Fingo radí

Ako zariadiť byt a ako pritom ušetriť


obývačka pohovka

Sťahovanie sa do vlastných, resp. prenajatých, priestorov býva vo väčšine prípadov sprevádzané zariaďovaním. Platí to v podstate bez ohľadu na to, či sa presúvate do bývania v štandarde, holobytu/holodomu alebo sa chystáte na rekonštrukciu starších priestorov. Tak či onak sa nevyhnete kupovaniu určitého zariadenia, ktoré je nevyhnutné pre váš každodenný život. Vo väčšine prípadov však ľudia pri sťahovaní počítajú takpovediac každé euro. A preto sme pre vás zoskupili niekoľko tipov na to, ako pri zariaďovaní bytu ušetriť.

Čo potrebujete vedieť predtým než začnete zariaďovať byt

Kúpa, resp. prenajatie, nehnuteľnosti zvyčajne nebýva impulzívnym či nepremysleným riešením. Vo väčšine prípadov ide o proces, ktorý sa plánuje dlhšiu dobu. Zo všetkého, čo potrebujete vedieť predtým než začnete zariaďovať byt či dom, si preto zapamätajte najmä skutočnosť, že by ste mali šetriť peniaze v dostatočnom predstihu

Bezprostredne po nasťahovaní a s tým súvisiacim platením energií či nájomného pravdepodobne veľa neušetríte. Riešením nie sú ani veľké pôžičky, ktoré by ste v budúcnosti nemuseli vládať splácať.

Náš tip: Pokúste sa našetriť čo najviac peňazí na zariaďovanie ešte pred kúpou/prenajatím nehnuteľnosti. Keď dôjde na samotné zariaďovanie, bude sa vám dýchať oveľa ľahšie. Našetrené peniaze, ktoré možno neminiete všetky, môžete sústrediť na niečo iné – prípadne vám zostane slušná rezerva.

mladý pár zariaďuje byt

Ako vyberať farby

Farby sú položkou, ktorá zohráva pri zariaďovaní bývania azda najdôležitejšiu úlohu. Každý chce mať totižto všetko perfektne zladené – ideálne podľa najnovších módnych trendov. Ako ale zistiť, ktoré farby sú aktuálne v kurze?

Náš tip: Sledujte aktivitu spoločnosti Pantone, ktorá každoročne vyberá najvplyvnejšie farby pre nasledujúce obdobie. Nimi zvolené farby sa počas najbližších mesiacov stávajú ťahúňmi nielen v oblasti interiérového dizajnu, ale taktiež vo svete módy. Napríklad, pre rok 2021 zvolili za najvplyvnejšie farby žltú a sivú. Čo sa týka interiérového dizajnu, takáto kombinácia svedčí najmä sedačkám, kreslám a vankúšom.

Ako vyberať nábytok

Keď už bola reč o farbách, nemôžeme vynechať ani samotný nábytok. Jeho kúpe sa totižto pri zariaďovaní bytu pravdepodobne nevyhnete. Jedine, že by ste sa pustili do repasovania starších kúskov po rodičoch alebo starých rodičoch… 

Okrem toho, fantastickým spôsobom, ako ušetriť pri zariaďovaní, je aj kúpa nábytku z druhej ruky. Poobzerať sa môžete či už po rôznych bazároch, alebo napríklad aj na Marketplace na Facebooku – na internete dokážete nájsť nábytok za skvelé ceny.

K starším kúskom ale musíte mať určitý vzťah. Keď však necháte prehovoriť ich históriu, po repasovaní budú mať unikátny charakter. Zatiaľ čo starým skriniam, stolom, stoličkám či policiam môžete vdýchnuť nový život zbrúsením a čerstvým náterom, opotrebované kreslá či sedačky odporúčame zveriť do rúk šikovných čalúnnikov.

Ako pracovať s priestorom

Pri zariaďovaní domácnosti by ste mali s priestorom pracovať veľmi citlivo. Vnímajte ho ako živý organizmus, ktorý potrebuje k svojmu životu vašu asistenciu. Ako to myslíme? Keď vezmete do úvahy veľkosť a svetlosť jednotlivých miestností, určite našu metaforu pochopíte.

  • Veľkosť – zapamätajte si, že zatiaľ čo do veľkých priestorov môžete vyberať takpovediac hocijaké zariadenie, tie malé si budú pýtať svetlé kúsky. Tmavým nábytkom a tmavými doplnkami by ste totižto mohli malú miestnosť natoľko zahltiť, že by pôsobila veľmi stiesneným dojmom. Jednoducho, doslova by ste ju zabíjali.
  • Svetlosť – podobná úmera platí aj v prípade svetlosti. Kým v dobre presvetlených miestnostiach dokáže vkusne vyniknúť aj tmavé zariadenie, horšie presvetlené priestory si budú vyžadovať niečo svetlejšie.

Náš tip: Menším a tmavším priestorom môžete dodať na vzdušnosti napríklad zrkadlami, ktoré ich opticky zväčšia a presvetlia.

Na čo myslieť pri zariaďovaní

Pri zariaďovaní vašej domácnosti myslite, okrem iného, aj na to, že jej srdcom je kuchyňa, resp. kuchyňa s obývačkou, ak sú tieto miestnosti spojené. Keďže ich zariaďovanie, najmä kuchyne, patrí v rámci celej domácnosti medzi finančne najnákladnejšie položky, pridávame niekoľko tipov, ako na ňom ušetriť.

Zariadenie obývačky

Čo sa týka ušetrenia finančných prostriedkov pri zariaďovaní obývačky, platiť bude najmä to, čo sme spomínali o čosi vyššie. Rozhliadnite sa po ponukách na bazároch, prípadne sa popýtajte kamarátov a rodinných príslušníkov, či sa nechcú zbaviť staršieho nábytku. Sedačku, kreslá, konferenčný stolík či stolík pod televízor môžete zrepasovať na nepoznanie – tak, že budú vyzerať ako nové.

Zariadenie kuchyne

Keď ide o zariaďovanie kuchyne, pripravte sa na väčšie výdavky. Cena kuchynskej linky so spotrebičmi sa totižto môže šplhať závratnou rýchlosťou veľmi vysoko. 

Ušetriť však dokážete tak, že si kúpite všetky spotrebiče od jedného dodávateľa. V takom prípade vám môže predajca poskytnúť zaujímavú zľavu s dopravou zdarma. Dajte si ale vypracovať ponuku na kuchynské spotrebiče vo viacerých firmách. Po ich následnom porovnaní budete najlepšie vedieť, kde a na čom sa dá ušetriť.

kuchyňa

Dekorácie

Nie nadarmo sa hovorí, že čaro spočíva v maličkostiach a detailoch. Pri zariaďovaní domácnosti vám preto odporúčame myslieť aj na vkusné dekorácie, ktoré môžu príjemne oživiť vaše interiérové priestory. Skvelými príkladmi sú rôzne obrazy, vázy či dizajnové svietidlá. 

Rovnako ako v predošlých prípadoch, aj pri kupovaní tých najrôznejších dekorácií môžete nahliadnuť do ponúk bazárov. Keď budete mať šťastnú ruku, možno sa vám podarí natrafiť aj na takých inzerentov, ktorí darujú dekorácie do bytu za odvoz.

Kde nakupovať nábytok výhodne

Okrem staršieho nábytku vhodného na repasovanie sa však dá nakúpiť za skvelú cenu aj nový nábytok. Vyskúšať môžete napríklad online nakupovanie cez portál Biano, ktorý zgrupuje ponuky viacerých overených e-shopov. Nemusíte tak behať po obchodoch a ani prezerať stránky jednotlivých výrobcov. Jednoducho si zadáte parametre toho, čo hľadáte, a inteligentný systém vám v danom momente ukáže výsledky presne podľa vašich predstáv.

Náš tip: Vyskúšajte si zrealizovať koncept interiéru vďaka Biano Studio. S týmto bezplatným nástrojom rýchlo zistíte, aké zariadenie bude svedčať vašim priestorom. Navyše, v konečnom dôsledku môžete vďaka tomu aj ušetriť, porovnať ceny jednotlivých eshopov na Slovensku a vybraný kúsok kúpiť na 2 kliky. S Biano Studioág+ sa vám totižto nestane, že by ste urobili zbytočnú investíciu, ktorú by ste neskôr ľutovali.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články