Cestovné poistenie Osobné financie Pandémia

Cestovné poistenie v roku 2022: 10 otázok a odpovedí


Chystáte sa na dovolenku do zahraničia? Nezabudnite si pribaliť kvalitné cestovné poistenie. Ako si ho vybrať, v akých situáciách vám pomôže v súvislosti s Covidom a prečo sa vám zíde napríklad aj pri turistike na Slovensku? Prečítajte si najdôležitejšie rady, ktoré potrebujete vedieť ešte pred vycestovaním. 

V článku sa dočítate:

  • Ako si vybrať vhodné cestovné poistenie
  • Ako vám poistenie pomôže v súvislosti s COVID-19
  • Ako funguje poistenie storna a aké pripoistenia sa ešte zídu?
  • V akých prípadoch je dobré mať cestovné poistenie aj na Slovensku?
  • Na čo myslieť pri uzavretí poistenia online a prečo sa poradiť s FinGO.sk?

1. Ako si vybrať vhodné cestovné poistenie na dovolenku?  

Pri výbere cestovného poistenia by ste mali myslieť na to, že netreba pozerať len na cenu a teda neísť len po najlacnejšom variante, ale všímať si hlavne to, čo dané poistenie obsahuje a zvoliť rozumný pomer medzi cenou a šírkou poistného krytia. Každá poisťovňa má rozdiely v ponuke svojho cestovného poistenia, či už ide o cenu, územnú platnosť, limity krytia, ale rozdiely sú aj v tom, čo spadá do poistenia a teda môže byt poistením kryté a čo už nie. Taktiež môže byť rozdiel aj v asistenčných službách.

Aj pri cestovnom poistení je preto vhodné osloviť skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý vám na základe vašich konkrétnych požiadaviek vyberie najvhodnejší variant.

TIP: Viete o tom, že cestovné poistenie si viete uzavrieť aj telefonicky? Zavolajte nám na naše call centrum 0800 60 10 60 a naše vyškolené operátorky vám pomôžu vybrať a uzavrieť to najvýhodnejšie poistenie na trhu. Všetky potrebné dokumenty vám následne pošlú na váš e-mail.

2. Pomôže cestovné poistenie aj v súvislosti s Covidom?

Výber vhodného cestovného poistenia závisí aj od toho, či chcete byť poistený aj na riziká vzniknuté s Covidom v zahraničí alebo nie. Cestovné poistenie funguje tak ako doteraz a vzťahuje sa na všetky riziká, ktoré boli súčasťou poistenia aj pred pandémiou, akurát niektoré poisťovne už ponúkajú možnosť pripoistiť si aj náklady, ktoré klientom môžu vzniknúť v súvislosti s ochorením Covid.

Ide napríklad o liečebné náklady v zahraničí, nariadenú karanténu, náklady na prebookovanie dopravy späť, prípadné storno a nevyužitie objednanej služby alebo dovolenky. Väčšina poisťovní ich zapracovala do svojho poistenia automaticky, niektoré poskytujú Covid ako samostatné pripoistenie.

TIP: Skontrolujte si rozsah a podmienky vášho cestovného poistenia pre krytie udalostí v súvislosti s COVID-om.

3. Ako môžete využiť poistenie storna, ak ochoriete na Covid? 

Poistenie storna kryje finančné škody, ktoré vám môžu vzniknúť ak na zájazd nemôžete vycestovať kvôli nečakaným okolnostiam. Niektoré poisťovne ponúkajú toto poistenie ako samostatný produkt, iné ho majú ako pripoistenie k cestovnému poisteniu. Ak máte pripoistenie storna v zmluve, tak si ho môžete uplatniť napríklad aj v prípade, ak pred dovolenkou ochoriete na Covid a doložíte pozitívny PCR test.

Samozrejme, najskôr musí byť storno uplatnené samotnou cestovnou kanceláriou či hotelom, dopravcom a podobne, a následne vám poisťovňa preplatí výšku vyúčtovaných storno poplatkov. Aj pozitívny test blízkeho člena rodiny alebo spolucestujúceho môže byť dôvodom na uplatnenie si storna.

Ak je ale dôvodom na nevycestovanie vaša obava z prípadného nakazenia sa v zahraničnej krajine, toto bohužiaľ do storna nespadá, a teda žiadna poisťovňa by vám takéto storno nehradila.

4. Aké pripoistenia si klienti najčastejšie uzatvárajú?

Najčastejšie sa využíva pripoistenie batožiny, úrazu, zodpovednosti a storna. Ale poisťovne už ponúkajú oveľa viac pripoistení ako napríklad technickú asistenciu vozidiel, pripoistenie na Covid, pripoistenie opustenej domácnosti, chronické ochorenia, náklady na pátranie, manuálna práca či športová činnosť, ktorá môže byť aj riziková, čiže nebýva automaticky krytá v základnom balíku poistenia.

5. Čo si všímať, ak sa chcete poistiť cez internet?

Cestovné poistenie sa v dnešnej dobe uzatvára prevažne už len online, či už priamo cez systém poisťovne alebo cez porovnávač finančného sprostredkovateľa. Ten vám po vyklikaní počtu osôb, krajiny, dĺžky pobytu a pripoistení, o ktoré máte záujem, porovná ponuky viacerých poisťovní na trhu.

Pri online porovnávačoch začína poistenie platiť dátumom, ktorý si sami zvolíte, čiže je dohodnutý na zmluve. Netreba ale zabúdať na to, že ďalšou podmienkou vzniku zmluvy je aj zaplatenie poistného, takže nezabudnite poistné zaplatiť do vopred určeného dátumu uvedeného v zmluve ešte predtým, ako do zahraničia vycestujete.

6. Potrebujú cestovné poistenie aj deti?

Áno, aj deti potrebujú cestovné poistenie do zahraničia rovnako ako dospelí ak hovoríme hlavne o základnej zložke cestovného poistenia, ktorou je úhrada liečebných nákladov v zahraničí.

Cestovné poistenie nie je povinné, ale odporúčame ho uzavrieť pred každou cestou do cudziny, a samozrejme týka sa to detí. Najdôležitejšou zložkou cestovného poistenia je krytie liečebných nákladov, ktoré poistenému vykryje nevyhnutné liečebné náklady spojené s úrazom alebo akútnym ochorením v zahraničí.

Aj keby ste dovolenkovali len v rámci krajín EÚ, Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP) vám nepomôže v takom rozsahu ako komerčné cestovné poistenie. Akceptujú ho len verejné zdravotnícke zariadenia a za ošetrenie alebo za lieky si zároveň musíte doplácať rovnako ako miestni obyvatelia. EPZP sa nevzťahuje ani na prevoz do nemocnice alebo na Slovensko, ktorý býva tiež nákladnou záležitosťou. Rozdiel je aj v tom, že v rámci komerčného poistenia máte v prípade potreby k dispozícii aj asistenčné služby.

TIP: Aj keby šlo len o bolestivý zub či vyvrtnutý členok, bez cestovného poistenia by ste museli u lekára doplácať spoluúčasť takisto ako miestni obyvatelia danej krajiny. Napríklad ak doma vášmu zubárovi za ošetrenie bolestivého zuba doplatíte 20 eur, v Rakúsku či Taliansku to môže byť aj 100 a viac eur.

7. Zdraželo poistenie? Koľko vyjde rodinu s dvoma deťmi na 10 dní do Chorvátska?

Mnohé poisťovne automaticky zapracovali krytie Covid-19 do svojich produktov bez možnosti pripoistenia, či už pre zelené krajiny alebo aj pre rizikové krajiny. Nárast poistného v rámci cestovného poistenia sa pohybuje zhruba na úrovni 10 %.

Na trhu sú aj poisťovne, kde je možné si krytie Covid-19 pripoistiť, a to vo výške približne 100 % až 200 % z výšky poistného práve na liečebné náklady.

Pre ilustráciu, základný balík cestovného poistenia do Chorvátska na 10 dní pre rodinu môže stáť od 16 eur, ale hovoríme o najnižšej cene na trhu a o poistení bez dostatočného poistného krytia. Pri kvalitnom poistnom krytí, ktoré by zahŕňalo napríklad aj riziko Covidu, sa cena poistenia hýbe od 40 €, takže ide zhruba o 4 eurá na deň dokopy pre 4 poistené osoby.

8. Kedy sa vám zíde cestovné poistenie aj na Slovensku?

Na Slovensku sa primárne využíva poistenie do hôr, keďže základná zložka – úhrada liečebných nákladov na Slovensku je riešená z nášho zdravotného poistenia. Práve preto sa na Slovensku poisťuje záchrana horskej služby, ktorá nie je v rámci zdravotného poistenia krytá, čiže by ste si museli zásah záchranárov či prevoz vrtuľníkom platiť sami z vlastného vrecka.

Od toho sú oslobodené deti do 18 rokov, čiže tie nepotrebujú cestovné poistenie do hôr na Slovensku.

9. Na čo si ešte v súvislosti s cestovným poistením dať pozor?

Na dojednanie cestovného poistenie myslite aspoň pár dní v predstihu, aby sa vám nestalo, že si ho uzavriete až po odchode zo Slovenska. Vo väčšine poisťovní je takéto poistenie neplatné, keďže ich podmienkou je uzatvoriť zmluvu ešte pred vycestovaním. Alebo ak si uzavriete poistenie až v zahraničí, treba počítať s čakacou dobou, kým vám poistenie začne platiť.

TIP: Ak plánujete aktívnejšiu, prípadne vyslovene adrenalínovú dovolenku, určite si pripoistite aj rizikové športy.

Inak sa môže stať, že ak sa vám napríklad pri jazde na vodnom skútri alebo na vysokohorskej turistike stane úraz, budete si lekárske ošetrenie, v horšom prípade aj operáciu v zahraničí platiť z vlastného vrecka a poisťovňa vám nepomôže, aj keď ste si uzavreli základné cestovné poistenie.

Takisto by som upozornil na situáciu, ak na dovolenku cestujete požičaným autom od známeho. Ak sa vám stane nehoda, v niektorých poisťovniach vám preplatia náklady len v prípade, ak je držiteľom vozidla niekto z poistených osôb na zmluve. Sú aj mnohé ďalšie situácie, na ktoré vás sprostredkovateľ pri cestovnom poistení vie upozorniť.

10. Prečo sa oplatí uzavrieť poistku s finančným sprostredkovateľom?

Na uzatvorenie poistenia väčšinou ľuďom stačí len pár klikov cez internet, ale vždy je lepšie ak si nájdete čas vopred a poradíte sa o poistení aj osobne so skúseným odborníkom.

Cestovné poistenie si viete uzavrieť aj telefonicky – napríklad ak zavoláte na naše call centrum 0800 60 10 60, pomôžeme vám vybrať a uzavrieť to najvýhodnejšie poistenie na trhu. Všetky dokumenty vám následne pošleme na váš e-mail.

Poznáme špecifiká jednotlivých poisťovní, odporučíme vám, kde vás a vašu rodinu poistia najlepšie aj s ohľadom na destináciu, typ dovolenky, aktivity, ktoré tam plánujete robiť a podobne. Naši makléri vám radi poradia aj v tom, či sa vám počas dlhšej neprítomnosti oplatí napríklad pripoistenie domácnosti. Keďže poznajú všetky poistné produkty, ktoré využívate celoročne ako je aj havarijná poistka alebo poistenie nehnuteľnosti, veľmi rýchlo posúdia aké ďalšie pripoistenia sa vám počas dovolenky zídu a ktoré sú pre vás naopak zbytočné.

TIP: Ak hľadáte skúseného odborníka na cestovné poistenie, prípadne sa chcete poradiť aj ohľadom financovania bývania či možností investovania, sprostredkovatelia z FinGO.sk vám radi pomôžu.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a radi vám s tým pomôžeme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články