexistujú. Ako však dovolenkovať tak, aby nás týždeň voľna finančne nezruinoval? 

1. Varte si sami, stravujte sa v malých bistrách 

Mnoho Slovákov si vyberá ubytovacie zariadenia s polpenziou alebo bez stravy avaria si alebo sa stravujú mimo hotela či penziónu. To je jedna z najväčších úspor vo výdavkoch na dovolenke. Dokonca ak si varíte aj počas roka a nosíte si jedlo do práce, mesačne dokážete len na strave ušetriť 60 eur! Ďalším z riešení v čase dovoleniek je napríklad nestravovať sa v turistických častiach mesta, ale vyhľadávať skôr menšie podniky a bistrá mimo hlavných pasáží. Ochutnáte častokrát oveľa chutnejšie miestne špeciality.

2. Menej batožiny je niekedy viac

Ak cestujete na týždňovú dovolenku letecky, dobre zvážte, čo všetko so sebou zoberiete. Ak ste si kúpili letenku a ubytovanie samostatne a v cene letenky máte len príručnú batožinu, neplaťte zbytočne za kufor. Čo vlastne k moru potrebujete? Opaľovacie krémy, ľahké oblečenie a plavky. 

3. First a last minute dovolenky 

First minute zájazdy ponúkajú veľmi výhodné nízke ceny. V tomto prípade však musíte vedieť v značnom predstihu, kedy môžete odcestovať na dovolenku. Aj zájazdy na poslednú chvíľu sú u Slovákov pomerne obľúbené. Last minute dovolenka je však vhodná pre menej náročných cestovateľov. V týchto termínoch totiž býva na výber len veľmi málo hotelov, ktoré ponúkajú iba izby, o ktoré nebol veľký záujem.

Najmä pre rodiny s deťmi, ktoré využívajú rodinné izby sú preto výhodnejšie zájazdy first minute dovolenky. V oboch prípadoch však môžete ušetriť až tretinu z bežnej ceny dovolenky prostredníctvom cestovnej kancelárie

4. Myslite na cestovné poistenie

Najmä v súčasnom pandemickom období treba myslieť na cestovné poistenie, nakoľko nikdy neviete, či nebudete musieť kvôli obmedzeniam zrušiť dovolenku. Poisťovne v súčasnosti ponúkajú pandemické poistenie, ktoré kryje viacero udalostí spojených so stornom zájazdu a podobne. Dovolenka bez cestovného poistenia sa vám môže skutočne predražiť. Nie je snáď nič horšie ako sa z dovolenky vrátiť s dlhmi. 

5. Ušetrite pri platení 

Na dovolenke aj kvôli bezpečnosti plaťte všetko čo sa dá platobnou kartou a hotovosť používajte minimálne. Ak si však predsa len potrebujete vybrať peniaze z bankomatu a ide o inú menu ako euro, dajte si pozor, aký typ menového kurzu si zvolíte. Bankomat vám ponúkne dve možnosti – použiť zobrazený menový kurz, alebo uskutočniť tzv. výber bez konverzie. Práve druhá možnosť je lepšia, pretože konverzia sa vykoná za stredový menový kurz, ktorý je najvýhodnejší.

TIP: Ak vyberáte peniaze z bankomatu z rovnakej bankovej skupiny, do ktorej patrí vaša banka, zaplatíte poplatok v priemere 0,20 €. Poplatok za výber hotovosti z iného bankomatu sa pohybuje od 1 do 2 €. Pri výbere hotovosti v inej mene ako euro sa poplatky pohybujú až na úrovni 2 až 10 €.

Na čo všetko idú peniaze? 

Najnákladnejšími položkami na dovolenke sú ubytovanie, strava a doprava.

  • V priemere vyjde stravovanie na jedného Slováka na deň dovolenky približne 18 eur.
  • Priemerná cena za ubytovanie v rámci slovenských penziónov je na úrovni 74 eur na noc v izbe pre dvoch dospelých a dve deti.
  • V rámci dopravy zarátavame benzín či naftu, ale aj náklady na taxík či miestnu dopravu.
  • Na zábavu, čím myslíme rôzne druhy atrakcií ako sú zábavné parky, míňame v priemere 10 eur na deň, na alkohol v priemere 12 eur. 

Ubytovacie zariadenia tento rok účtujú tzv. pandemický príplatok v nadväznosti na vyššie hygienické štandardy, ktoré musia spĺňať. Týka sa to aj reštauračných zariadení. Aj gastroprevádzky zarátavajú do cien aj tzv. „hygienický príplatok“, teda náklady na vyššie hygienické štandardy v ich zariadeniach, čo zvyšuje ceny pre rekreantov nielen na Slovensku, ale aj v iných obľúbených dovolenkových destináciách. 

Do vstupných nákladov vstupujú v prípade reštaurácií aj vyššie ceny potravín, ale napríklad aj ceny energií či vyššia minimálna mzda a príplatky za prácu v noci, cez víkend či cez sviatky. Dovolenka na Slovensku je preto v medziročnom porovnaní drahšia o zhruba 15 %. 

Vedeli ste, že…?

Zdražovanie sa týka aj iných krajín. Letné zájazdy do obľúbeného Chorvátska sú tento rok drahšie o 40 %, ceny narástli aj v prípade Talianska, a to až o 65 %. Zdraželo aj Grécko (38 %), Španielsko (34 %), či Turecko (14 %). Na druhej strane je lacnejšie v tejto sezóne Bulharsko, kde sú zájazdy lacnejšie o 37 % a Tunisko, kde ceny spadli o 20 %.

Slováci volia skôr kratšie dovolenky. Aj napriek tomu krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako 4 noci.

  • Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1163 eur, najmenej Rumunom, a to v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur.
  • Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne. Najmenej míňame na kúpu suvenírov, a to necelých päť eur.
  • Výdavky spojené s dopravou predstavujú približne 130 eur. Zvyšnú časť tvorili rôzne ďalšie výdavky spojené s cestovaním, napríklad kúpa cestovného poistenia a podobne.

Obľúbené je Chorvátsko či Taliansko

Na dlhodobejšie dovolenky, ktoré trvajú 8 a viac dní, si Slováci v minulosti vyberali najmä Chorvátsko či Taliansko. Slovákov stojí jedna noc v Chorvátsku v priemere 79 eur, ide o krajinu, ktorú najmä počas letných mesiacov navštevujú najčastejšie. V priemere tu strávia 10 nocí.

Druhou najčastejšie navštevovanou zahraničnou destináciou je spomínané Taliansko, kde minú v priemere Slováci 81 eur na noc, pričom tu strávia približne 8 nocí.

TIP: Či už hľadáte vhodné cestovné poistenie alebo sa chcete poradiť ako môžete ušetriť, prípadne si na ďalšiu dovolenku nasporiť viac, radi vám s tým pomôžeme. Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články