Fingo radí Poistenie auta

Čo kryje havarijné poistenie a ako postupovať v prípade plnenia

Čo kryje a čo nekryje havarijné poistenie? Ako postupovať v prípade vzniku poistnej udalosti? Aj medzi havarijnými poistkami sú rozdiely. Porovnajte si ich a vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Čo je to havarijné poistenie

Havarijné poistenie, ľudovo nazývane aj ako KASKO, vám finančne pomôže v prípade škôd na vašom motorovom vozidle. Či už nabúrate alebo je poškodenie spôsobené vandalmi či prírodným živlom, poisťovňa vám škodu preplatí. Ak by ste mali uzatvorené len povinné zmluvné poistenie, museli by ste si v týchto prípadoch všetko zaplatiť z vlastného vrecka.

Zjednodušene povedané, PZP vás chráni v prípade, že spôsobíte škody niekomu inému, havarijné poistenie vám pomôže vtedy, keď dôjde ku škodám na vašom vozidle.

O tom, na čo slúži havarijné poistenie sa dozviete z blogu Havarijné poistenie: 10 rád, čo všetko by ste o ňom mali vedieť

Čo všetko kryje havarijné poistenie

Poistenie najčastejšie kryje tieto situácie, resp. poistné udalosti: 

  • havária 
  • škody na vozidle, rozbitie skla a podobne
  • škody spôsobené živlami (napr. požiar, povodeň a záplava, krupobitie, ťarcha snehu alebo ľadu a podobne)
  • zrážka so zvieraťom
  • krádež vozidla alebo časti vozidla
  • škody spôsobené vandalizmom
  • úraz v dôsledku havárie
  • krádež a poškodenie batožiny vo vozidle

Poisťovne majú v balíkoch havarijného poistenia rôzne kombinácie poistných rizík a zároveň ponúkajú aj doplnkové pripoistenia, ktoré si môžete vybrať podľa vlastných potrieb.

Čo nekryje havarijné poistenie

Havarijné poistenie samozrejme nekryje úplne všetko. Pri výbere poistenia je preto potrebné dávať pozor na výluky v poistnej zmluve. V prípade výluky vám totiž poisťovňa nemusí vždy uhradiť poistné plnenie v plnej výške alebo všetky servisné náklady, ale len ich časť. Keď si prečítate všeobecné poistné podmienky, nájdete v nich zoznam výluk z poistenia.

Veľmi dôležitá je výška poistenia. Určenie poistnej sumy je jedným zo základných parametrov, od ktorých sa odvíja výška poistného, teda koľko budete platiť za havarijné poistenie. Určenie správnej poistnej sumy je dôležité pre likvidáciu poistnej udalosti, poisťovne ju stanovujú podľa novej (cenníkovej) hodnoty, ktorú malo auto v roku výroby. 

V praxi to znamená, že keď si kúpite nové auto za 20 000 eur aj s doplnkovou výbavou a predajca vám dá naňho zľavu 2000 eur, tak správne nastavená poistná suma je vo výške 22 000 eur. Rovnako to platí aj v prípade, ak si kúpite staršie ojazdené auto a chcete si ho poistiť. 

Aké sú dostupné pripoistenia pre havarijné poistenie

Poisťovne ponúkajú k havarijnému poisteniu viaceré pripoistenia. Môže medzi na patriť:

  • Bezlimitné poistenie skiel
  • Poistenie náhradného vozidla
  • Poistenie batožiny
  • Poistenie poruchy vozidla do 3,5 tony
  • Poistenie úrazu vodiča a dopravovaných osôb
  • Asistenčné služby
  • Poistenie finančnej straty (GAP)

Výluky z havarijného poistenia

Havarijné poistenie sa nevzťahuje na škody, ktorých príčinou je napríklad:

  • prirodzené opotrebovanie a únava materiálu
  • úmyselné poškodenie vozidla zo strany poistníka alebo užívateľa vozidla
  • nesprávna údržba alebo obsluha
  • vojna, teroristický útok, štrajky alebo nepokoje
  • využívanie vozidla na prenájom, taxi služby alebo v rámci autoškoly

Dôvodov je samozrejme omnoho viac, než uvádzame v zozname, odporúčam vám pozorne si prečítať podmienky v poistnej zmluve.

Ako postupovať v prípade vzniku poistnej udalosti

Pri akejkoľvek škodovej udalosti, ktorá sa stane na vašom vozidle, čo najskôr zavolajte do poisťovne a nahláste poistnú udalosť. Poisťovňa vyberie technika, ktorý sa s vami skontaktuje a príde obhliadnuť auto. V niektorých prípadoch vás poisťovňa pošle s autom do servisu, s ktorým spolupracuje, a tam vám auto obhliadnu.

Pri nižších škodách existuje aj možnosť samoobhliadky. To však závisí od konkrétnej poisťovne a od výšky škody na aute.

Čo robiť, ak zrazíte zviera, sa môžete dočítať v blogu Zrážka auta so zverou: Ako sa jej vyhnúť a čo robiť po nehode?

Priebeh a dĺžka poistného plnenia môžu byť rôzne. Je to ovplyvnené predovšetkým závažnosťou poistnej udalosti a rozsahom škody. Urýchliť to môžete aj vy, a to rýchlym dodaním všetkých potrebných dokladov poisťovni. Väčšinou je potrebné vyplniť záznam o nehode, predložiť kópiu vášho vodičského a technického preukazu, prípadne doložiť ďalšie potrebné doklady.

V niektorých prípadoch je poistné vyplatené v priebehu niekoľkých dní, sú však aj prípady, kedy to trvá aj mesiac alebo dlhšie.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt a naše call centrum vás spojí so skúseným odborníkom vo vašom okolí. Ušetríme vám čas, bezplatne vám poradíme a odporučíme to najvýhodnejšie poistenie vhodné práve pre vášho motorového tátoša.


    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články